27-05-06

IN DE VOETSPOREN VAN GODEFROY DE BOUILLON ...

 Les perles de la Semois

van 22 mei tem 25 mei

 

 

Meanderend begeeft de rivier de Semois zich vanuit Arlon via de Belgische Ardennen naar Monthermé , om daar samen te vloeien met de Maas. In ontelbare bochten dringt zij de bosrijke Ardennen binnen. Prachtige wandelingen voeren u dan ook langs het Ardenner plateau , langs de oevers van het rustig stromende water en door hellingbossen van beuk en eik naar pittoreske plaatsjes en dorpjes.

 

Via stille boerendorpjes loopt u naar een prachtig uitzichtpunt over de diepe Semoisvallei en de imposante middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon , de leider van de eerste kruistocht.  We bevinden ons binnen ‘ de parels van de Semois ‘  om er te genieten van een welverdiende midweekvakantie , de Ardense  gastronomie en bovenal een stukje zalig GR AE.

 

 

Het fort van de beruchte kruisvaarder waakt strategisch over het kleine stadje Bouillon , prachtig omarmd door een meander van de Semois. Het zal dan ook de aanzet betekenen van een heerlijk avontuurlijk snipperweekje wandelen, die we aanvatten met ‘ de wandeling du Belvédère “.   Het valt ons meteen op dat het oude hertogdom van Bouillon , even prachtig is als in het verleden . Zijn burcht (wonder van middeleeuwse militaire kunst) , verschillende patriciërshuizen uit de 17de en 18de eeuw worden er nog zorgvuldig onderhouden. Flanerend langs de oevers van de Semois onder een lindedreef genieten we van de getuigen van weleer , waaronder het college van Turenne of het klooster van de Zusters van het Heilig Graf.  Ter hoogte van één der Vaubanbastions en een driebeukige  brug dwarsen we deze en al snel duikt ons wandelpad de dichte bossen in. Uit de vochtige bosgrond stijgen geuren die wij al een hele tijd niet meer geroken hebben en vervaagt het drukke verkeerslawaai in een vrolijk gekwetter en gefluit van menig bosbewoner.  

 

Een echt bosmuseum met gigantische bomen en sparren drijft ons nu verder langs de flanken van de Auclinhelling. Heerlijke beelden van ontluikende varens passeren de revue , wanneer een stijl éénmanspad ons tenslotte neerpoot ter hoogte van de gerenoveerde belvédère.  Boven krijgen wij een spectaculair panorama op het 150meter lager gelegen Semoisdal en Bouillon.   Ons pad slingert zich hierna verder over bemoste rotsen en we volgen een tijdje zelfs een soort kam. Stijgen en dalen wordt hier afgewisseld met in tussenpauzes enkele magnifieke zichten op dichtbeboste heuvels en de Semoisvallei.  Een heel eind verder bereiken we ‘ le Moulin de l’Epine ‘ een graanmolen uit de 19de eeuw die tot de Eerste Wereldoorlog nog actief was , aan de oevers van de rivier.

 

 

Gezellig laten wij ons nu mee gedijen langs de oevers van de Semois . Het pad is ondertussen reeds ruimer geworden en de rivier vergezeld ons tot het ietwat vreemd ogende klooster van Notre Dame de Clairefontaine met in zijn zog een meer dan 300 jaar oude linde.  De muren van het heiligdom vormen onze laatste metgezel , steevast onderheven met enkele mooie zichten op de Semois en de vallei van Cordemois.

 

 

De stenen brug van het gelijknamige Cordemois brengt ons tenslotte terug op het grondgebied van Bouillon.  Alwaar we tussen enkele kleine huisjes van ‘ la cité médiévale ‘ een gezellig établissement opzoeken en ons tegoed doen aan een zalig trappistenbiertje.  Onze eerste dag is compleet !

12:17 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Wandeling Belvedaire Beste,

Wij gaan binnenkort op weekend naar bouillon met de ganse familie (van 8jaar tot 60jaar). Is de wandeling die jullie gedaan hebben doenbaar voor deze leeftijden? Wij zijn niet de echte wandelaars, maar houden wel van een beetje avontuur.
Kan jij mij zeggen hoe we deze wandeling het best voorbereiden, kaart - schoeisel - volgen van bewegwijzering.

Mvg

Ifor Bessemans

Gepost door: Ifor | 17-10-07

De commentaren zijn gesloten.