30-06-07

Pour le souvenir et l'amitié ... 4 jours ensemble

41° Marche Européene du Souvenir et de l'Amitié

 

van 21 tem 23 juli 2007

 

getpic

Klik op de foto voor een uitgebreide fotoreportage omtrent deze 41ste Vierdaagse der MESA

 

Zaterdagavond 23 juni , de deuren van de 41ste editie der Mesa worden achter ons gesloten. Eénmaal in het jaar word gedurende vier dagen lang de spreekwoordelijke rust en stilte van de Luxemburgse Ardennen het decor van Belgisch grootste wandelhappening. Om en bij de 13 à 15000 deelnemers (burgers en militairen) stappen er immers hand in hand in het teken van de vriendschap en de herinnering aan één der bloedigste strijden ooit in de oorlogsgeschiedenis “ La Bataille des Ardennes “.

Wijzelf hadden onze tenten opgeslagen in het pittoreske “ La Roche en Ardenne “ , van waaruit het 1ste en 3de Compagnie der Lansiers ons gedurende vier dagen lang terug een memorabele wandelervaring zou bezorgen. Naar gelang het gekozen kamp kunnen de stappers gedurende vier dagen lang 130 km in lijn of in lus stappen door het heerlijke landschap van onzer " Ardennen ".

 

Dag 1 , bracht ons naar Florenville alwaar het lange lint van wandelaars zich op gang trok voor een gezapige wandeling door ' La Gaume Buissonière '. Het bosrijke landschap en de vallei van de Semois zouden als rode draad door het wandelverhaal lopen , waarbij typische Lotharingse dorpjes als Martué , Lacuisine of Izel een ideale tussenstap vormden om ons terug te begeven langs de heerlijke en uitgestrekte wandelpaden.  Het was nabij de grote halte van Valansart dat de lijntocht (komende uit Etalle) zich bij ons vervoegde , waarna gezamelijk de smeuiïge bospaden van ' Le Bois du Grand Terme ' en ' Le Bois de Watinsart ' werden betreed en alzo een einde werd gebreid van deze eerste dag.

 

Dag 2 , voerde een ellenlange buscollone ons in het hartje van het Groot Hertegdom Luxemburg. Het piepkleine Bavigny gelegen aan de oevers van " le lac de la Sure " vormde de aanvangsfase van onze tweede wandelescapade en vooral van het serieuzere klimwerk. Een kruisweg wijst de weg naar de top van de helling en de donkere contouren van  bos de Harlange. We bevinden ons duidelijk in het hevige strijdtoneel van " la Bataille des Ardennes " , menig oorlogsgedenkteken kruist ons op weg naar het bastion van Bastogne met zijn Memorial of Mardasson

 

Gelegen aan de oevers van de Ourthe , vormt La Roche en Ardenne de uitvalsbasis van de derde etappe. Al vrij vlug blijkt het de koninginetappe te gaan worden , wanneer we gewurgd in de flessenhals van ' la Côte du Grand Strument ' een stijgend brokkenpad worden ingestuurd. Verbluffende panorama's op de vallei van le Haute Ourthe , struwelen van hobbelende paden , avontuurlijke bosdoorsteken en doedelzakklanken zullen ons steevast begeleiden door dit enig stukje zwerftocht van " La Transardennaise ".

 

Met een lijntocht tussen het onooglijk klein dorpje Marcouray en Marche en Famenne vormt dag vier de aphoteose van de 41ste Mesa. Nogmaals kunnen we ons euforisch vergapen aan de heerlijke zichten van " La Famenne ". En wanneer een zoveelste regenbui ons teistert , worden de weidse akkervelden en wandelpaden omgeploegd tot een ware modderpoel. Onze wandelschoenen zuigen zich een weg door de blubber , als volleerde acrobaten en jungleurs proberen we dan maar recht te blijven. Voor ons wordt er geschaatst , gesakkerd , of maakt een zoveelste deelnemer een perte totale. Ook dit is de MESA , doch het landschap blijft ons echter bekoren wanneer we de dorpjes van Werpin en Hotton achter ons laten en in het bos van Fond des Vaux worden gedropt voor de laatste inspanning en een laatste check point van de Vierdaagse.

 

We smukken ons blazoen nog wat op , strooien hier en daar wat felicitaties rond , halen onze herinnering op en zetten finaal koers voor de finale wandelparade , alwaar notabelen , hooggeplaatste militairen en hun gevolg ons gadeslaan vanuit de hoofdtribune.

 

Met een " verre du souvenir et l'amitié " sluiten we deze geslaagde 41ste MESA af , met de hoop er volgend jaar terug bij te kunnen zijn !

 

 

16:40 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

kampplaatsen MESA ik zou graag een paar mailtjes wisselen met iemand om zodanig wat meer te weten te komen over de kampplaats La Roche. Ikzelf heb al drie keer deelgenomen aan de MESA en altijd als kampplaats Houffalize gekozen. Ik zou wat meer info willen over andere kampen; douches, rust of feest?, accomodatie voor eten?

Gepost door: De Fré Chantal | 26-09-07

De commentaren zijn gesloten.