03-03-07

SCHELDELAND VAN GHELLINCK ... IN ELSEGEM

5° Rondom Elsegem

't Klavertje Vier Oudenaarde 

17 februari 2007

 

Ergens gekneld tussen het West- & Oostvlaamse scheldeland , ligt het dorpje Elsegem , mooi te kijk gelegd in een landschap dat al wat onrustig begint te kabbelen in voorbereiding van het serieuzere heuvelwerk van de Vlaamse Ardennen iets verderop en de weelderigheid van vlakke kouters van de Scheldekant.

Vanuit het schamele parochiezaaltje hield wandelclub ’t Klavertje Vier uit Oudenaarde er vandaag hun 5° Rondom Elsemgemtocht met afstanden tussen 5 en 23 km . We kozen tenslotte voor de 13 km en heel veel tijd om het pleit te winnen hadden we niet nodig , toen meteen een snoer van enkele kerkwegels ons op gang stuurde en we konden aanvoelen dat we lichtjes opklommen naar een breed front van groen in de verte. Vanop onze hoge positie op de kim van de Bergstraat konden we hier grandioos neerkijken op de Scheldevallei die zich breed voor ons uitsmeerde. Genietend van het schitterend spel van steeds wisselende landschapsbeelden maakten we een wijde kronkel omheen Elsegem. Rustige paadjes die vrolijk op- en neergaand de zachte glooiingen van het landschap volgden gunden ons nu een enig zicht op de Vlaamse Ardennen met de Kluis- & Koppenberg en tout grandeur.

En even verder konden we dan ook kennismaken met Petegem-aan-de-Schelde , één van de fraaiste en intiemste dorpjes van de Scheldevallei, alwaar de centrale rust wachtte. Waarna een paar schitterende natuurpaden bezijden het schattige Romaanse kerkje met omarmd kerkhof , ons daarna lieten afbuigen via een mix van rustige , landelijke wegjes en onverharde paden in de richting van het golfterrein en oud kasteel van Beaulieu. Een knisperend wandelpad leidde ons langs de uitbundigheid van een oude scheldearm , die ons finaal zou afzetten op het jaagpad langs de Schelde.

IMG_8526

 


Aanvankelijk lag de Schelde nog verborgen achter flink wat groen , maar al vlug kwamen er gaten in het groene scherm en gunde het landschap ons een panoramisch zicht op het brede water dat onrustig aan de oevers knabbelde telkens een zwaar beladen aak ons zwoegend voorbijstak. Brede wapperende rietkragen en zompige schorren van de Scheldekant bleven deze wandeling illustreren toen we de dijk afdaalden en via een verademend natuurgebied van het domein van Ghellinck terug afzwenkten naar Elsegem. Een smal , oud kerkstraatje zond ons tenslotte nog eens omheen het kerkje van Elsegem en een paar honderd meter verder lag dan reeds de aankomst te wenken van een lucratief zaterdagtochtje

11:21 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.