08-08-07

Van Breivelde tot braadworst en alover Ten Berg

Wandeling Ten Berg

Wsv Egmont Zottegem

28 juli 2007

Gelegen aan de poort der Vlaamse Ardennen ,  weet wandelclub Wsv Egmont Zottegem als geen ander de recreatieve wandelaar te verwennen met een enige zwerftocht door ’t Land van Rhode. De omlopen zijn dan ook telkens doorweven met een resem van onverharde kerkwegels  en slingerpaadjes  die zich vliedend en borrelend door het glooiend landschap een baan maken van het éné naar het andere pittoreske dorpje, alszijnde  Erwetegem , Leeuwergem , Cottem , Elsene , Hillegem …Uitgegroeid tot wellicht één der meest actiefste wandelverenigingen , weet de parcoursmeester maximaal gebruik te maken van een gevarieerde natuuromloop. Hun midweek- & dagtochten genieten dan ook een uitzonderlijke belangstelling , waarbij om de haverklap het aantal van duizend deelnemers ruim wordt overschreden en halfweg de befaamde Zottegemse braadworsten met ajuin menig aantrek vinden.De kwakkelmaand juli  had tot hiertoe nog niet veel goeds voorspeld en ook op deze zaterdagmorgen kleurde bij het ontwaken  de hemel immer grijs. Het weerhield ons echter niet om vandaag onze wandelpijlen richting Grotenberge af te schieten,  alwaar vanuit Zaal Ten Berg , de Zottegemse wandelclub haar gelijknamige wandeling hield.   En groot gelijk hadden we , bij onze aankomst priemde ondertussen een glorierijk zonnetje aan het firmament.  De naam van de tocht laat het al vermoeden , gelegen op een grillige bult werden we via enkele wandelvriendelijke kerkwegels  het dorpje uitgestuurd, waarbij zich reeds in de verte  de contouren van Zottegem en enkele beboste heuvels  aan de horizon toverden.  In dalende lijn ging het nu in gestrekte draf naar het  domein Breivelde, een enig 14ha groot park met kasteeltje .  Alwaar een aaneenschakeling van vettige wandelpaden ons meeneemt  langs een rijkdom van uitzonderlijke boomsoorten , hellingen en grasperken .  Het domein is dan ook een typevoorbeeld van de 19de eeuwse landschappelijke stijl , een uitdeining van de romantische stroming waarbij men voornamelijk het formele karakter van strakke lijnen uit de tuinarchitectuur wilde  bannen en de aanwezige natuurelementen ruimschoots werden behouden.  Ter hoogte van het neo-renaissance kasteeltje wordt het domein verlaten en draaien we in de schaduw van het geklasseerde neogotische St.-Pietersbanden- en St.-Berlinduskerkje  meteen de drukke Gentse steenweg op. Niet voor lang echter , want ter hoogte van de voormalige oude Posterij , troont een eerste drassige graswegel ons de hoogte in van de Pardassenhoek.  Meteen kregen we een bijzondere fraaie kijk op landschapsbeelden van wiegende akkers en velden , alwaar een heerlijke natuurlus van smeuïge weide- & kerkwegels geflankeerd door wiebelende hoge populieren, warrige knotwilgen en stekelige doornhagen ons de richting uitstuurt van de Klabot. 

Magistraal vergezelde reeds enige tijd  de Sint-Livinus mennerroute ons wandeltraject langs een schots en scheefs gezakt staptegelpad. Het zou ons letterlijk uitspuwen ter hoogte van de  statige herenboerderij ‘ Hof van Wassenhove ‘  . Alwaar een kaarsrechte eikendreef en het idyllische Sint Eligiuskapelletje  gelardeerd met een onvolprezen tarwedoorsteek ons nu duidelijk de richting aantoonde van de heerlijkheid Leeuwergem voor een centrale rust in het plaatselijke ontmoetingscentrum.

grotenberg 28072007 008 - kopie
Klik op de foto voor de fotoreportage van deze wandeltocht

Na acht best te pruimen kilometers had menig stapper zich een plaatsje bemachtigd op het zonnige binnenkoertje en dus achten wij ook de tijd gekomen voor een natje en een droogje aan de hand van de vermaarde braadworst en een verfrissend  streekbiertje.Geluierd tegen het muurtje hadden we na een poosje onze portie zonnebaden wel gehad , waarna we ons vol energie terug op gang trokken  via het bijzonder fraaie  dorpspleintje en  Sint Amanduskerkje van Leeuwergem , pittoresk ingeplant op een hoogte met ommuurd kerkhof.  De portie natuurgeweld hadden we nu ruimschoots achter de rug , en dus stellen we ons maar tevreden met een zicht op de megadancing ‘ Krypton ‘ en een stukje KMO zone , waarbij zich in de verte opnieuw reeds de behuizing en kerktorens van Zottegem ontwaren.

 Via een doorsteekje van de sociale woonwijk Bijloke , komen we pal te staan aan de voet van die ‘ Groten Berg ‘ .  Niks voor niks ligt het dorpje en zaal Ten Berg inderdaad op een hoge bult …  Stijgen dan maar om deze voortreffelijke wandeling af te sluiten is de boodschap ! 

21:21 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.