07-07-07

IN HET ZOG VAN DE GOLDEN RIVER ...

20° Voettocht te Lauwe

Wandelclub 12 uren van Lauwe

1 juli 2007

 

Wandelclub de 12 uren van Lauwe hadden vandaag duidelijk iets te vieren , toen we voor onze komst werden verwelkomt met een gulheid aan geschenken ter gelegenheid van de 20ste verjaardag .  En deze lijn werd ook doorgetrokken in de diverse omlopen , toen we via een aanloopfase van enkele woonwijken keurig werden gedropt langs de oevers van de Golden River , alwaar de zon zich gretig weerspiegelde aan het wateroppervlak.

 

Geflankeerd door een statige rij populieren volgde ons pad reeds enige tijd het plaatselijk roterijruiterpad die ons steevast voerde doorheen het lichtglooiende landschap van de Grens & Leiestreek.  De Leie vormde hier althans tijdens de 18de en 19de eeuw het episch centrum van een bloeiende vlasnijverheid , waarbij langs onze duidelijk erg landelijke trek langs vochtige weiden en knotwilgenrijen menig  omwalde hoeven en vervallen roterijbedrijfjes de restanten vormden van dit oude cultuurlandschap.

 

Het was dan ook de oude vlashoeve Dewitte die na vier voortreffelijke kilometers dienst uitmaakte van een eerste rust , alwaar menig stapper de zonnige binnenkoer verkoos buiten een binnenzitje. Waarna een resem van staptegels ons verder dreef in een mysterieus tijdperk alwaar smokkel en tering de bovenhand haalde.  De plaatselijke ‘ kommiezenroute ‘ zou nu enige tijd de leidraad gaan vormen van deze 20ste Dwars door Lauwe , alvorens via de oude roterijputten (thans visvijvers) van ’t Biezeveld terug het Leielandschap te gaan opzoeken.

 

Al meteen doken we terug de natuur in dank zij een feestelijk verend wandelpad dat ons tussen de akkers en weiden door in de richting van de Lauwberg stuurde. Vanop zijn hoogte hadden we een enig zicht op de Leie vallei en Lauwe himself. Onze natuurlijke aubade stuurde ons op een heerlijke manier naar de absolute blikvanger van de dag :  de prachtige privétuin van “ les Tuilleries du lauwberg “. Een oude kleiput met een woeste en harde grond en vijver , werden gedurende dertig jaar omgeschapen tot een enige kijktuin.

 

lauwe 010707 022

Klik op de foto voor een uitgebreide reportage over deze wandeltocht

 

Op een onovertroffen manier loodste de idyllische waterplas ons langs een lentetuin , een rozentuin , hoogstammige boomgaard , rotstuin en zelfs een vlindertuin die met hun eigen sfeer en karakter elk iets authentieks uitstraalden. De schitterende tuindoorsteek zette ons tenslotte af in het recente Pershoekbos, alwaar een zalig gras- & hooipad ons krinkelend door het landschap stuurde en het machtige silhouet van de sjouwer steeds naderbij kwam.   Tot het monument die de noeste arbeid van Vlaamse gastarbeiders in Frankrijk voorstelt kwam het echter niet , hiervoor zorgde het Kortewagenpad toen we rechtsomkeer maakten en een tweede rust gingen opzoeken in het schooltje van de Molen.

 

Er resten ons nog slechts een kleine drie kilometers , kwestie om via enkele onverharde doorsteekjes van het Kraaiveld een laatste zicht op te vangen van die wondermooie Leievallei en de obligate passage aan de gratis fruitbedeling.  Waarna de Leieboorden een einde breiden aan deze unieke jubileumtocht waarbij de wandelclub uit Lauwe zich op alle gebieden had overtroffen !

 

12:09 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.