25-12-06

NIEUWJAARS & WANDELBRIEF

De laatste dagen van 2006 zijn in het verschiet . En het is net alsof Nieuwjaar 2006 nog maar pas achter de rug is … de dagen , de weken , de maanden gaan blijkbaar vlugger vooruit zonder dat we het effectief gaan beseffen.

 

2006 ligt bijna achter de rug  en veelal is het een tijd om eens terug te blikken op het afgelopen wandeljaar.  Voor de toebakstapper was het dan ook een bewogen jaar , een jaar met ups en downs , met tranen van verdriet woede , maar ook met tranen van geluk …

 

Ik herinner me nog de woorden eind 2005 , alwaar  de Toebakstapper het wandelen had herontdekt. Zodanig zelf dat het een klein beetje zijn levensideaal was geworden , hij terug vreugde vond in het wandelen , hij plezier vond in het schrijven van zijn wandelavonturen en het maken van zijn fotoreportages …  en heimelijk hoopte in 2006 dezelfde weg op te varen in het belang van ons wandelaars en wandelclubs.

 

De wandelsport  was immers door Bloso  uitgekozen tot sporttak in de kijker voor 2006. Er zouden grote wandelevenementen plaatsvinden en wijzelf hadden ergens grote voornemens , zelfs vernieuwende ideeën om onze geliefkoosde recreatiesport die nieuwe stimulans te geven zoals bepaalde wandelfederaties het zo goed kunnen omschrijven als ‘ stilstaan is achteruitgaan ‘ …   Maar vandaag bijna eind 2006 zijn we slechts een illusie rijker : verschillende samenkomsten, zelfs intense beloftes  en herhaalde pogingen tot de verhoopte samenwerking met een wandelfederatie is door allerlei redenen heden ten dage nergens op uitgedraaid , laten we zelf zeggen op een heel laag pitje   , zodat we de slogan waarschijnlijk letterlijk moesten gaan interpreteren !!!

 

De vernieuwing is er in mijn ogen vandaag nog steeds niet ,  de wandelsport dat naar mijn insziens toch openstaat voor elkeen , blijft wellicht nog steeds en enkel grotendeels weggelegd voor de (en met alle respect) gepensioneerden en derde leeftijd.  Ook laatst nog tijdens de feestbijeenkomst van de wandelclub waartoe we zijn aangesloten , viel me op dat deze categorie van mensen wellicht 80 – 85 % van de leden uitmaakten.  Op vele wandeltochten moeten we vaststellen dat de vrijwillige medewerkers ook grotendeels tot deze categorie gaan behoren. Deze categorie mensen heeft uiteraard meer tijd dan de werkende klasse en wandelen blijft nu eenmaal een sociale aangelegenheid alwaar een goedendag alhier en aldaar steeds wordt geapprecieerd.    Alleen blijft de vraag , waar zal dit binnen 10 misschien zelfs 5 jaar eindigen ???  Geen clubs of wandeltochten meer !!!

 

Dat er zogenaamd geen interesse is voor de recreatieve wandelsport door twintigers of dertigers kan ik mij maar moeilijk gaan voorstellen … ze bestaat zei het momenteel miniem en dit zal wellicht liggen aan ‘ het stilstaan is achteruitgaan ‘ waarbij wandeltochten al 30 jaar lang op hetzelfde stramien blijven draaien zonder durf voor vernieuwing.

Wij zijn heden ten dagen in een maatschappij terecht gekomen van meer vrije tijd , een tijd die mensen van mijn leeftijd samen en met het gezin willen benuttigen : sporten , reizen , toneel , muziekoptreden , cultuurbezoekje etc etc  en dat het ‘ wandelen ‘ daar absoluut ook kan in passen ben ik absoluut zeker …   Alleen is de kwestie , hoe men het aanpakt en zich de vraag gaat stellen wat zoeken dertigers , twintigers en veertigers …

 

Maar soit , wat doet uiteraard mijn mening tussen die duizenden stappers die wekelijks op pad gaan ertoe.  Op wandelgebied was 2006 voor de Toebakstapper  een matig wandelseizoen.  Diverse omstandigheden hebben ertoe geleid dat voornamelijk de laatste vier , vijf maanden eerder een sabbatwandeljaar werden.  Blessures bij Tine , weerhielden ons veelal van het wandelpeloton en dit zal wellicht voorlopig nog een tijdje zo doorgaan.  Hier en daar probeerde de Toebakstapper toch nog een organisatie in het wandeljargon mee te pikken.  Waarbij ook nu weer diende vastgesteld dat de avontuurlijke wandelorganisaties in Wallonië onze voorkeur zullen blijven genieten. We herinneren ons de memorabele tochten in Dinant en Vencimont , maar bovenal de kameraadschap , de ambiance , de omlopen van de Vierdaagse van de Mesa.  Terwijl in Vlaanderen de voorkeur blijft uitgaan naar de wondermooie Vlaamse Ardennen met enkele schitterende klassiekers als de Sloebertocht of de Adriaan Brouwerstocht.  Momenten van geluk die te allen tijde in ons geheugen zullen gegrift worden.

 

En dan blijft er nog een woordje omtrent onze medewerking aan het wandelportaal www.wandelmee.be .  Met onverdroten inzet hebben wij gedurende een gans jaar proberen het reilen en zeilen van de wandelsport aan wandelend en internetend Vlaanderen willen mee de delen. www.wandelmee.be blijft tot op vandaag waarschijnlijk de meest complete site over wandelen met dagelijkse updates.  Weliswaar dienen wij ook toe te geven dat we niet steeds kunnen leven omtrent het “ hoe en wat  “ op dit wandelportaal.  Er zijn in 2006 ongetwijfeld binnen wandelmee.be heel wat zaken voorgevallen (ups en downs) , die vandaag de dag resulteren in geruchten en waarheden die ook mij ter oren zijn gekomen.   Zelfs momenten van tranen en woede.

Nobody is perfect zou ik zeggen ,alleen moet men het durven inzien en ook resoltuur aanpakken voor het te laat is.   Tussen de gelijknamige wandelclub en het wandelportaal dient men te beseffen dat dit twee verschillende zaken zijn.  Het voornaamste is dat dit wandelportaal er nog steeds staat , STAAT dank zei de vele medewerkers , schrijvers , fotografen , de wandelclubs die hun medewerking verlenen etc etc etc …

En zoals ik het reeds aanhaalde in een schrijven naar de diverse AKTIVIA wandelverenigingen :  als god het belieft  zullen wij ook in 2007 trachten onverdroten ons werk verder te zetten , dit in het belang van de wandelsport in het algemeen , maar ook in uw belang als wandelvereniging en wandelaar op het wandelportaal bij uitstek www.wandelmee.be .  

 

2006 zullen we dan ook afsluiten zoals de meeste andere jaren , met een kerstdag van tafelen en feesten op oudejaarsavond die met sprankelend vocht wordt overgoten en waarbij eetfestijnen vanzelfsprekend bijhoren …

 

Vrienden ik wens u dan ook allen een allerbest 2007 toe , dat het een jaar moge worden zonder al te veel bekommernissen , een jaar met weinig of geen verdriet , een jaar van veel voorspoed , lachen en genieten , …  en vanzelfsprekend een jaar met veel wandelgenot ..

 

GELUKKIG NIEUWJAAR 2007

21:39 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Jonge wandelaars Hallo Stefaan, Ik heb met heel veel aandacht Uw artikel gelezen en in grote mate kan ik Uw mening delen. Persoonlijk ken ik al heel wat mensen die het circuitwandelen gedeeltelijk vaarwel zeggen en zich meer gaan toeleggen op het alleen of met een kleine groep wandelen met stafkaarten of op de Grote routepaden.
De forumleden van Hiking.be richting jaarlijks of half-jaarlijks een tocht in die door de provincie-leden worden samengesteld. We zijn aan de 5de editie toe en we waren er steeds bij. Ik kan U met veel vreugde meedelen dat 3/4 van de deelnemers jonger is dan 40 jaar. Wijzelf wandelen zo al een 15 tal jaar op de grote routepaden en in het buitenland meerdaagse tochten met staf-of wandelkaarten . Ik mis in geen geval de aan sigarettenrook gehulde inschrijvingszalen en kontroleposten. Om nog maar niet te spreken van de vele " snelwandelaars " die van controle naar controle wandelen om stempeltjes maar van de natuur niets opmerken. Bij deze gelegenheid wensen we Jullie een hoopvol en gezond wandeljaar toe voor 2007.

Gepost door: freddy | 30-12-06

Een goed wandeljaar Met een afsluitende tocht in het Luikse is ook voor mij het wandeljaar 2006 ten einde.
Wandelen is een sport dat je alleen kan doen, of dat je in groep kan doen.
Het belangrijkste bestaat in mijn ogen uit 2 dingen: 1) dat een mens buiten is en 2) dat een mens er plezier aan heeft.
Voor 2007 wens ik jullie het beste in de wandelsport en daarbuiten.

Gepost door: G.U.Y. | 30-12-06

hou vol Stefaan,

We weten ondertussen reeds heel goed dat die toebakstapper vol energie wandelt, maar ook de wandelsport verder wilt verspreiden.
Ik zou zeggen : Hou vol en 2007 zal opnieuw een Geslaagd Wandeljaar worden !!!

Hopelijk tot binnenkort op een of andere wandeling ...

Wilfried

Gepost door: ijsetripper | 08-01-07

De commentaren zijn gesloten.