24-04-07

In de voetsporen van Jan van Sombeecke , tussen Durme en Schelde

14° Driestocht

Durmestappers Sombeke

22 april 2007

 

 Sombeke, een deelgemeente van Waasmunster , prachtig genesteld langs de oevers van de Durme en de Sombeekse meersen , zou vandaag het decor gaan vormen van de 14de Driestocht. Een organisatie van de plaatselijke Durmestappers , die over afstanden gaande van 5 tot 42 km ons zouden laten kennismaken met de mooiste uithoekjes van het Durmelandschap , de heerlijkheid Sombeecke en bovenal enkele idyllische natuurstukjes van ‘ de Bunt ‘ en ‘ de Roomacker ‘.

Toen we de prachtig afgezoomde ‘ Dries ‘ geflankeerd door het pittoreske barokke Sint-Rochuskerkje werden opgestuurd , w...
Het zou ons brengen tussen de behuizing door naar de heerlijkheid zelve , daar alwaar destijds de heren van Sombeke met heer en meester regeerden over dit enig stukje gebied. Een 17de eeuwse schandpaal en het kasteel van Sombeke fraai verscholen tussen het groen moesten de aanzet gaan vormen van een stukje Oude Durme wandelroute. Flanerend over de dijken binnen de ontluiking van een aanlokkelijk ochtendzonnetje overschouwden we een enig spel van schorren en slibben , waarbij in de laag gelegen gebieden , vrij brede treksloten reeds jaren worden gebruikt als potpolder.

Het wandelpad dat we volgden voerde ons naar de plaats alwaar vroeger Edmond Verstraeten zat te schilderen , daar waar Het Land van Dendermonde en het Waasland elkaar raken met de Mirabrug als bindend punt. Waarna het pad zich langzaam verder slingerde langs de dijken van de Durme en ons brengt in het natuurgebied van ‘ de Bunt ‘. Niks anders dan een moerassig gebied , waarbij de ondergrond heel wat veen bevatte. Tussen 1500 en 1828 werd deze dan ook ontgonnen en gedroogd tot turf; waarbij de talloze putten die ons wandeltraject passeerden romantische seizoensbeschrijvingen weerspiegelden aan het wateroppervlak.

Het was dan ook na een vijftal ‘ aards paradijselijke ‘ kilometers dat wij in het gelijknamige gehucht onze eerste rust troffen in taverne ‘ in de bunt ‘. De Veerpontweg wijst ons hierna de juiste richting aan van een iets lager gelegen gedeelte van het Tielrodebroek. Met zijn typische flora en avifauna is deze zoutwatergetijdeschorre een unicum in West-Europa , waarbij we dan ook de zeldzame spindotterbloem en zwarte els kunnen waarnemen. Een vlonderpad en een gestage trapklim gunnen ons tenslotte een enig zicht op het kerkje van Tielrode dat zich aan de overkant van de Schelde weerspiegelt. Om het te bereiken dienen wij de veerpont van Tielrode te nemen , een attractie op zich , die jaarlijks zo’n 30000 mensen van en naar het wandelgebied van de Bunt brengt. De Tielroodse veerdienst bestaat dan ook reeds sinds mensenheugnis , waarbij de oudste schriftelijke vermeldingen teruggaan tot 1244.

Eens de overkant bereikt , fladderen we wat langs de historische leefkern van het dorpje gekend omwille van zijn jaarlijke paardenstoet & -wijding op het feest van Sint Petrus en Paulus. Het lusje mondt tenslotte uit aan het idylische ‘ Heiligdom van Sint-Jozef ‘ , een plaatsje die heelwat bedevaarders trekt tijdens de maartmaand.

Het beeld van de veerman iets verderop gids ons verder naar de dijken van de Oude Durme of is het ondertussen de Schelde geworden. Een mens zou het begod niet meer weten met al die overstromingsgebieden begroeid met kleurrijke bloesems van slanke sleutelbloem , muskuskruid , pinksterbloem en zelfs paardenbloem. We omsluiten het dorpje van Tielrode steevast in ons vizier , wanneer een kudde schapen van de Durmse schaapstal grazend op de berm enige tijd onze metgezellen vormen.

De dijk die we hierna volgen maakt onderdeel uit van de Roomacker wandelroute en gunt ons een enig zicht op de Durme- & Scheldevallei en het assymetrisch landschap van de Wase Cuesta. Miljoenen jaren terug heeft de zee hier een dertig meter dikke kleilaag afgezet , zodat steenbakkerijen zich in Tielrode en omgeving kwamen vestigen en er kleiputten ontgonnen. Bij het contourneren van het dorpje weerpiegelt zich dan ook nog hier en daar de rauwe vervallen gebouwen en schoorstenen van dit stukje nostalgie. Waarna we nu steevast de kant opzoeken van het provinciaal domein ‘ de Roomacker ‘. Drassige paden slingeren zich doorheen de wildernis van het weelderig natuurreservaat , ontstaan uit de vroegere kleiputten van de steenbakkerij AMT. Diverse padden en kikkers geven vanuit de zonnige waterpoelen een concert van jewelste , terwijl een koppeltje fuuten een sierlijk liefdesritueel vertonen. Tussen de rietkragen door waakt moedergans autoritair over haar nog jonge kroost en happen wel miljoenen dikkopjes met wijde en grote oogjes aan het wateroppervlak.

Idyllische tafereeltjes binnen een natuurrijk paradijs , die ons tenslotte via het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouwe van de Schone Liefde , terug in de bewoonde wereld van Tielrode storten om een tweede rust te gaan opzoeken bij een plaatselijke schrijnwerkerij.

Ruim reeds halfweg wanneer we het wat rustiger mogen aandoen en de wandelweg zich nu een pad zoekt langs de polders en het hooilandschap van het Groot-Broekkouter. Het dient ons de richting aan te wijzen van het nabijgelegen Elversele , alwaar we via een ommetje door het privé-domein van de Onze Lievevrouw kapel der Zeven Weeën onze laatste rust treffen in het schoolcomplex van Priester Poppe . Amper drie kilometers verder van de schrijnwerkerij.

Enfin , een paar staptegels geprangd tussen de behuizing van een sociale woonwijk moeten ons trachten opnieuw op gang te brengen voor een laatste lus. Aanleunend tegen de dorpskern van Sombeke maken we nog eens rechtsomkeer alwaar de wandelpaden nog een stukje van de Sombeekse meersen voorschotelen en alwaar we hier en daar nog een blik vangen van de zwaar aangeslibde oevers van de Durme . Het geheel brengt ons tenslotte naar een allerlaatste stukje bronbosjes , volgestouwd met waterbronnetjes en een ondoordringbare wildernis van zwarte els , meteen een ideale afsluiter van deze lustvolle Driestocht.

 

Voor de bijhorende fotoreportage klik op onderstaande foto

IMG_9275

 

20:22 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.