07-02-07

LANGS DE BRUGSCHE VESTEN ...

Rondom Brugge

Brugsche Globetrotters

20 januari 2007

 

De oude stadspoorten van Brugge , maakten tijdens de 13de een 14de eeuw de Middeleeuwse verdedigingsgordel uit die rond de stad werd aangelegd. Vandaag vormen deze stadsvestingen een riante groene gordel rond de binnenstad die leiden tot mooie wandelingen. Dit moet de Brugsche Globetrotters niet zijn ontgaan , want met hun Brugse Vestentocht begin januari verheugden we ons reeds op een poëtische wandeling langs de buitengrachten en stadspoorten van Brugge die Schone.

Alleen het poëtische was vandaag veraf te zoeken , en dit was enkel en alléén maar te wijten aan de kille , miezerige regen , toen de Globetrotters de stappers al direct door de historische Smedenpoort stuurden. Een tijdlang volgden we de buitengracht van de Boeverievest , die duidelijk enkele beelden van de voorbije stormnacht aan ons liet voorbijgaan.

Door de slechte weersomstandigheden lag de anders zo drukke stationsbuurt er vandaag bijzonder rustig bij , toen we van onder het regenscherm ons alsnog een blik gunden op de meest idyllische plekjes van Brugge met zijn Minnewater . De gekende torens met het belfort bovenop , lagen in een mistige regenskyline toen een natuurlijke doorsteek ons naar de Brugse vesten en de Ringvaart bracht. Een gezellig onverhard pad omgeven door robuuste eeuwenoude kastanjebomen en platanen nam het hierna lange tijd over. Het zou ons sturen langs de Poertoren (destijds gebruikt als opslagplaats en productieplaats van buskruit) en de Gentpoort. De ‘controversiële ‘ Conzett brug van de gelijknamige Zwitserse architect , zou ervoor zorgen dat we onze vestentocht konden verder zetten met een enig zicht op de coupure met zijn verende bootjes en de sierlijke typische Brugse gevelhuisjes van de Kazernevest. Waarna de Kruispoort zijn opwachting maakte en ons op weg zette naar de hellingen van de Kruisvest met zijn vier geïmporteerde windmolens met ronkende namen als Bonne Chiere, de Sint-Janshuysmolen, de Nieuwe Papegaai en de Nieuwe Koelewei.

IMG_8278

 


Ter hoogte van de verdwenen Dampoort en het Dampoortsas lieten we het schone Brugge en vestenwandeling achter ons , gestuwd door een hevige wind en regenbui zouden enkele randstadstraten ons nu in de richting van de havenbuurt sturen, alwaar we ons vergaapten aan de Brugse stadskraan . Althans een replica ervan gemaakt door leerlingen van het VTI en bedoeld voor Brugge 2002 , Culturele hoofdstad van Europa. Ze namen als voorbeeld de oude stadskraan , die in de late middeleeuwen hoofdzakelijk op het Kraanplein stond en ongeveer lasten van twee ton kon dragen. Bovenin op de stadskraan dient men vooral op te letten op de afgebeelde vogel : een kraanvogel.

Een wijde zwaaikom bracht ons nu naar het kanaal Gent-Brugge-Oostende , alwaar de Sint Pieterskaaibrug ons feilloos overzette en we zo op een rustige manier trokken naar een eerste controle in een volkscafé en de drukte van enkele handelspanden van de vroege groenten- en vleesmarkt.

Hierna moesten we een tijdje vrede nemen met wat stille woonbuurten en de stationsbuurt van Sint Pieters Brugge , het zou ons brengen aan de oevers van de Oostendse vaart en de Scheepsdalebrug, waarbij aan de horizon de Brugse Hallentoren boven de daken hoog uittorende. Hierna mochten de langere afstanden er eventjes alleen op uit trekken alwaar we werden getrakteerd op een paar kilometer puur wandelgenot binnen het Waggelwaterbos en we warempel ons paraplu definitief mochten gaan opbergen. Zacht verende graswegels en smeuïge paden loodsten ons op een heerlijke manier rond de waterplas , waarna we terug tussen de huizen een tweede controlepost mochten opzoeken.

Er resteerden ons een tweetal kilometers , waarbij we voorbij de Canadabrug ( ter herinnering aan de bevrijding van Brugge door de Canadezen op 12/09/1944) meteen de toeristische beelden van Brugge terug tot ons konden opnemen en de tocht eindigden daar waar we die vanmorgen waren begonnen met een strookje buitengracht tot aan de Smedenpoort.

Nog eventjes doorbijten op de voormalige voetbalterreinen van De Klokke , thans Edgard Desmedtplantsoen en we konden onze wandeling afsluiten met een verfrissende ‘ Brugse Zot ‘ en heerlijke hutsepot.

21:12 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.