12-12-06

IN DE SPOREN VAN OMER WATTEZ ...

4° Sint Pieterstochten

't Klavertje Vier Oudenaarde

25 november 2006

 

In het hart der Vlaamse Ardennen trakteert een dorpje zich op idyllische valleitjes en mijlenverre panorama’s. Veel belovende woorden om vandaag immers afspraak te maken in Schorisse-Maarkedal , alwaar aan de voet van het laatgotisch en classicistische Sint-Pieterskerkje de mannen en vrouwen van ’t Klavertje Vier Oudenaarde reeds voor de vierde maal hun Sint-Pieterstocht hielden.

Meteen werden we dan ook overvallen door de weidsheid , het groen en de rust van de Vlaamse Ardennen wanneer we onze zaterdagse wandeluitstap aanvatten via het plaatselijke Omer Wattez-wandelpad. Het werd ons meteen duidelijk waarom Omer Wattez , die hier in Schorisse geboren werd in 1857 aan deze glooiende streek de naam Vlaemsche Ardennen meegaf. Via smalle , fraai slingerende asfaltwegjes doken we meteen op een prachtige manier in de windstille , open vlakte van een sterk golvend landschap met onophoudende wisselende panorama.

Op zoek naar een eerste strookje avontuur , hadden we het gevoel werkelijk in een niemandsland te stappen en de stilte die er heerste was bijna onwezenlijk toen de flanken van de welgekende Foreerst zich aanmeldden en ons de richting uitstuurden van Sint-Maria-Horebeke. We bleven vooralsnog gelukkig gespaard van het ruige klimwerk, zo typerend aan de beelden van de wielerklassieker der Ronde van Vlaanderen.

Doch iets verder was het van dat , voor ons doemde een sublieme onverharde wegel op , die zich smal en bochtig tussen de deinende akkers en weiden boorde om ons finaal af te zetten op de top van de Steenberg. De daaropvolgende duik gaf ons hierna terug een voorsmaakje van de heerlijke panorama’s , waarop we de ganse dag zouden getrakteerd worden. Een tijdlang volgden we nu een open plateau van het Perreveld met in zijn zog de schaduwrand van het natuurreservaat ’t Burreken. Tot pardoes een antiek vettig eenmanspad ons terug de dieperik injoeg en ons liet genieten van een uitmuntend golvend groen decor alwaar hier en daar een helderwit boerenhof was neergepoot.

Heel eventjes mochten we nu flirten met de grens van het kasseiendorp Zegelsem , waarna we met een strakke wind pal op kop en dreigende onweerswolken , de Ganzenberg mochten gaan verteren. Een gedegen strookje asfalt zette ons hierna terug keurig af in de richting van Schorisse alwaar we in zaal De Wante een eerste maal mochten rusten. Tot dan toe was het nog redelijk droog gebleven , maar terwijl we aan onze heerlijke tas soep bezig waren , kwam een nieuwe bui opzetten.

Weinig bemoedigend allemaal , temeer ook de volgende lus in de richting van Maarke-Kerkem ons grotendeels over brede beton- en asfaltwegen stuurde. We rukten nu op naar de gevreesde Varentberg , maar net ervoor wezen de pijltjes de andere richting uit en moesten we ons tevreden stellen met enkele uitlopers van de Maarkebeekvallei en de Boigneberg. Zodat het idee om de pracht van de Vlaamse Ardennen nog eens extra in de verf te zetten via wat potig werk voorlopig terug werd opgeborgen. Het was tenslotte een leuk bosdoorsteekje en de Maarkebeek zelf die ons lieten uitdeinen in het pittoreske kerkdorpje van Maarke voor een tweede rust.

Hierna volgden we terug onze weg tussen de plooien van het heuvelende landschap , rechts van ons in de verte vulde de bult van de Varent en het geklasseerde Sint Vincentiuskapelletje uit de 12de eeuw ons gezichtsveld. We scheerden weer verder in de verademing van open golvende landschappen , waarna we eventjes een zijdelings blik konden werpen op het kerkje van Kerkem. Het lapje verademend groen van de Markette en het Leideveld dat we nu zouden volgden wees ons tenslotte terug de richting uit van Schorisse , alwaar een stukje onverhard ons een allerlaatste beklimming moest bezorgen alvorens terug te thuishaven van Omer Wattez te bereiken na een al bij al weinig onthullend en fantasieloos tweede gedeelte.

 

Gaat U tevens een kijkje nemen , naar de bijhorende fotoreportage , door gewoon op de foto te klikken

 

        IMG_7886

 

20:29 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.