08-06-07

Tijl Uilenspieghel achterna ...

Brugge Damme Sluis Brugge

Wsjv Brugsche Globetrotters

2 juni 2007

 

Op een steenworp van het historische Brugge , ligt midden de polders een schilderachtig middeleeuws dorpje genaamd naar Damme.  Het dorp kreeg de naam mee van Uilenspieghelgemeente , en vanuit de levenslustige toeristische dorpskern kan men dan ook enkele prachtige uitstappen ondernemen in het Brugse Ommeland en de nabijgelegen poldergemeenten.

De schoonheid van dit enig stukje Vlaanderen , moet ook de wandelclub “ de Brugsche Globetrotters “ niet zijn ontgaan, want reeds enige jaren staan ze in voor de wandeltocht  Brugge Damme Sluis Brugge . Met een ruime keuze van afstanden gaande van 6  tot zelfs 50 km slingeren de wandelwegen zich  door het hinterland met de respectievelijke  dorpen van Damme en Sluis als uitvalsbasis. 

Een aanlokkelijk ochtendzonnetje bracht ons dan ook in de vroege ochtend van 2 juni richting Sint-Kruis-Male  , gekend omwille van zijn Sint-Trudoabdij van Male.  Wie van een stukje Vlaamse geschiedenis houdt , zal dan ook beslist weten dat dit militaire bolwerk  jaren lang de verblijfplaats was van de Graven van Vlaanderen en dat het gebouw pas in 1954 in handen kwam van de zusters kanunnikcessen van het Heilig-Graf . Ze maakten er hun permanente woonst van , waarbij ondertussen nog een dertigtal kloosterzusters in het domein verblijven.

 

 

Het was vanuit het nabijgelegen zaaltje  ’t Couvent dat we onze wandelescapade aanvatten via een groenrijk strookje van aanpalende residentiële villawoningen . Statige beukendreven en lommerrijke linden  laten ons kaarsrecht dwalen in de richting van een ander stukje Vlaams erfgoed. De kasteeldreef van het domein Rooigem neemt ons op sleeptouw langs de pas gerestaureerde gebouwen , die  van 1720 tot de Franse tijd dienst deden als buitenverblijf van de Brugse bisschoppen.  Waarna een statige vier rijen dikke eikenlaan met de toepasselijke benaming “ Bisschopsdreef “  ons brengt naar een stukje oude invalsweg van de zogenaamde “ Paallanden “.

Het was zo dat de stad Brugge eeuwenlang eigenaar en planter van de bomen langs de verschillende toegangswegen naar de stad toe was. Dit plantrecht reikte tot aan de zogenaamde paallanden , en dit was zo anderhalve tot twee kilometer breed rondom de stad.  Tot op het einde van de 13de eeuw , had het ook een beetje de bedoeling om het gepeupel dat buiten de Brugse omwalling woonde onder controle te houden. Het randgebied werd dan ook met palen afgebakend , vandaar de naam “ paallanden “.

Tenslotte bereiken we terug de leefkern van Sint-Kruis , waarbij we in het zog van de neogotische Kerk , een eerste rust treffen in het clublokaal van de organiserende wandelclub.  Na de afstempeling maken we  eventjes toertje om rond de behuizing  , waarna een groen doorsteekje en een schamel brugje ons de weg aanwijst van “ het Zuidervaartje “.  We krijgen meteen het gezelschap van een trits ritselende schots en scheefse populieren , kwetterende eenden , schuchtere waterhoentjes en hengelaars , terwijl achter ons de contouren van het historische Brugge zich aan de horizon weerspiegelen. Het oude krinkel de winkelende  kanaallandschap met dijken uit de 12de & 13de eeuw brengt ons tenslotte naar een middeleeuwse voorhaven van Brugge.  Het pittoreske Damme met zijn gezellige witgekalkte geveltjes en eethuisjes  nodigt zo uit tot een grondigere kennismaking.  Reeds van ver was ons oog gevallen op de stoere platte toren van de Onze Lieve Vrouwenkerk , die als een baken regeert over het dorp en zijn polderlandschap.   Hij maakte dan ook de introductie tot een tweede rust in het plaatselijke oude schooltje en kunstatelier van Delporte .  Damme illustreert zich dan ook tegenwoordig als een waar kunstenaars- & boekendorp , waarbij wel in ieder hoekje of steegje zich een idyllisch tafereeltje profileert en we ons in tussenwijl vergapen aan de sierlijke historische 15de eeuwse gebouwen van het Sint Janshospitaal , Huyse de Grote Sterre of  het gotische stadhuis  uit 1464 met het standbeeld van Jacob van Maerlant - den Dietschen dicht'ren vader -.  Doch als er één figuur is die onafscheidelijk wordt geassocieerd aan Damme , dan zal het wel “ Tijl Uilenspiegel “ zijn.  Overal is de geest van deze volkse figuur wel in Damme terug te vinden.  In het verhaal uit 1867 van Charles de Coster , trekt Tijl erop uit  met Nele (zijn vriendin) en lamme Goedzak (zijn beste vriend) om samen met de Geuzen te strijden tegen de Spanjaarden.  In het verhaal is Uilenspiegel hier geen grappenmaker meer , maar een ware volksheld die ten strijde trekt tegen de vijand.

Ga tevens een kijkje nemen aan de bijhorende fotoreportage , door op de foto te klikken.

Brugge 20607 016

 

Het is dan ook de ludieke Tijl Uilenspiegel beeldengroep die ons nu resoluut de weg aanwijst van de Damse Vaart en zijn tolhuisje.   Eens de brug over wiekt en wenkt de Schellemolen hoog boven  zijn directe omgeving langs de waterspiegel van het kanaal. Waarna we ons mogen opmaken voor een verademde tocht langs de oevers van het zogenaamde Napoleonkanaal. ,die eertijds vanaf 1810 door Spaanse  krijgsgevangen in opdracht van Napoleon Bonaparte werden uitgegraven. Bonaparte wilde immers via een kanaal dat Brugge met Breskens zou verbinden , ontsnappen aan een continentale blokkade. Bij de val van de Franse keizer , reikte het kanaal tot in Hoeke , en werden de werken dan ook gestaakt. Het was pas in 1858 dat de werken werden hervat , maar bij gebrek aan financiële middelen ter hoogte van Sluis definitief werden gestopt.  

Knotwilgen en canadapopulieren begeleiden ons een tijdlang langs de dijken terwijl hun wortels de aarde vasthouden.  De bermen kleuren met wilde kruidachtige bloeiers , terwijl een luidruchtige bende kolganzen iets verder op het watervlak neerstrijkt, wanneer we de richting van Koolkerke uitkiezen.  Iets verder maakt ons pad een zijsprong naar het provinciaal wandeldomein  Oud Fort Beieren met zijn ruïnes van de oude wal.

Nog eventjes wat lanterflanteren langs de boorden van het Zuidervaartje en algauw bereiken we terug de leefkern van Sint Kruis , alwaar een laatste groen doorsteek van de “ Beukendreef “

 

22:11 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.