21-04-07

Gapend tussen de Toebakstreke en de Golden River

Nationale Wandeldag West-Vlaanderen Wervikse wandelsportvereniging                      25 februari 2007

NATIONALE WANDELDAG ... gejaagd door regen en wind.

Drijvende wolken en een schamper zonnetje maakten reeds in de vroege ochtend duidelijk dat de weermaker zich niet van zijn beste zijde zou laten zien. Diverse wolkbreuken mocht de Wervikse Wandelsportvereniging , organisator van het Westvlaamse luik der Nationale Wandeldag dan ook in haar annalen neerpennen.
Toch mochten ze nog om en bij de 4000 deelnemers verwelkomen , waarbij allen vanonder hun regenschermen of met doornatte regenkledij tenvolle genoten van de enig mooie tabakstreek en de schitterende Leievallei.

Alles was in gereedgebracht om er een waar wandelfeest van te maken toen we de ruime startplaats van sporthal Ter Linde betraden. Vrolijke muziekdeuntjes weerklonken reeds in de vroege ochtend, kwestie van ons op het juiste spoor te brengen en volop van deze Nationale Wandeldag te gaan genieten. Alleen zou vandaag de zon het totaal laten afweten toen we via de contouren van de Reutelbeek onze wandelescapade door de Geluwse Gapersgemeente aanvatten. Aanleunend tegen de dorpskern werden we meteen de binnenkoer van een veeteeltbedrijf ingeloodst kwestie van de sponsors ééns in de kijker te stellen en onze komst te bedanken met een heerlijk stukje Vlaskaas ,een echte boterlukke van Destrooper en een appeltje tegen de dorst voor onderweg.

Waarna we dan via enkele groenrijke volkswijken de landelijkheid werden ingestuurd van de tabaksstreek. We schoven nu geruime tijd mee met het roerloze winterse landschap die ons in een wijde bocht zou brengen langs imposante ‘ toebakshoven ‘ van het gehucht de ‘ Stok ‘ en de ‘ Rozenhoek ‘. In de verte weerspiegelde zich het glooiend landschap , voorbode van het Heuvelland , doch ook een zoveelste trits dreigende wolken. Dat dit eerste deel duidelijk in het teken stond van de tabak en Wervik wel degelijk het episch centrum vormt van de Belgische tabaksteelt , bleek aan de markeringen van de plaatselijke ‘ Tabaksfietsroute ‘. Talloze oude tabakseesten , statige boerderijen en enkele opmerkelijke calvariekruisen zouden dan ook de revue passeren tot aan de grens van grote broer Wervik.

In de verte wenkten reeds de wieken van de Ma Campagne molen , meteen ons volgend stapdoel . Eertijds waande men zich in Wervik wel in het molenland , voor de eerste wereldoorlog sierden maar liefst dertien molens het landschap. Vandaag de dag blijven er met Soete’s Molen , de Brikkenmolen en Ma Campagne nog drie over. De Ma Campagnemolen ook wel Kruisekemolen genaamd kende een bewogen geschiedenis , reeds in 1560 stond alhier een staakmolen maar diverse oorlogen zorgden steevast voor een vernieling. De huidige molen dateert van 1995 en is dan ook een staakmolen met open voet dat dient als korenmolen.

Het zou de ingeleide worden van een sierlijk stukje wandelen langs de Sint-Jansbeekvallei , alwaar een groenrijke doorsteek van de Molenmeersen ons tenslotte bracht naar de Wervikse woonkern en een ruime rust in de heerlijkheid Oosthove.

Meteen kreeg de tocht een totaal andere wending , toen de oevers van de Leie ons verder op sleeptouw namen en de opvallendste baken ongetwijfeld de monumentale Sint-Medarduskerk , een pareltje van gotiek , dat zich sierlijk weerspiegelde op het wateroppervlak van de Golden River was. Gevolgd door een overheerlijke lus door het schitterend recreatiedomein ‘ De Balokken ‘ kregen we dan ook de apotheose van deze Nationale Wandeldag voorgeschoteld. Het domein ontstaan door de rechttrekking van de Leie dankt zijn naam om de balen vlas die hier destijds in het water tot roten werden gelegd. We lieten ons dan ook zalig meanderen langs de uitgescheurde oevers van de oude Golden River , waarbij talrijke wandelpaden ons kriskras door de winterse fauna en flora loodsten in alle richtingen van de windwijzer, met een enig zicht op de Wervikse skyline.Terug de brug gedwarst nam een leuke onverharde wegel van de groenrijke Briekenhoek het over , terwijl iets later ons zicht duidelijk werd gedomineerd door de witte romp van de Brikkenmolen en het Nationaal Tabaksmuseum. Op vertoon van de controlekaart kon men gratis een exhaustieve kennismaking van het snuifen , kauwen en roken van tabak meepikken. Wij van onze kant verkozen een extra pitstop in te lassen in de annex retroherberg van de Grooten Moriaan en te proeven van het plaatselijke huisbiertje.

Onze tank aangevuld wachtte ons nog een streepje cityseeing , met de geklasseerde Sint-Medarduskerk als voornaamste baken , waarna de Leie-oevers ons andermaal brachten naar het domein Oosthove voor een tweede rust. En ook hierna bleven we vooralsnog nog eventjes flaneren langs de oevers van de Golden River om alzo al evenvlug terug de landelijkheid in te duiken van Laag-Vlaanderen en zo op een rustige manier de richting uit te kiezen van Geluwe. Groene doorsteekjes gespekt met nostalgische bedehuisjes en imposante tabakshoeves met indrukwekkend portaalpoort en allen gekleurd met een historische naam, gaande van Wambeke tot Ter Wulfsbroucke en Ter Speghel, vormden de leidraad van het laatste stukje. Ondertussen hadden de hemelspoorten zich opnieuw wagenwijd opengezet toen we een kanjer van een veldweg met de toepasselijke naam Polderweg werden ingestuurd.

Zodat we als verzopen kiekens terug de nokvolle aankomstzaal bereikten en deze verrassende en kwaliteitsvol georganiseerde wandeldag afsloten met het handelsmerk van de Wervikse wandelsport : een smaakvol Piconnetje.

16:17 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.