07-02-07

CASSEL , TOIT DES FLANDRES ...

Cassel, hoogste heuvel van Frans-Vlaanderen

Vlaemsh Huizeke odewaersvelde

4 februari 2007

 

Terdeghem , een onooglijk klein pittoresk dorpje van amper 500 inwoners dat aanleunt tegen de Casselberg en een streek dat bijzonder mooi oogt door het fraai heuvellend en bijna ongerept landschap zou vandaag onze uitvalsbasis vormen voor een verfijnde wandelescapade door het hartje van Frans-Vlaanderen.

In de schaduw van het Sint-Maartenskerkje blies ‘ het Vlaemsch Huizeke Godewaersvelde ‘ verzamelen voor hun ‘ Marche autour du Mont Cassel ‘. En wie de organisaties van het Vlaemsch Huizeke een beetje op de voet volgt weet dat de belangrijkste ingrediënten van hun wandeltochten steeds gekruid zijn met een schier van eindeloze veldwegen en karrensporen die zich gestaag over de heuvels hezen en de wandelaars op een verrukkelijke wijze langs en door de velden leidt naar bescheiden dorpjes , alwaar het hart en de taal nog steeds sterk aanleunt aan Vlaanderen.

Alleen wou het weer vandaag niet echt mee , zodat dikke nevelslierten vooralsnog het landschap verborgen hield. Nochtans veel voeten had het niet in de aarde toen we bezijden het dorpje onmiddellijk in een feestelijk boeket van smeuïge veldwegen belandden die zich dwars door de golvende akkers boorden en ons onderdompelden in de volmaakte rust van dit heerlijk stukje Frans-Vlaanderen.

We doorkruisten immers een prachtig landschap , hier en daar sporadisch gespeend van enige bebouwing en waardoor ogenschijnlijk alleen maar veldwegen liepen die elkaar midden de golvende akkers kruisten. Meer dan een uur lang konden we ons vermeien aan beeldige boerenslagen met Vlemsche namen , die soms op een schitterend wijze opklommen naar een heuveltop. Doch waarachter de waarschijnlijk majestueuze panaroma’s zich alsnog verscholen hielden.

IMG_8459

 


Een schitterende holle natuurwegel , luidend naar de naam kerckhofstraete en waarbij de ouderwetse kinderkopjes nog maar amper zichtbaar waren onder een dikke laag aarde , moest ons heelwat hogerop brengen naar het historische dorpje Cassel en zijn gelijknamige ‘ Mont ‘.

Het was dan ook via de voormalige barokke Jezuïtenkerk dat we onze opwachting maakten van deze “ Castellum Menaporium “. Kassel was ooit in de Romeinse tijd een versterkte burcht en vormde het vertrekpunt van zeven heerwegen naar onder meer Arras , Wervik , Doornik en Boulogne sur Mer. In de Middeleeuwen was het de hoofdplaats van een kasselrij van het graafschap Vlaanderen en werd het dan ook meerdere keren geplunderd en verwoest. Een resem oudbollige Romeinse heerwegstenen stuurden ons nu resoluut naar het dak van de Westhoek , de top van de Mont de Cassel. Alleen gunde de mist ons geen enkele kans om neer te kijken over dit enig schouwspel die Cassel vormt. Gelukkig konden we op de ‘ vue panoramique ‘ nog een wazig beeld meepikken van ‘ Castel Meulen ‘ en een imposant beeld van Maréchal Foch , alvorens de afdaling aan te vatten langs een glibberig brokkenpad.

Het zou ons afzetten op het schattige marktpleintje van Cassel alwaar de geuren van die overheerlijke warme beenhesp ons reeds tegemoet kwamen. Hoogtijd om ons grommende maag te vullen en op tijd door te spoelen met een St Bernardusbiertje.

Het was de machtige ‘ Porte d’aire ‘die ons terug op gang bracht langs nauwe doorgangen en stekelige brokkelpaden van ‘ les remparts ‘, overblijfselen van de oude Middeleeuwse verdedigingsmuren.

En ook hierna bleef de tocht gewoon op zijn elan verder gaan , waarbij we bleven balanceren tussen de Mont de Cassel en de Recollettenberg. Ondertussen probeerde het zonnetje zich te priemen door het mistige sluimerdek , zodat achter ons de Casselberg zich majestueus boven het landschap verhief. Een leuke wegel geprangd tussen prikkeldraad deed ons flirten met de flanken van de Woumenberg terwijl we ons blik gericht hielden op de glibberige ondergrond en een dikke streep groen in de verte.

We zouden nu een tijdlang zoet gehouden worden met verrukkelijke karrensporen , schitterende smeuïge paden en oubollige kasseiwegen die ons zo weer in de richting van Terdeghem stuurden. Na een dag onvervalst wandelgenot van de pure klasse !

21:26 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mooi Het is met open mond dat ik uw verslag lees. Telkens weer sta ik ervan versteld hoe poëtisch u schrijft. Weinigen zullen het u nadoen en het is dan ook steeds een plezier uw verslagen te lezen. Kon ik dit ook maar...

Gepost door: Caroline | 18-02-07

De commentaren zijn gesloten.