05-04-06

IN HET ZOG VAN TOMMEKE BOONEN ...

1° Ronde van Vlaanderenkoerstocht

De Kwaremontstappers

1 april 2006

 


 

Met veel belangstelling hadden we uitgekeken naar de Eerste Ronde van Vlaanderenkoers tocht , die een veelbelovende 3-sterrentocht vanuit het hartje der Vlaamse Ardennen moest worden. Het pittoreske dorpje Kwaremont , met zijn noestige kasseitjes en de pittige heuveltjes en karrensporen er rond , waren wel spek naar onze bek : temeer de Vlaamse Ardennen nu éénmaal onze geliefkoosde wandelregio vormt.

Daarnaast zou een aangepast dagje animatie voor kids met clowns , springkastelen en pony’s , ook naar de jeugd toe moeten bijdragen om op een aangename en speelse wijze kennis te laten maken met de wandelsport. En terwijl de pagadders aan het spelen waren , zouden menig deelnemer of ouders aan de hand van een frisse pint in de luxueuze tent kunnen genieten van een aardig stukje zigeunermuziek.

Een veel belovend initiatief alvast , waar in de wandelsport ruim de optie : “ stilstaan is achteruitgaan “ werd aangepakt en die we verkozen buiten de gewaardeerde uitnodiging op een dagje “ Aktivia-vergadering “ in Aalter..


Bij onze aankomst bleek het dorpje Kwaremont alvast reeds duidelijk in de ban te leven van de echte Ronde van Vlaanderen , die morgen alhier de bovenhand zou krijgen. Duizenden wielertoeristen ondergingen vandaag immers reeds hun stootje adrenaline door deel te nemen aan hun Ronde van Vlaanderen . Van wandelaars echter was in de wellicht luxueuste startplaats die ik ooit aandeed (een prachtige ruime partytent naast de Pupiter), weinig te zien. We werden dan ook ontvangen door twee charmante gastfiguranten-wandelaars in kostuum, die dan maar aan de schaarse deelnemers een inschrijvingskaart verkochten .

Waarna we ons opgang trokken voor een verhoopt stukje avontuur in de Vlaamse Ardennen. Het verhoopt pittig zwerftochtje kreeg echter meteen een zware domper toen donkere massawolken zich aan de horizon omtoverden en iets later “ opendeurdagen “ hielden met een ware stortvloed van regen als gevolg. We waren net begonnen aan de eerste krachtmeting met de klim van het Slibbergat , iets later gevolgd door de glibberige kinderkopjes van de Rampe. De immense zichten van de Vlaamse Ardennen , werden verdoezeld door een mistig geheel van nattigheid . Terwijl op het plateau dat ons in de richting van de Hotond stuurde , de wind en de regen in speelde op ons gemoed en vooral op ons regenscherm dat in alle richtingen van de wijzers werd gestuwd. Ter hoogte van de Scherpenberg , hadden we al lang alle hoop verloren , het water stroomde zo regelrecht de getuigenheuvel af ,recht ons wandelschoenen in. Gelukkig prijkte daar reeds het kerkje van De Klijpe , alwaar we als verzopen “ Konijntjes “ ons konden gaan uitschudden.

Het was echter nutteloos geweest , de regensluizen bleven maar lopen zodat we wijselijk besloten onze wandelweg maar wat in te korten. De Zomerij , de Folderstraat hadden allen al meerdere keren kennis gemaakt met onze wandelschoenen en wij met hun. Maar vandaag hadden wij er echt geen plezier aan of toch. Want daar, warempel in de toepasselijke “ Ronde van Vlaanderenstraat “ en na een extra pitstop in ons ondertussen omgedoopt stamcafé , liet de zon zich van haar beste kant zien.

We konden maar half lachen met deze late aprilgrap of aprilgril , temeer we bij het beklimmen van de robuuste Kwaremont , duidelijk beseften welk schoon landschap vandaag aan ons voorbij was gegaan , dank zei de weergoden.

Het lovenswaardig initiatief van de Kwaremontstappers om er een echte Vlaamse wandelkermis van te maken , was dan ook bijna volledig in het water gevallen . De zigeuners probeerden ons nog wat op te beuren , pipo de clown zat er troosteloos bij , de pony’s waren wijselijk in hun stal gebleven bij gebrek aan …

Eén les hadden we er wel van onthouden … de manier van en waarop die Ronde van Vlaanderenkoerstocht werd aangepakt ,wil ik best mee scheep gaan en zal binnen ettelijke jaren wellicht één van de juiste zijn … willen we echt NIET blijven STILSTAAN OF ACHTERUITGAAN zoals velen het proclameren.

20:38 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.