02-03-06

NATIONAAL WANDELEN TE DEINZE ...

Nationale Wandeldag

Atb Natuurvrienden Deinze

26 februari 2006

 

 

Vlaanderen zal het geweten hebben , 26 februari ll. stond ongetwijfeld in het teken van de Nationale Wandeldag 2006. Wandelen opgenomen door Bloso ‘ als sporttak in de kijker ‘ kon men vandaag vanuit iedere Vlaamse provincie naar hartelust beoefenen.

Het evenement groeide dan ook uit tot één der meest succesrijkste ooit , met meer dan 28000 uit alle hoeken van Vlaanderen gaven ze afspraak in Roeselare , Deinze , Zoersel , Wellen of Hoegaarden. De vijf startplaatsen van deze editie 2006.

Wij trokken er vandaag op uit naar Deinze , alwaar we in de voetsporen van de Natuurvrienden genoten van een sublieme tocht door de Leiestreek van Basiel de Craene en het kasteel van Ooidonk en de Brielmeersen als blikvangers.

De tocht start vanuit het Vrije Technische Instituut , tevens uitvalsbasis van de Deinzse Canteclaermarsen , alwaar rond de klok van negen reeds duidelijk is dat dit Oostvlaamse luik zal uitgroeien tot een ware successtory. Al meer dan 1500 stappers zijn ons voor geweest , waarbij we na de nodige inschrijvingsformaliteiten , doorheen wat groene woonwijken van Ten Bosse aan deze Nationale Wandeldag beginnen voor een effenaf schitterende 22km zwerfplezier door de Leiestreek.

De wegel bracht ons hierna haaks in de richting van Bachten-Maria-Leerne en de historisch geworden ‘ Stokerij van Filliers ‘ De door Kamiel Filliers rond 1880 opgerichte jeneverbranderij, kent ondertussen reeds vier generaties lang graanstokers en is één van de twee overblijvende landbouwstokerijen in Vlaanderen. In de graanstokerij Filliers stookt men nog altijd op dezelfde beproefde manier zoals overgrootvader Filliers het in zijn ‘ jeneverbranderij ‘ in 1880 deed, buiten dat er heel wat lekkere fruitsoorten zijn bijgekomen.

Waarna Bachten-Maria-Leerne met zijn prachtig authentiek dorpspleintje en het 14de eeuw Romaanse Sint Pieters- en Pauluskerkje de definitieve aanzet betekenden voor een ongekende zwerftocht doorheen de kouters van deze unieke Leiestreek o zo mooi weergeven door diverse Vlaamse schilders.


Na 8 km treffen we onze eerste rust in zaal Den Engel , in het hartje van het levenslustig dorpje Maria-Leerne. Via de Bagattestraat en enkele kronkels verder komen we zo in de Ooidonkdreef. Vooraan rechts in de dreef valt ons oog meteen op het pittoreske parochiekerkje.. Het bouwvallige, maar architecturaal zo waardevolle Romaanse kerkje werd eind vorige eeuw tegen alle officiële adviezen in toch gesloopt en vervangen door een gebouw in neogotische stijl, zo wilde het de heer van het kasteel. Neogotiek was toen erg geliefd bij de katholieke aristocratie.
De weg naar het kasteel brengt ons iets verder , voorbij de imposante blauwe poort of ook wel Porta Arboreti genaamd. De kasteeldreef is dan ook prachtig omgeven door een sierlijke rij bomen. Langs de knoestige Kasseiweg ligt de hoeve "Kapelanij" uit de 14de eeuw, grondig verbouwd na 1700. Zoals de naam het laat verstaan, werd de hoeve verpacht aan de kapelaan van het kasteel en later aan de norbertijnen van de Drongense abdij. Op de hoeve aan de rechterzijde van de weg bevond zich de jeneverstokerij van het kasteel. Er was blijkbaar aan alles gedacht: geestlijke hulp links, geestrijke bijstand rechts.


Aan het eigenlijke toegangshek van het omwalde slot ligt de conciërgewoning, met koetshuis, groententuin en oranjerie en daar worden we verplicht onze controlekaart te tonen. Want daar ...
iets verder in een van de vele meanders van de Leie prijkt het kasteel van Ooidonk , volledig omringd door water , wordt deze zestiende eeuwse burcht in Vlaams-Spaanse renaissance , ook wel de “ parel “ van de Leie genaamd. De vele generaties Van graaf Arnold 't Kint de Roodenbeke , legden er een prachtig en interessante collectie meubilair aan. De galerijen en de salons zijn dan ook bemeubeld met heelwat stijlvolle stukken , terwijl wandtapijten , het zilverwerk , het porcelein en vele andere voorwerpen telkens historische momenten uit het verleden oproepen.

Een bezoekje aan het interieur zal voor een andere keer worden weggelegd vrees ik , temeer we hier vandaag de kans grijpen om te genieten van een prachtige rondgang door dit uniek stukje patrimonium en kasteeldomein. Enkele ontluikende dreven slepen ons mee door het weelderig groen , Bij het verlaten van het kasteel hebben we vanaf de valbrug een uniek zicht op het park, met in de verte de uitgestrekte Leiemeersen en daarachter het groen en de vage contouren van de villa's in het residentiële Leiedorp Deurle en enkele typische kleine boerenhoven.

We banen ons nu een weg langs één der meest idyllische plaatjes van de Leiestreek , flaneren langs enkele oude Leiearmen en het Basiel de Craenewandelpad , waarbij het natuurlijk kader ongetwijfeld elk wandel- & fietsliefhebber moet bekoren. Het zou ons tenslotte via de Vosselare Put brengen naar het Sas van Astene. Gebouwd in 1861 , wordt de houten ophaalbrug vandaag de dag nog steeds met de hand bediend. Het brugje zou zo een decor kunnen vormen voor het één of ander historisch feuilleton. Net erachter worden we aangetrokken door het nostalgische Oud Sashuis , alwaar we in een roes van leute en plezier, bij een glas bier ons verdiepen in de geschiedenis van de Deinsze scheepvaart. De patron en zijn charmante compagne weten als geen ander de passanten te vermaken met Vlaamse slagers en we zouden bij god zowaar nog de tijd uit het oog verliezen.

Er moet immers nog gestapt worden ook , waarbij onze wandelweg zich nu een vervolg breit in de richting van Astene. De weg brengt ons nu via allerlei villa’s in zeer uiteenlopende bouwtrant naar de vroegere dorpskern van Astene, een zeer oude nederzetting met pre-Romeinse tumulusgraven, alwaar we onze tweede rust van de dag treffen in de plaatselijke sporthal.

Daarna wordt in het zog van de Sint-Amanduskerk koers gezet in de richting van het vakantie- & seminariecentrum “ De Ceder “. Laverend tussen de winterse stappaden , genieten we volop van deze exclusieve rondgang. Vlug gevolgd door een onwaarschijnlijk mooie doorsteek van de Astendedreef met op het einde het Goed van Gampelaere, een erg mooie geklasseerde en omwalde hoeve.

Hierna bleven we aanvankelijk nog wat doorheen Deinze kronkelen , zodat een aanblik op het stationskwartier en de in Scheldegotiek opgetrokken Onze Lieve Vrouwekerk moesten bijdragen tot het culturele gedeelte van deze Nationale Wandeldag. Nog eventjes mochten we de Leiebrug oversteken , want die bracht ons uiteindelijk naar die tweede grote blikvanger ‘ het recreatiedomein Brielmeersen ‘.

Of toch bijna ? Want het borrelkraampje van Stokerij Filliers bleek het Mecca te zijn van enkele clubvrienden en alle wandelaars die deze geslaagde Nationale wandeldag wilden beklinken met één (of meerdere) ‘ druppels ‘.

Een verhard pad bracht ons hierna uiteindelijk in de Brielmeersen . De geitjes , de ezels , enkele niet opgehokte kippen en eenden , en andere kleinvee konden er zich koesteren in de weelde van een nog nooit geziene belangstelling. Een idyllisch boogbrugje langs een pittoresk miniatuur watermolentje leidde ons weer buiten het park om nog eventjes het jaagpad van de gekanaliseerde Leie te volgen en zo een einde te maken aan deze verrassende goeie Oostvlaamse Nationale Wandeldag die vooral bekoorde door de mooie landschapsbeelden , de rijke verscheidenheid aan bezienswaardigheden en een bende ‘ Natuurvrienden ‘ uit Deinze die echt het beste van hun kunnen hadden geëtaleerd. Wat dan ook resulteerde op een fenomenaal aantal deelnemers van bijna 7000.

22:27 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.