12-12-06

" GANDA " oftewel GENT ANNO 2006 ...

GHENT BY NIGHT

FLORASTAPPERS GENT

9 december 2006

 

 Het was geleden van de tijd dat de Provinciale Commissie Oost-Vlaanderen instond voor de inrichting van Gent by Night , dat we nog eens de Arteveldestad ‘ Gent ‘ al wandelend hadden aangedaan. Ondertussen hebben de Florastappers reeds vele jaren terug de organisatie op zich genomen en was het hoogtijd met het zicht op het jaareinde nog eens deel te nemen aan een ware stadstocht.

We vonden het dan ook de geschikte gelegenheid , want wanneer de kerstverlichting door de stadsstraten weerspiegelt straalt dit steeds een extra vleugje sfeer en romantiek uit. Vanuit de ruime campus Rabot , dicht aanleunend tegen het Gentse stadscentrum , mochten we deze historische stadswandeling aanvatten.

Via enkele nauwe donkere steegjes werden we iets verderop opgevangen in de vertedering van een heel aparte wereld van het kleine voormalig Sint Elisabeth begijnhof. Meteen vormde dit in 1240 opgericht begijnhof een eerste oase van rust in het hartje van de stad. Middenin treft men in Huize Sint Juliana , het museum van het Groot-Begijnhof.

Voorlopig bleven de schitterende getuigen van het historische Gent nog veraf , toen de Leie , Gent middendoor snijdend , ons nu verder op sleeptouw nam in de richting van de Sint Michielskerk en we zodoende in de drukte van de winkelstraten verzeilden. De Veldstraat peulde uit van kooplustigen op zoek naar het ideale eindejaarsgeschenk voor partner of vriend. Wij zelf stelden ons tevreden met het vluchtig afdweilen van de diverse kleurige vitrines . Via de kouter bleven we de buitenrand volgen , de Vlaamse Opera met een immense verlichte rozenkrans wist menig te imponeren , toen warempel ook Gent blijkbaar zijn bultige knobbels kent. Op een rustige manier zorgde de Sint Kwintensberg ervoor dat we ons voor een eerste keer konden richten op de drie bekende torens van Gent , die zich aan de skyline weerspiegelden.

Het Sint-Pietersplein met in zijn zog de glinsterende Onze Lieve Vrouwekerk en barokke Sint-Pietersabdij was ons volgend beschermd monument die voor de voeten werd geschoven. En hierna trokken de Florastappers meteen ook de andere kaart , toen deze stadswandeling een groener accent kreeg met het pittoreske Muinkpark en de sereniteit van het Koning Albertpark. Het statige ruiterbeeld van Koning Albert liet ons zo uitdeinen in de omgeving van de Zuid en het Sint-Annapark. Waarna het beruchte Werregarenstraatje met zijn stinkende kattepis en hondepoep doch ook kunstige graffiti voorgeleide deed naar enkele steegjes met een wel echt aparte sfeer. Want vanaf nu mochten we onze oogjes een tijdlang al of niet tegoed doen aan de keuring van enkele buitenlandse vitrinedames.,

Ondertussen halverwege wachtte ons iets verder een ruime rust , waarna we terug mochten afdwalen langs de boorden van de Leie en de Visserijvaart . Vanop de Vooruitkaai en tussen de donkere contouren van een schitterende sterrenhemel, verkregen we een enig beeld op de verende verlichte bootjes en de kleurig verlichte Sint Baafs. Daar alwaar Gent ontstond , toen éné Sint-Amandus in de eerste helft van de zevende eeuw op de samenvloeiing van Schelde en Leie een kerk en abdij bouwde die bekend stond als de ‘ Ganda ‘.

Nu pas zette de historische stad Gent al zijn registers open , vooreerst met de St-Jacobs en wat later met de Sint Baafskathedraal , de Sint Niklaaskerk , prachtige patriciërswoningen en de verlichte belforttoren. Allen schitterende getuigen van een roemrijk verleden , prachtig badend in het licht van de kerstversiering en een sfeervolle kerstmarkt.

Via de overdekte ijspiste bogen we verder af van het centrum , waarbij een laatste glimp op een resem verlichte blikvangers die de donkere hemel afbakende niet kon ontbreken. De Graslei voerde ons hierna naar de Groentenmarkt. Meteen viel ons oog op de ingetogenheid van het schattige Galgenhuisje (het oudste en kleinste caféetje van Gent) doch ook de middeleeuwse overdekte vleeshalle , met gildenhuis en slagerskapel ( het Groot Vleeshuis). Tegen de zuidgevel leunen er de penshuizekes (1542), daar alwaar de arme mensen de beulingen van de geslachte dieren konden kopen .

Hierna zorgden wat donkere en grimmige steegjes ervoor dat we verder afweken van het bruisende Gentse stadsleven , en zo belandden aan het grimmige Gravensteen. In 1180 gebouwd door Filips van Elzas , blijkt duidelijk dat deze burcht een indrukwekkend symbool van macht moet zijn geweest tijdens de Middeleeuwen.

Meteen hadden we het stukje Gentse historie voor onze rekening genomen en zorgde de zogenaamde Rabot of de drie torrekens , het enige overblijfsel van het grootse stadsomwalling ervoor feilloos een einde te borrelen aan deze heerlijke display van Gents mooiste plekjes.

 

Ga tevens een kijkje nemen naar de bijhorende fotoreportage , door op de foto te klikken

 

              IMG_7928

 


20:34 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Ja zeg Dat is nu eens leuk om te lezen.
Omdat ik er zelf niet kon bij zijn, is het heerlijk de ervaringen te lezen van iemand die er wel was.

Gepost door: G.U.Y. | 13-12-06

Bedankt Bedankt, ik was bezig met een historische paper over enkele gebouwen in Gent. Ik heb veel informatie uit uw blog kunnen halen.
S.V.H.

Gepost door: Shauni | 11-03-08

De commentaren zijn gesloten.