02-08-06

BELGIË BIERPARADIJS ...

Ergens verscholen tussen de golvingen van het Poperingse Hoppeland , vindt men het heilig land van de abdij van Sint Sixtus.  Meerbepaald in West-Vleteren , bij Ieper en Poperinge , dicht bij de Franse grens.

 

De abdij brouwt er één van de zeven authentieke trappistenbieren , doch hier in het kleinste trappistenbrouwerijtje , brouwt men maar " zoveel als we nodig hebben om van te leven " , aldus vader abt. 

 

Het betekent dan ook dat de ketels slechts eenmaal per week worden aangestoken , het bier wordt uitsluitend verkocht aan een loket en in het vlakbij gelegen claustrium ' In de Vrede '. En sinds het bier is uitgeroepen tot beste ter wereld , is het dan ook een raar unicum geworden , waarbij mensen van overal te lande er soms uren voor overhebben enkele flesjes van dit afrodisiacum te kunnen kopen.   Tegenwoordig doet men er zelfs best over op voorhand te bellen , want anders riskeert men van een kale reis terug te komen.

 

Wij van onze kant konden niet zolang wachten om van dit heerlijk trappistenbiertje te proeven en begaven ons dan maar ' In de Vrede '  (www.indevrede.be)

 

In de uitgebreide ruime en moderne gelagzaal , kan men naast het degusteren van de heerlijke trappisten van West-Vleteren , tevens een hele resem verse snacks bekomen. Gaande van boterhammen met paterskaas , abdijpaté en ham , gegarneerde croque monsieur met groentjes. Ook een ruime keuze aan ijsdessert zijn voorradig , waarbij de coupe maison met echt trappistenbier best te versmaden is. 

Qua bierkaart is uiteraard enkel de trappist van West-Vleteren voorradig

 

De trappisten van St Sixtus brouwen er dan ook vier , waarbij telkens de mouttoets uitstekend is afgerond.

Het tafelbier van 4° , enkel voor persoonlijk gebruik van de trappisten zelf is goudkleurig , licht en droog , met een late bittere hoptoets.  (3.6 % in gewicht , 4.5 % in volume)

 

 

Het 6° biertje of Westvleteren blond, met groene kroonkurk , is het bewijs dat Trappistenbier niet noodzakelijk straffe bieren moeten zijn. Met zijn alcoholpercentage van 5.8 % , heeft het een gouden kleur , een krachtige smaak en een redelijke bitterheid. Het bier wordt dan ook best fris gedronken en kan niet jarenlang bewaard blijven.

 

De Westvleteren 8 , met blauwe kroonkurk  (6.4 % in gewicht en 8 % in volume) is bourgogne roodbruin van kleur.  Het heeft een romig aroma , een grote stevige schuimkraag met een iets zoetere en fruitigere smaak

 

En dan blijft er nog de Westvleteren 12 , uitgeroepen door de website Rateit.com  als beste bier ter wereld. Men kan het bier herkennen door de gele kroonkurk.  Is roodbruin , heeft een romig aroma en heeft een uiterst rijk , karamelachtig ,  moutig smaakpalet. Het is 8.8 % in gewicht en 11% of zelfs meer in volume. 

 

Wij hebben het ons in ieder geval laten smaken !

 

 

 

19:45 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.