27-05-06

LES PERLES DE LA SEMOIS ... QUELLE GASTRONOMIE ...

Les Perles de la Semois

van 22 tem 25 mei

 

Na een nachtje dromenland en een heerlijk uitgebreid buffetontbijt , begeven we ons naar Rochehaut.  Een onooglijk prachtig dorpje  van kleine huisjes met leien daken , met in zijn midden een kerkje uit de 18de eeuw , dat talrijke architecturale en artistieke schatten herbergt.

 

Rochehaut , dankt dan ook haar naam aan de unieke situering . Roche-Haut betekent immers ‘ Hoge Rots ‘ , en het dorpje is dan ook niks meer dan een balkon vanwaar men een indrukwekkend uitzicht heeft over de weelderige groene Semoisvallei.  Vanuit één van de mooiste plekjes van de Semois-streek starten we dan ook onze tweede dag voor een irreële indruk van de “ Parels van de Semois “.

 

In het zog van het 18de eeuws kerkje van Rochehaut , flaneren we door enkele ontwakende dorpsstraatjes.  Het grotendeel van de huisjes zijn dan ook omgevormd tot ‘ gîtes ‘ of vakantiehuisjes toebehorend aan de beroemde hoteliers die zich alhier in het dorpje jaren geleden vestigden. Toerisme is dan ook de enige vorm van inkomsten , na het wegvallen van de tabaksteelt vele jaren terug. We begeven ons in stijgende lijn naar de ‘ Voie de Remifontaine ‘ een open gebied van weiden en nieuwbouw , maar ook het aanvangspunt van de beroemde ‘ ladderwandeling langs de Semois ‘.  Met het onzekere weer en de natte ondergrond verkiezen wij deze vandaag achterwege te laten en nemen wij  bij een viersprong het pad in de richting van ‘ Le Ragi ‘. Een onverharde , dalende rechte weg neemt ons mee langs enorme douglassparren die als paddestoelen de hoogte in schieten. In de bermen groeien bramen en adelaarsvaren weelderig , kleurt het geheel schitterend geel dank zij brem , het gaat op en neer onder eik , lijsterbes , hazelaar , esdoorn en fijnspar.  Tot iets later we tussen het groen door kunnen uitkijken op een grandioos bos- en rivierlandschap en het dorpje Poupehan.

 

Poupehan vormde dan ook destijds een oud en belangrijk centrum van de tabakscultuur van de Semois.  Vandaag de dag heeft het zich echter ontwikkeld tot toeristisch centrum , alwaar wandelaar , vissers en kajakvaarders hun geluk kunnen uitleven.  In het verleden was Poupehan beschouwd als het paradijs van de wasvrouwen. De Semois , met haar witwassende eigenschappen , was het ideale oord om de weefsels geproduceerd door de draperie industrie van het nabije Franse Sedan te wassen.

 

 

We doorsnijden het dorpje middendoor op zoek naar de brug die ons de Semois moet doen oversteken. Aan de voet van het stromend water ligt het vertrekpunt van een hemelse wandeling die ons moet mee tronen naar de heuvels van ‘ la Chaire du Prêcher ‘ en ‘ la Roche à Midi ‘ . Spoedig begint het stevige klimwerk , stijgend en slingerend volgen we het pad dat zich hier en daar tussen enorme rotspartijen verwijdert. Paadjes splitsen zich af naar wondermooie uitkijkpunten, alwaar gezeten op enorme rotsblokken men dan de ogen kan laten dwalen op de vallei en over het groenende landschap alwaar de Semois doorheen dwarrelt. Waaronder dit van ‘ la Chaire du Prëcher “, van waaruit Pieter de Kluizenaar de bewoners van de vallei toesprak om ze te overtuigen mee te gaan met Godfried van Bouillon tijdens de allereerste kruistocht. Het parcours zwenkt rechts steil de hoogte in , om daarna even stevig de diepte in te duiken.  Unieke rotspartijen vol mossen , korstmossen , varens en boompjes vormen onze metgezellen op weg naar ‘ Les Croisettes ‘. 

 

De eigenaar van het gelijknamig restaurant taverne heeft net zijn sluitingsdag , maar heeft de vriendelijkheid ons toch binnen te laten en bied ons de mogelijkheid aan de hand van een heerlijke dorstlesser van dit stukje betovering na te genieten.  We weten met ons geluk geen weg en beloven hem wat reclame te maken voor zijn etablissement , met www.croisettes.com is dit dan ook bij deze een feit.

 

Vanhieruit begeven we ons naar het geklasseerde dorpje Frahan. Ons gezellig wandelpad laat ons sterk afbuigen langs het beekje van Bonru.  Klaterend glashelder water vormt enige tijd onze metgezel . Iets later bereiken we Montragut langs de oevers van de Semois en vanaf hier begint ‘ les crêtes de Frahan “.  Een crête is niks meer dan een hanenkam  of heuvelrug , We volgen speels het wandelpad dat ons over de ruggen moet loodsen , genieten intens van enkele schitterende zichten op het dorpje van Rochehaut , dat zich hoog boven ons aan de horizon heeft verankerd op zijn hoge rots.  Tot we opeens in dalende lijn en zelfs bijna dwars door iemands achtertuin wandelen en zo uitmondden in het pittoreske dorpje Frahan.  Het is gelegen in één van de vele armen van de rivier van de Semois. Het kleine dorpje typeert zich door zijn lage huisjes met leistenen daken die rond de kerkkapel zijn neergepoot.  Rond het dorp treffen we veel tabaksschuren die van Frahan sinds oudsher een tabaksdorp maken, doch tegenwoordig veelal worden gebruikt als droogplaats van hout. Veel inwoners van Frahan zijn tegenwoordig werkzaam in oude ambachten zoals pottenbakken of het maken van honing.

 

  
 

Reeds geruime tijd hebben de oevers van de Semois ons vervoegd op zoek naar onze tussenstop in Alle-sur-Vresse, alwaar lussen van kleine paadjes ons steeds aan het einde van hoogst genietbare plekjes brachten. Merkwaardig genoeg bevinden we ons ondertussen terug in de provincie Namen , als we in ‘ le Roy de la Bière ‘ een tweede maal rusten.

 

Vanaf hier volgen we een zeer steile boshelling die ons kilometers meesleept door het woud van le Sacré Coeur en die bescherming moet bieden aan hertachtigen en everzwijnen. Ter hoogte van ‘ Naglémont ‘ kunnen we ook nu weer genieten van menig uitzichtpunt die ons toelaten de eindeloze landschappen en het enorme bosmassief te ontdekken en ons zicht te laten ronddwalen zonder u ooit te vermoeien. Tenslotte bereiken we het piepkleine straatdorp Mouzaive , die zijn charme van weleer weliswaar volledig wist te behouden.  De rivier scheidt het dorpje van de grote baan door een loopbrug in 1928 gebouwd, een paar huizen zijn opgetrokken in stenen uit de streek rond het kerkje gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de geboorte uit 1856.  Dit alles ingesloten in een juweeltje van groen , omgeven door immense sparrenbossen en bloemen , treffen we midden het dorpje de enige commerciële bedrijvigheid.  De auberge taverne van “ Mon manege à toi “ bied dan ook een ideale gelegenheid om te rusten en ons nog maar eens te zondigen aan de geneugten van een heerlijk Orvalleken .

 

Hierna bereiken we vlug terug voor een tweede maal Alle-sur-Semois , laten ons nu gedwee meeslepen langs de oevers van de Semois in de richting van de oude heerlijkheid van Laviot.  Ondertussen is het een druk toeristisch centrum geworden met diverse campingterreinen langs de oevers van de Semois. Ter hoogte van  de oude steengroeven van ‘ des Corbeaux “ worden we een laatste maal de hoogte ingejaagd langs een ruig bospad.

 

Het zou ons tenslotte afzetten aan de voet van het indrukwekkend uitzicht in de bocht van Rochehaut, daar waar deze morgen de ontdekking van ‘ de parels van de Semois ‘ begon.

 

 

We konden ons vandaag geen schoner einde inbeelden en sloten de avond af met een heerlijk gastronomisch diner in restaurant l’an 1600 ( www.an1600.be ) alvorens voldaan onze bedstede te gaan opzoeken. 

17:56 Gepost door stefba | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor uw woord, hierboven geef ik u de adress van mijn nieuwe website.

Gepost door: Les Croisettes | 30-11-06

Hallo, ik heb een vraag over de wandeling "les crêtes de Frahan" en zoek daarom even contact met de auteur van deze blog (stefba).

Met vriendelijke groeten,
Chris.

Gepost door: Chris Boogmans | 28-12-08

Beste, ik heb zonet een recatie geplaatst en merk (te laat) dat mijn email adres zonder enige anti-spam maatregel gepubliceerd wordt. Mag ik u dringend verzoeken om mijn email adres te verwijderen ajb - indien nodig, verwijder de volledige reactie.

Met dank,
Chris Boogmans.

Gepost door: Chris Boogmans | 28-12-08

De commentaren zijn gesloten.