06-11-06

ZIJN HET NU BRIGANDS , BIER OF TROTTERS ???

Provinciale wandeldag West-Vlaanderen

Brigandtrotters Ingelmunster

5 november 2006

 

Ingelmunster , een provinciestadje in het hart van West-Vlaanderen leeft sinds mensenheugenis in de ban van brigands en hun brigandsbier.  Zo’n vijftien jaar terug kwamen daar de Brigandtrotters bij. En precies vandaag hadden ze blijkbaar iets te vieren , tijdens de Provinciale wandeldag West-Vlaanderen werd hun gemeente het Mekka van de Vlaamse wandelsport.  Alwaar maar liefst meer dan 4000 deelnemers hebben genoten niet enkel van het prachtig najaarsweertje maar tevens van een onuitgegeven wandelparcours langs de rustige Mandelvallei.

 

De ruime gemeentelijke sporthal van Ingelmunster liep rond de klok van negen , reeds afgeladen vol met een meute deelnemers van her en der. Aan hun wandelplunje kan men afleiden dat wel ieder hoekje uit West-Vlaanderen hun wandelzonen & dochters vandaag naar de Brigandsgemeente had uitgestuurd. Het was dan ook lekker drummen en aanschuiven aan de inschrijvingstafel voor het bemachtigen van zijn startkaart en een lekker aangeboden glimmende appel. 

 

Wie dacht dat Ingelmunster met zijn vlakke landelijke wegjes die ons kronkelend door het rustige landschap van Betty Boops ,  groentetelers en patattenboeren maar weinig te bieden had , kwam vandaag weliswaar vlug op zijn beslissing terug.  Onze wandeling startte meteen met een verkenning van het historische dorpscentrum . Verscholen tussen het groen kregen we onvermijdelijk een zicht op het pittoreske Sint-Amandskerkje uit 1736, alwaar in de schaduw van de kerktoren het Brigandsbeeldje sierlijk pronkt.  Meteen mochten we kort hierna kopje onder duiken in het prachtige Ingelmunsterse kasteeldomein. Knapperige paden langs statige bomenrijen loodsten ons omheen het park en zijn kasteel. Het kasteel vormt dan ook de rode draad van de Ingelmunsterse geschiedenis, het werd door de graaf van Vlaanderen , Robrecht de Fries , rond 1075 als versterkte burcht gebouwd. Het kende een bewogen tijd in 1297 , toen Filips de Schone , koning van Frankrijk er kwam verblijven.  In 1580 vond de slag van Ingelmunster plaats , waarbij Franse Hugenoten kwamen strijden tegen de Spaanse bezetters. In 1825 tenslotte kwam het kasteel in handen van de Descantons de Montblanc , die het kasteel eerder als een buitenverblijf zagen dan een woonst. Het kasteel werd van Middeleeuwse burcht omgetoverd dat landhuis , doch gezien de familie er zelden verbleef , kwam het kasteel tenslotte in 1986 in handen van de brouwersfamilie VanHonsebrouck, die er een brouwerijmuseum in onderbracht.  Op 17 september 2001 werd het kasteel en museum echter door een brand verwoest en sedertdien is men voortdurend bezig om het kasteel zijn 'bourgeoisie'stijl terug te geven.

 

Voor het bezoeken van de brouwerijkelder was het weliswaar nog te vroeg , zodat een ‘ nostalgische beukendreef  ‘ ooit eigendom van barones Mevr. Mathilde de Meaux  en ondertussen omgetoverd tot lindendreef de aanzet vormde voor een rondtrek in de landelijkheid van een erg vlakke streek en het gehucht H. Hart. Het toepasselijke ‘ Brigandswandelpad ‘ liet ons wegdeinen  in kleurrijke patronen van  groen van de weiden en wintervelden volgestouwd met prei , groene kolen en selder en het bruin van kale akkers , hier en daar frivool opgeschrikt door de bewoning van het één of ander keuterboertje. We kregen hierna al vlug voet op het Ardooise grondgebied en richten nu onze wandelpijlen in de richting van Sint Kristoffel en een veel te kleine tussencontrole.  Hierna zou de tocht pas openbarsten en daar zorgde onverwijld reeds de kasteeldreef van ’t Blauwhuis voor. Verrukkelijk bospaden wenden zich kriskras een weg door het Provinciaal domein ’t Veld en de merkwaardige passage langs ’t Veldkruis.

 

Enkele gras- & aftandse kerkwegels van het Paul Clauspad, wentelden ons langs een drassig gebied van weilanden , gespekt met zalige stukjes groen van de Mandelvallei. Ze brachten ons tenslotte aan de rand van Emelgem , alwaar we werden opgesoupeerd in het recente Merelbos met een mix van herfstelijke kleuren en de mateloos gezellige wandeltemperaturen.

 

Hierna konden we ons richten op de kerktorens van Izegem , maar voor we aldaar onze laatste controle bereikten , spande een leuk stukje gemeentelijke park langs het Mandelkanaal nog een wijde boog. Tenslotte konden we dan toch de Emelgembrug dwarsen , eventjes flirten met het Izegemse centrum en andermaal onze controlekaart stempelen, weliswaar tot onze verwondering op de rust van 12 en 35km.  

 

Wonderbaarlijk hadden we ergens de splitsing van de 21 en 28km gemist , doch niet getalmd, een gezellig wandelpad geprangd tussen de spoorlijn en wat groen zou ons tenslotte afzetten langs de boorden van het Mandelkanaal. Kaarsrecht vervolgden we op het groene jaagpad onze weg , tot ter hoogte van een imposante rij populieren die zich breed en log in het water weerspiegelen en een bredere inkeep we het glinsterende waterlint achter ons mochten lieten.

 

De gemeentelijke sportzaal zat ondertussen afgeladen vol met smoeffelende wandelaars . De Brigandtrotters hadden werkelijk alles gegeven wat ze in huis hadden en voldaan klinkten we op dat wonderbaarlijk succes dat ze verhaalde in meer dan 4000 deelnemers. 

 

Ja juist met een BRIGAND !!!

 

Gaat u tevens een kijkje nemen naar de bijhorende fotoreportage , door gewoonweg op de foto te klikken

 

    IMG_7738

 

21:51 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.