08-08-07

Van Vlasboer tot oude Leie-armen

11° Vlastocht
Atb Natuurvrienden Deinze
4 augustus 2007
Grammene , een vanouds Oostvlaams dorpje gelegen tussen de bedding van de Leie- & Mandelvallei zou vandaag het decor gaan vormen van de 11° Vlastocht. Een organisatie van ATB Natuurvrienden Deinze , die ons zou leiden langs de relicten van de vlasnijverheid die deze regio vanaf de 19de eeuw tot een ongekende economische bloei opstuwde.  Het beloofde alvast een aangename wandeldag te worden , waarbij reeds in de vroege ochtend de wandeltemperaturen zich van hun beste kant lieten zien. Vanuit zaal Leiezicht stuurde het Schepenwegeltje met in zijn zog het Sint Jan de Doperkerkje met achthoekige toren ons meteen  de richting uit van het natuurgebied de Warande.  Het onverharde wandelpad langs een oude Leiearm , maakte dan ook van de Leiestreek een hemelse plek. Alwaar we langs de eindeloze waterweg ver weg van alle drukke verkeer en de dagelijkse sleur konden genieten van de kronkelende oude meander .  Waarna een stukje onverhard een vervolg breidde door de verende meersen en zacht glooiende landschappen in de richting van de gekanaliseerde Leie-oever. Hierna vormde enige tijd het jaagpad tussen fleurige bermen en de roerloze waterkant onze metgezel , waarbij zich aan de horizon een pittoresk zicht op het dorpje van Machelen ontrolde.  Die kant ging het echter niet uit , toen de parcoursmeester ons de richting aanwees van een ander idylisch gezichtsbeeld op het dorpje van Gottem.  En we iets later na een viertal kilometers in de schaduw van het Sint Martinus en Eutropiuskerkje , een eerste rust treffen in de Vlasschuur.   

Het beeld ‘ de Vlasser ‘ van kunstenaar Jules Clayes, maakt duidelijk dat Gottem sinds mensenheugnis is verweven met de vlascultuur en wordt dan ook de aanzet voor een zeer landelijke doch weliswaar volledig verharde lus door een streek die destijds welvaart en werkgelegenheid bracht. Een streek waarbij het landschap zich jaarlijks ontplooide in een cyclus van zaaien , oogsten , roten , repelen, hekelen en zwingelen.  Waarbij met de steeds verder schrijdende mechanisering in het landschap dan ook vlasschuren , mechanische roterijen en weverijen als paddestoelen verrezen.  De glorietijd die de Leiestreek dan ook eeuwen geleden etaleerde vormde de basis van de huidige welvaart ... alleen zijn de vlascultuur en de vlaskappelletjes  hier met de tijd volledig uit het landschap verdwenen en neemt de cultivatie van voornamelijk maïsteelt de bovenhand me dunkt.

 
grammene 040807 026 - kopie
Klik op de foto voor het bekijken van de volledige fotoreportage

 
Wanneer we dan nog ter hoogte van een vroom gebedshuisje een tweede maal de verharde weg van de gekanaliseerde Leie mogen opdraven , lijkt deze wandeling dan ook letterlijk en figuurlijk te verwateren.  Kilometers banen we ons een rechte weg langs de bermen van de Golden River , waarbij zowaar de wandelpaden van  de oude Leie-meanders die we in de verte ontrafelen aan ons voorbij worden gelaten.  En als we dan nog een tweede maal hetzelfde stukje Derde Lansiersstraat mogen verteren om Gottem te bereiken , krijgen we zo een déjà vue gevoel  , waarbij de organisatoren duidelijk een autoparkoers verkozen boven de natuurelementen van het Oude Leie landschap.    Na een tweede pitstop in de Vlasschuur van Gottem , komt daar gelukkig algauw verandering in. Hiervoor zorgt een kanjer van een boerenwegel die ons geruime tijd meetroont langs het natuurgebied van de Vondelbeek, waarbij typische wilde planten en een natuurlijke ondergroei van wilgenes en es de bovenhand haalde. Het brengt ons verrassend op een hoogte , waarbij zich een zicht etaleert op de vallei van de Beekmeersen en een tijdlang het gelijknamig Beekmeersenpad ons meesleurt langs een resem van maïsvelden.  Alras piept terug het kerkje van Grammene aan de horizon , meteen het einde van een wandeling alwaar we wat op onze honger bleven zitten.    Doch daar hadden de Natuurvrienden uit Deinze dan wel aan gedacht : een voortreffelijke coupe ijs met aardbeien en verfrissende Augustijn , brachten soelaas.

21:32 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Wandeltocht Langs de oude Leiearm is het daar inderdaad heel mooi wandelen. Jammer dat het parcours voor de rest wat minder was. Zeg, ik heb een vraagje. Ik heb een probleempje op mijn blog. Hoe krijg jij je tekst zo breed. Ik krijg enkel een smalle kolom en daardoor moet je constant naar beneden scrollen.
Alvast bedankt, Ambigirl

Gepost door: Ambigirl | 09-08-07

nog eens ik Heb probleem al opgelost. Gewoon andere skin genomen

Gepost door: Ambigirl | 09-08-07

De commentaren zijn gesloten.