01-05-06

GEËMAILLEERDE PIJPJES EN GEBRANDSCHILDERDE RAMEN BEKIJKEN TIJDENS ERGGOEDDAG 2006

De Erfgoeddag is dan ook, dé feestdag voor het cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Waarbij meer dan 500 musea, archiefinstellingen, heemkringen, cultuurdiensten en vele hun de deuren exceptioneel openstelden. Er werden  dan ook meer 800 gratis activiteiten georganiseerd zoals wandelingen en rondleidingen, lezingen, fietstochten, workshops, tentoonstellingen enz. 

 

             

Ook vanuit mijn Toebakstede Wervik , kon men aan de Erfgoeddag deelnemen. Vanuit het Nationaal Tabaksmuseum , kon men er een tentoonstelling van “ Geëmailleerde rookattributen “ bezichtigen.  

Het was dan ook vooral in de 19de eeuw , dat het een gewoonte was om rookattributen te voorzien van kleurémail; Vooral op de pijpjes in witte of rode pijpaarde , verzorgden menig pijpenfabrikanten ervoor om op een gepaste wijze kleurémail aan te brengen.

 

               

Het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik , toont u dan ook de geschiedenis van het roken , het kauwen en het snuiven via merkwaardige voorwerpen en vele bijzondere illustraties. Een introductie in de magische en bizarre wereld van het tabaksfenomeen kan elke dag tussen 1 maart tot 31 oktober , van dinsdag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Op vrijdag en zaterdag van 9 tot 13 uur en op zondag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur. Op maandag is het tabaksmuseum gesloten.

 

Vanuit de monumentale Sint-Medarduskerk kon men een kijkje gaan nemen aan de gebrandschilderde  ramen.  Bij de restauratie van de Sint-Medarduskerk werden ook de glasramen gerestaureerd. Hierdoor komen de gebrandschilderde ramen van Camille Ganton (1872-1946) beter tot hun recht. In de jaren 1930 kreeg hij opdracht om de Wervikse Sint-Medarduskerk van een paar gebrandschilderde glasramen te voorzien. Hij bleef meestal trouw aan de basisnormen van het glasraam , maar ontwikkelde toch een eigen stijl. Hij was kunstschilder , etser en ceramist.

14:41 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.