07-02-07

Tussen broeken en schelde

Scheldebroektochten

Boerenkrijgstappers Overmere-Donk

28 januari 2007

 

De Boerenkrijgstappers stonden vandaag vanuit Overmere Donk garant voor het eerste deel van hun ‘ Drieluik van het Donkmeer ‘. De Scheldebroektochten moesten ons dan ook brengen door een weelde van groen waarbij onverharde veld- & boswegels door de nabijgelegen broekmeersen steevast de bovenhand zouden halen.

Bij onze aankomst in de ruime evenementenhal van het Donkmeer heerste reeds een drukte van jewelste rond de klok van tien. Zo’n negenhonderd stappers waren ons voorgegaan , toen na een heerlijke koffie , we via de oevers van het toeristische meer ook aan onze wandeling zouden beginnen.

We werden er meteen opgevangen door de heerlijkheid van Bareldonk , alwaar sedert onheuglijke tijden het pittoreske Bareldonkkapelletje uit 1774 hoog geheveld op een zandheuvel waakzaam regeert over de naburige residentiële villawijk. Het was alhier dat in 1652 destijds een kapelletje aan onze Lieve Vrouw van 7 Smarten was toegewijd. Waarna in 1935 een nieuwe bedeweg met indrukwekkend kalvarieberg en 7 kapelletjes (allen kunstwerken van Aloïs De Beule) werd aangelegd.

Kort hierna duikelen we de Broekse Vaart in , voor een heerlijke natuurdoorsteek doorspekt van ondergelopen broeken , waterplassen en vijvers bedolven met algroene eendenkroos. Het domein maakt dan ook deel uit van het Berlaarse Broek , een in 1862 drooggelegd moeras waarin 53 vijvers werden aangelegd of uitgediept. De vegetatie die we er dan ook tegenkomen bevat hoofdzakelijk populieren die vroeger werden aangewend voor de luficersfabricage. In de onderetage bemerken we els en wilg en in mindere mate zelfs boskers , berk , spork , vlier en olm.

De groene doorsteekjes van het Berlaarse broek brengen ons tenslotte terug tussen de behuizing van Berlare , alwaar de statige kasteeldreef ons loodrecht naar het mooie en vredige dorpspleintje brengt . In de schaduw van het Sint-Martinuskerkje treffen we een overvolle rust. Het blijkt duidelijk dat de Boerenkrijgstappers vandaag op een onverhoopt succes afstevenen. We lessen dan maar genoodzaakt onze dorst in één van de aanpalende staminées, alvorens onze weg verder te zetten. Op de hoek bemerken we het klassevol restaurant ’t Laurierblad van Guy Van Cauteren , alleen hebben we zojuist onze boterhammetjes al op.

IMG_8367

 


Hier gingen we opnieuw kopje onder via een rustig wandelpad in het groenrijke landschap van het Berlaarse broek, ooit ontstaan uit een oude meander van de Schelde. Eeuwen terug werd een gedeelte van de stroom rond een stuifzandheuvel (De donk) onderhevig aan een proces van verlanding en turfvorming. Zodat in de 18de en het begin van de 19de eeuw de turf werd ontgonnen als brandstof voor woningen. Na de turfwinning liepen de ontstane putten van het zogenaamde Berlaars en Overmeers Broek geleidelijk onder water. Het Berlaars Broek werd leeggepompt, eerst in 1862 en daarna opnieuw na de Eerste Wereldoorlog. Vooreerst werd het hoofdzakelijk bebost met wijmen (of tenen voor mandenvlechtwerk) en na de Tweede Wereldoorlog met populieren, waarna het sinds enkele jaren wordt beheerd door het Bestuur van Water en Bossen. Het was dan ook zalig te flaneren op de verhoogde bermen van deze broeken , alwaar een smalle wegel ons kronkelend tussen het struikgewas in de richting van de Gratiebossen stuurde. Ooit berucht en onveilig gemaakt door de roversbende van Jan De Praet die zich er schuil hielde en geen gratie kende.

Het was de erg lange dam langs de Turfputten die ons een laatste maal de winterse natuur binnenloodste alwaar de wilgenkatjes reeds weelderig en sierlijk ontluiken. Een laatste lange veldwegel gunde ons nog een overweldigend panorama over het landschap en de glimmende waterspiegel van het Donkmeer. Waarna we de gezelligheid van de nokvolle feesthal van het Donkmeer opzochten en nagenoten van een kwaliteitsvolle vijfsterrentocht op alle vlakken. Beloond met om en bij de drieduizend stappers !

21:16 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.