12-06-07

HET ZAL U MAAR OVERKOMEN ...

image_431d4166aaa0d     Pompeschitterstocht

Velodroomvrienden Moorslede

10 juni 2007

 

Het zal je maar overkomen , tijdens de plaatselijke jaarlijkse kermis teveel pruimentaart verorberden  en te veel bier drinken , zodat je in de feestroes niet meer tijdig het toilet thuis kan bereiken.  Dan zit er maar niet anders op dan zijn behoefte in ‘ de pompebak ‘  (dorpspomp) te doen , moet volgens de overlevering ooit een inwoner van Dadizele hebben gedacht.  Het verhaaltje ging natuurlijk lopen als een vuurtje en de inwoners van Dadizele  kregen er dan maar de scheldnaam ‘ Pompeschitters ‘ toe mee bedeeld.

pomp1

Meteen een unieke reden waarom de Velodroomvrienden dan ook hun tocht onderdompelden onder de benaming Pompeschitterstocht.  Gelukkig kregen we voor onze komst geen stukje pruimentaart cadeau  , doch een gratis chocolade sneukel . Zodat we enigszins gerustgesteld onze zondagse wandelescapade konden aanvatten.  Het ging alras via enkele nieuwe verkavelingen in de richting van de Dadizeelse hoofdas met zijn 19de eeuws basiliek, daar alwaar reeds sinds de 14de eeuw  zowat iedereen uit de streek  ‘ een ommegang ‘ kwam maken. 

Nadat we de dorpskern verlaten hadden , leidde de statige Spaanse kapel en het New British Cemetery ons binnen in een erg landelijk gebied, waarbij aan de horizon nogmaals duidelijk werd hoe de bedevaartskerk zijn suprematie etaleerde. Een resem van gezellige devotiewegels liet ons nog eventjes dicht tegen de woonkern aanleunen , waarna we ons hierna via de privéwegel van een fruitteler en de imposante Vlinderbeekhoeve , steeds dieper in de landelijke rust van een schaars bebouwd gebied begaven .  

Op een rustige manier kabbelde onze wandeling zich best avontuurlijk verder  door het landschap a de Pompeschittersgemeente , via een resem van lange karrensporen , brokkenpaden ,  graswegels  en erfdoorsteken  waarbij we eventjes zelf wat verfijnd varkensaroma mochten opsnuiven.  En kort hierna het wandeltraject zelf een tikkeltje spectaculair werd toen de parcoursmeester ons zowaar een geïmproviseerde smeuïge wegel instuurde dwars door een maïsveld, teneinde een eerste rust te treffen in zaal ’t landhuys  op de Artoishoek.

Hierna liet een kronkelend wegje nu onze blikken uitwerpen op de grillige akkers en  glooiende weiden van het gehucht ‘ Pekke ‘ . Heel eventjes mochten we zelfs flirten met de dorpsgrens van Menen , alwaar we nu een voortreffelijke lus van de Bedevaartsfietsroute werden voorgeschoteld in de richting van Moorsele.  Een minuscule bult domineerde het landschap , meteen ons volgend stapdoel wanneer het pad ter hoogte van het Kezelberg Britisch Cemetery  een nieuwe wending nam en ons nu langs de flanken van de gelijknamige Kezelberg stuurde.  Het was dan ook een trits van onophoudelijke stukjes onverhard die ons verder op sleeptouw nam en ons ondertussen een enig zicht gunde op de nabijgelegen Leievallei  en zijn menig kerktoren.  Tenslotte bereikten we terug de Artoishoek , alwaar we andermaal konden uitrusten in het stemmige zaaltje van ’t Landhuys.

En ook hierna bleef de wandeling scoren met  een sliert van rustige wegjes , waarbij we allengs de statige Onze Lieve Vrouw Basiliek van Dadizele weer vol in beeld kregen.  Ter hoogte van de “ Vijfwegen “ bracht een omtrekkende beweging ons op het traject van het plaatselijke ‘ Pompeschitters wandelpad ‘ , waarbij we een stukje van de ‘ Grote Ommegang ‘ voor onze voeten werden geschoven. Uiteindelijk bereikten we terug het centrum van Dadizele en mochten we zowaar onze wandeling gaan kleuren met een omstandige trek door het domein Mariënstede.  Prettige wandelpaden loodsten ons kriskras door het domein , waarbij we achter een glimmende vijver nog maar eens een enig zicht kregen op de fraaie architectuur van de basiliek.

Meteen het einde van een best ‘ TE PRUIMEN    Pompeschitterstocht !

 

11:40 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Arme man Nu zo een situatie is voor velen herkenbaar.
Al zullen de meesten een minder opvallende plek uitkiezen.

Ik vind het tof, dat zo een voorval aanleiding geeft om er een wandeltocht naar te noemen.

Gepost door: G.U.Y. | 12-06-07

De commentaren zijn gesloten.