28-09-07

Tabakscultuur opsnuiven in Wervik ...

31° TABAKSTOCHT

23 SEPTEMBER 2007

Wervikse wandelsportvereniging

Fransen, Vlamingen en Walen als buren ! Wervik is een echt grensgeval. Een gewone sterveling zou er het noorden bij verliezen.  Niet zo een "Wervikenaar", die voelt zich als een vis in het water: je smokkelt een Franse 'R 'je conversatie binnen, je geeft een aantal klinkers een kwartdraai rechts, slikt de eind-T in, en zorgt er boven alles voor dat wat je zegt ook nog podiumgehalte heeft. En Wervik heeft iets met Romeinen, maar vooral met tabak.

 

Wervik is dan ook niks voor niks het episch centrum van de Belgische tabaksteelt. Dit zullen de mannen en vrouwen van de Wervikse wandelsportvereniging geweten hebben. Toen de vereniging zo’n 31 jaar geleden boven de doopsvont werd gehouden kwamen ze immers op de proppen met hun Internationale Tabakstocht. Telkenmale tijdens het vierde weekend van september kleurt de tabaksstede dan ook volop met wandelplunjes van allerlei allure uit gans Vlaanderen en Wallonië en gisteren was het niks anders.  Ruim 2600 deelnemers gaven present voor een zwerftocht langs de typische tabaks- & leievallei.

 

Traditioneel vertrekkend vanuit de complexen van de oude school der Broeders Maristen leidden aanvankelijk enkele dorpsstraten ons naar de  contreien van de Molenmeersen.  Een best wel aardige en groene sociale woonwijk die zijn naam allicht dankt aan de nabijgelegen Ma Campagne staakmolen of in de volksmond ook Kruisekemolen genaamd. Waarna in de schaduw van de molenwieken, een eerste stukje onverhard ons verder troont in een open bekoorlijk landschap van verweesde tabakseesten en imposante herenboerenhoven .  Het dient gezegd dat ook alhier de tabaksteelt een flinke deuk heeft gekregen met het afschaffen van subsidies , zodat de ‘ echte Werviksche toebak ‘ nog sporadisch het landschap kleurt.  We moesten het dan maar stellen met een vrij landelijke trek langs de krinkelende Sint-Jansbeek en talrijke maïsvelden.

IMG_1197 - kopie

 Terwijl de langere afstanden de richting uitkozen van Gapersgemeente Geluwe , priemde zich voor ons aan de horizon alras terug de contouren van de Tabakstede en haar majestueuze Sint Medarduskerk.  Het was een tweede stukje Molenmeersen die de aanloop vormde van een rondje binnenstad en het opzoeken van een welverdiende rust in de heerlijkheid Oosthove.  

Het was hier langs de boorden van de Leie dat de Romeinen onder de naam Viroviacum hun pleisterplaats hadden en in een later stadium de heren van Wervik hoogtij vierden tijdens de Middeleeuwse lakennijverheid.  De oevers van ‘ the Golden River ‘ vormden dan ook  aanvankelijk  onze metgezel , nu eens voor en dan eens achter “ de schreve “ zoals ze het hier zo schoon noemen.  We bevonden ons immers reeds een tijdlang op het grondgebied van de Franse zusterstad ‘ Wervicq-Sud ‘ voor een kort doch krachtig intermezzo . Waarna het silhouet van de  Sint-Medarduskerk die zich aan het wateroppervlak weerspiegelde ons de weg aanwees van het recreatiedomein ‘ De Balokken ‘.  Onstaan uit het rechttrekken en kanaliseren van oude glorie ‘ de Leie ‘ voerden een resem van sappige wandelpaden ons langs  de rijke fauna en flora , waarbij meerdere enige zichten op de Brikkemolen en de Sint-Medarduskerk zich gracieus ontrolden.

 

Toen we nog maar eens de andere oeverkant van de Leie bereikten voerde het eeuwenoude Komenwegelke ons als een rode leidraad tussen de behuizing van de Hansbekewijk op weg naar die ander Wervikse trots : de kraakwitte Brikkemolen en het aanpalend Nationaal Tabaksmuseum. Terwijl menigéén zich op vertoon van de controlekaart tegoed deed aan een gratise en exhaustieve kennismaking van het snuifen , kauwen en roken van tabak . Verkozen anderen het zonnige terras op te zoeken van de sfeervolle retroherberg ‘ In den Grooten Moriaen ‘ .

 

Gelukkig lonkte de aankomstzaal niet meer veraf ... alwaar reeds vanaf de vroege ochtend tot in de late namiddag de sfeer van een Vlaamse wandelkermis heerste.

18:58 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Het was weer tof Ik was er dit jaar niet bij. Maar uit je verslag blijkt dat de afwezigen ongelijk hadden.

Gepost door: G.U.Y. | 28-09-07

De commentaren zijn gesloten.