21-04-07

in 't bubbelend landschap van ' La Montagne de Reims '

35° Randonnée Pédestre de la Montage de Reims

Rando Reims -  14&15 april 2007

 

DAG1

 

Een mens moet soms na enkele drukke werkweken , de teugels losgooien. En hoe kan dit beter dan er een verlengd weekend op uit te trekken , waarbij cultureel en culinair genot en zelfs een tikkeltje wandelen gepaard gaan.

We trokken er dan ook voor enkele dagen tussenuit , naar één van de meest geliefde streken voor een weekendverblijf , met name de " Champagnestreek ". Een prachtige omgeving vol ingrediënten voor een geslaagde trip met een combinatie van prestigieuze champagneboertjes , historische monumenten , lekker eten en bovenal een leuke wandeltweedaagse in het hartje van ' la Montagne de Reims '.

We zouden er namelijk deelnemen aan de 35ste Randonnée Pédestre dans la Montagne de Reims , een organisatie van de Franse wandelvereniging ' Reims Rando '. Een wandelclub die blijkbaar niet aan haar proefstuk toe is en reeds deze internationale wandeling voor de 35ste maal organiseerde , meteen een lustrum editie die op de twee dagen zo'n 800 deelnemers mocht verwelkomen.

Dag 1 , vond dan ook plaats onder het teken van de Marnevallei. Een aanlokkelijk ochtendzonnetje brengt ons naar het dorpje Dizy.
Een dorpje dat eertijds bekend stond om zijn steenbakkerij blijkt duidelijk wanneer de aanvangskilometers ons langsheen enkele imposante inrijpoorten van diverse champagnehuizen loodsen en menig baksteen de merktekens 'DZ' dragen.

Een poosje verder vormt de groenrijke omgeving van het kanaal van Dizy onze metgezel. Dienend om het transport van de bakstenen is het kanaal heden ten dage omgevormd tot een rustige oase voor visser en sportieveling.

Tussen de groene doorsteekjes vangen we her en der reeds een glimp op van de wijngaarden die de majesteuze vallei van de Marne overheersen. Meteen sturen de wandelpaden ons steeds dieper in het bubbelend landschap van de pinot noir en de pinot meunier. De druivensoorten die hier grotendeels worden gebruikt voor de koninklijke godendrank.

Veel verder , op de topheuvel , weerspiegelen de wijngaarden zich van gekende champagnehuizen alszijnde Veuve Cliquot en Moët & Chandon. Vanaf de wegel die de heuvel nu omtrekt , gunnen we onze ogen een enig zicht op de vallei en de hoofdstad van de champagne ' Epernay '.

 

  

De weg zou ons tenslotte brengen in de richting van Hautvillers " le berceau du champagne ". Het was hier dat " Dom Pérignon " de champagne zou hebben uitgevonden. Dit laatste strookt echter niet volledig met de werkelijkheid. Dom Pérignon bracht enkel een aantal verbeteringen toe en introduceerde dan ook " de méthode champenoise " die we nu als kwaliteitsproduct kennen. Ga dit echter nooit gaan vertellen aan de inwoners van dit lieflukkig dorpje , want ze zouden u meewarig gaan bekijken.

De naam van het dorpje laat het al vermoeden ' haut ' betekent hoog , zodat onze wandelweg zich stijgend voert langs de uitgestrekte wijngaarden en ons tenslotte langs de oude muren van de voormalige Benedictijnenklooster binnen loodst in misschien wel het mooiste dorpje van de ganse champagnestreek met zijn fraaie huisjes en smeedijzeren uithangborden. Het befaamde champagnehuis Moët & Chandon heeft dan ook het klooster ingericht als museum en de oorspronkelijke kloostercel en labo van Dom Pérignon nagebouwd. De befaamde wijnbouwer ligt dan ook nog steeds begraven in de abdijkerk.

Via enkele schattige dorpsstraatjes slingeren we ons verder naar het hartje van dit pittoreske dorpje , alwaar een uitnodigend terrasje van de plaatselijke estaminet zorgt voor een pitstop à la flamende. Op de gevel prijken de ambachten van ' le dégorgeur en le remueur '

Een belgische trappist op franse bodem lijkt inderdaad nogal een merkwaardige combinatie , maar het krikte in ieder geval ons vochtgehalte terug de hoogte in alvorens onder een verschroeiende hitte midden april het laatste deeltje aan te vatten die ons moest brengen naar het dorpje Champillon.

We wandelen tussen de plantages over de vettige leemgrond naar de sluimerende dorpjes, vanwaar we weer opklimmen naar een imposant stukje loofbos dat zich in een veelkleurige compositie boven de druivenplantages uitstrekt. Daarboven genieten we van weidse vergezichten over het kleurige landschap en het dorpje zelf.

In de schaduw van het plaatselijk kerkje wacht ons een verrassing aan de hand van een alternatieve barbecue. Waarna we voldaan nog eventjes flaneren langs de pittoreske straatjes van Champillon met zijn vele champagneboertjes en deze eerste dag volstrekt tevreden beëindigen.

DAG 2

 Het was vanuit het pittoreske dorpje ‘ Avenay Val d’or ‘ dat dag 2 van ons wandelverblijf in de Champagnestreek zou aanvangen. Merkwaardig genoeg viel het ons meteen op dat heelwat meer gegadigden dan gisteren, deze tropische zondag zouden trotseren in het teken van ‘ La Montagne de Reims ‘.

En zoals de naam van de tocht reeds laat vermoeden , werden we na enkele best te pruimen schermutselingen door de leefkern van het champagnedorpje meteen op de proef gesteld met een stevige beklimming in de richting van een stukje groen. Verscholen in de dalbedding , temidden van heuvelruggen volgestouwd met wijnranken in oneindige rijen onthulde zich een enig zicht op het kleine dorpje van Mutigny en ‘ le parc naturel régionale de la Montagne de Reims ‘.

Reeds enige tijd volgden we nu resoluut ‘ le sentier du vigneron ‘. Een educatief leerpad over de ambacht van de champagnecultuur, waarna we werden losgelaten op de majestueuze bospaden van het immense woud. In de sporen van reeën en everzwijnen ritselden onze wandelsloffen zich een weg door dit enig palet van ontluikend groen, alwaar de schitterende slierten van anemoon en wild viooltje kleurrijk contrasteerden met de kaarsrechte boomdreven. Om de hoek of andere dreef , trok telkens een nieuw subliem natuurbeeld de bovenhand.

Hierna kronkelden op- & neergaande smalle wandelpaadjes zich een weg langs immense water- & modderpoelen . Best ontwijken uiteraard tot we doorhadden dat de sporen die we ontwaarden, van everzwijnpoten waren en deze plaatsen dienden als baadplaats voor de lieflijke diertjes.

Kort hierna treffen we midden het woud een geïmproviseerde controle en gratis ravitaillering. Eventjes aanschuiven voor een bekertje frisdrank , een appeltje en chocoladekoek en we kunnen er terug tegenaan voor de resterende kilometers.

Het bospad zocht verder zijn weg langs rijkelijk bebloemde bermen , waarna een kanjer van een holle wegel met eikenbomen hoog boven ons, ons tenslotte langs de bosrand bracht. De weg klimt zachtjes, een champagneborder markeert de top van de heuvel , eens boven openbaart ‘ la Montagne de Reims ‘ zich in volle glorie. Een weids landschap van beboste heuvels , graanakkers en vooral uitmuntende parelende wijngaarden : net een gebied in geschenkverpakking.

Van ver priemde reeds het Sint-Tristankerkje van Avenay Val d’or aan de horizon , het eindpunt van onze Randonnée Pédestre. Een gratis glaasje ‘ Brut Tradition ‘ wordt ons aangeboden , we nemen meteen de tijd om op adem te komen na een zoveelste adembenemende ontdekking en heerlijk wandelweekend in de ‘ Champagne ‘.

 

Bekijk tevens de bijhorende fotoreportage , door op onderstaande foto te klikken 

IMG_9127

 


17:02 Gepost door stefba in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.