27-12-05

AL WANDELEND KERSTDAG VIEREN TE BEERNEM

Kerstmistocht
25 december 2005
Wsv Moedige wandelaars Beernem
 

Toen vele jaren terug de Moedige Wandelaars uit Beernem op de proppen kwamen met een ware Kerstmistocht op Kerstdag zullen menig hun destijds zot verklaard hebben. Wie richt er nu immers op zo’n dag een wandeltocht in ?

 

Ondertussen hebben allen hun mening al duidelijk moeten herzien en ook vandaag groeide deze Kerstmistocht uit tot een geslaagd wandelevenement , waarbij een warempel lekker zonnetje nog een extra stimulans was om ons en vele andere wandelliefhebbers naar de beertjesgemeente te brengen.

 

Beernem zal wellicht tot de meest bewandelde gemeentes van Vlaanderen behoren , maar telkens slagen de Moedige wandelaars erin om hun rustige gemeente en mooie natuur op een aangename wijze aan de deelnemers te tonen. En ook vandaag was dit niet anders , waarbij we in een gemoedelijk tempo deze tocht mochten aanvatten en genieten van enkele kleine voetpaden en rustige straatjes-in-kerstsfeer, waarbij menig groen strookje voor een welgekomen verademing zorgde in deze drukke en overladen periode van feesten. 

 

En van des geneugten des levens gesproken trouwens , werden we halfweg duidelijk verrast door de inrichters , want voor onze komst werden we zowaar getrakteerd op een heerlijk trappistenbiertje of frisdrank. Waarna de wandeling ons hierna op een landelijke wijze bracht langs de oude kanaalarm van het kanaal Gent-Brugge en een uniek stukje natuurgebied zich voor ons opensperde.  Het kanaal zou teruggaan tot de 13de eeuw en is ongetwijfeld één van de oudste van Vlaanderen.  Flanerend langs de oude kanaaltaluds met een best pittig zonnetje aan de horizon , konden we ons hierna ook aan wat klimwerk verwachten. Zijnde de Beernembrug , die ons nu aan de overkant van het kanaal en  in de richting van Oedelem liet schuiven op zoek naar een tweede rust in het één of andere lokaal van de plaatselijke turnclub.

 

Het dorpje dat reeds omstreeks 906 terug te vinden is in de geschreven bronnen had ons voordien al duidelijk bekoord met zijn oud Schepenhuis van de Heren van Praet en zijn Sint-Lambertuskerkje. Naar verluidt zouden er sporen van Romeinse en zelfs prehistorische bewoning in Oedelem zijn teruggevonden.

 

Na een korte stop , doorkruisten we verder de ‘ Heerlijkheid van oedelem ‘ , waarbij menig gezellige kerkwegel ons voor een tweede maal moest brengen langs de boorden van het kanaal Gent-Brugge.  Altijd wel de moeite waard van stappen , waarbij het uitzicht op het kanaal , het mini-jachthaventje en een klein onderhouden natuurgebiedje wel één ieder van ons zal aangesproken hebben.

 

Vele jaren terug zouden menig mens ons stomweg hebben aangestaard en zich duidelijk hebben afgevraagd wat ons in godsnaam bezielde om op zo’n feestdag onze wandelschoenen aan te trekken. Maar vandaag viel het ons ontzettend op hoeveel niet habitués van de wandelsport , genoten van deze heerlijke namiddagtrip. Waarbij ongeacht welke afstand ze aflegden , het fijn was om tussen de kerstvreugde door de natuur en vooral eens buiten te zijn alvorens opnieuw aan de één of andere dis aan te zitten.

 

Dat bewees ook trouwens het laatste stukje van de wandeling die ons langsheen het ‘ miserie wandelpad ‘ en een stukje privé domein van de Kinderweelde, ons terug feilloos afzette nabij zaal Reigerlo.  

 

Een leuke wandeling , aangepast aan de dag en dat dachten wellicht ook meer dan tweeduizend anderen.  En eerlijk gezegd , de versgemaakte pannenkoeken in de zaal smaakten minstens even heerlijk als de beste kerstbuche van gisterenavond.


12:50 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Dank voor dit verslagje. Wij waren er niet bij (ondanks gepland) en zijn dan ook blij om hier een sfeerbeeld te kunnen lezen. Ook aan jullie prettige eindejaarsfeesten en een spetterend nieuw wandeljaar toegewenst. En verder: veel succes met Wandelmee West-Vlaanderen.

Gepost door: Caroline | 27-12-05

De commentaren zijn gesloten.