21-04-07

Het Bulskampveld ... een veld van stieren !

Bossentocht

Godelievestappers Ruddervoorde

10 maart 2007

 

Niettegenstaande de Godelievestappers uit Ruddervoorde al vele jaren leven in de schaduw van hun grote broer Wsv Beernem , weten ze telkens hun wandeltochten uit te laten groeien tot kwaliteitsvolle organisaties. Vandaag stonden hun Bossentochten vanuit Hertsberge op het programma , zodat we ons reeds verheugden aan een schitterende groene wandeling waarbij het provinciaal domein Bulskampveld – Lippensgoed centraal stond.

Het werd al heel duidelijk , dat een bijzonder gezellig wandelweertje voor een enorme toevloed van wandelgrage deelnemers had gezorgd , toen we alsnog een vrij plaatsje voor onze wagen vonden iets buiten het dorpscentrum. Vrolijk keuvellende wandelaars , gulzig smoezelend aan geurige verse pannenkoeken of gretig slurpend aan een verfrissend streekbiertje hielden er alvast de juiste toon bij , toen wij in de late namiddag alsnog aan ons wandeluitje dienden te beginnen.

Voorwaar werden we onmiddellijk getrakteerd op een gratis verfrissende energierijke drink , toen ons kort verblijf door de kleine dorpskern van Herstberge slechts een vluchtig intermezzo bleek te zijn van één lange boswandeling , waarbij de parcoursmeester op een schitterende manier de talrijke bosdreven wist te combineren met enkele leuke privé doorsteekjes. De wandeling bracht ons aanvankelijk langs het gehucht Neirinck en het domein van ‘ Loca Labora ‘ een centrum waar anders validen aan biologische fruit- en groenteteelt doen. We trokken kriskras door het uitgestrekte loof- en naaldbos , waartussen de zon gretig zorgde voor steeds wisselende effecten tussen de boomstammen en imposante wandeldreven. Zo bereikten we tenslotte het neogotische Bulskampveldkasteel uit de late negentiende eeuw dat prachtig is omgeven door een indrukwekkend arboretum. Doch niet enkel het bijzondere mooie kasteelpark loont er de moeite , want ook de ommuurde moestuin omgevormd tot een unieke kruidentuin van om en bij de 400 plantensoorten is een kijkje meer dan overwaard. Zonder hierbij nog te spreken van de unieke verzameling rollend landbouwmaterieel en het vrij recente vogelasiel waar zieke en gekwetste vogels worden verzorgd vooraleer ze terug in de vrije natuur losgelaten worden.Ook hierna bleven we heerlijk kronkelen door het bos of door een stukje heidegebied reeds vol bloeiende erica’s , waarna een vlonderpad over een moerassig strookje vennengebied ons de weg wees naar de centrale rust in de vleugel van een gebouwtje deeluitmakend van het psychiatrisch instituut Sint-Amandus.

We sneden onze wandelkoek terug aan via een bijzondere fraaie , volledige natuurlijke lus over een pleiade van smeuïge dreven en boswegels allen deeluitmakend van het Bulskampveld. Het gebied vormde dan ook tijdens de Middeleeuwen één uitgestrekt heidegebied, waarbij de naam is afgeleid van ‘ bulnas campa ‘ wat ‘ veld van de stieren ‘ betekent. Doorheen de eeuwen werd de heide geleidelijk omgevormd tot bos , waarna in 1970 de provincie West-Vlaanderen het domein opkocht en openbaar maakte voor het publiek.

Daarna bracht de wandeling ons naar de ‘ Vorsevijvers ‘ een bosrijk gebied dichtaanleunend tegen Wingene en zijn Blauwhuis , waarbij statige dreven en riante villa’s nu een poos ons deel werden. Enkele laatste smeuïge bospaden en vooral veel groen loodsten ons bijna ongemerkt terug naar Herstberge na een verademende en
aangename bossentocht

16:47 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.