29-09-07

104 km wandelpret langs de Ijzer ...

grijzer-groot
104 km wandelpret langs de Ijzer ...

Wandelen van de bron tot de monding van de Ijzer , sedert vorig weekend is dit geen probleem meer . Onder ruime belangstelling werd immers het nieuwe GR-pad ‘ Ijzer ‘ opengesteld.  Het pad neemt dan ook de wandelaar mee langs de oevers van de Ijzer , vanuit het Noordfranse Buysscheure tot Nieuwpoort.

Het nieuwe Gr Pad  is alvast een stuk langer dan de loop van de Ijzer , wat er meteen op duid dat de makers van het wandelpad er doelbewust voor kozen om niet enkel langs de oevers van de rivier te stappen , maar ook andere mooie plekjes en landschappen van de ijzervlakte aan te doen.

Het pad start in het Noord-Franse Buysscheure (tussen Cassel & Saint Omer), alwaar de GR Ijzer aftakt van de bestaande GR128.  Het verkent van hieruit de hoogte van Merckeghem om dan in Bollezele voor een eerste keer de Ijzer te ontmoeten.   Esquelbecq dat bekend staat om zijn kasteel en Wormhout dat zijn naam alle eer aandoet als Vlaams provinciestadje zijn de volgende etappes op deze route.  Waarna het dan richting Belgische grens gaat en de Ijzer aldaar versterking krijgt van de Peenebeek  en de vallei van de Heidebeek.

Meteen een gebied alwaar haast geen grensovergangen  zijn en destijds het uitgelezen gebied was van de fraudeurs  en smokkelaars, de zogenaamde ‘ Blauwers ‘.  Niet verwonderlijk dus dat wij in Haringe bij het eerste Belgische dorpje op onze route het standbeeld van ‘ Karel de Blauwer ‘ treffen.

Vanhieruit gaat het richting Roesbrugge alwaar  een tijdlang het traject van het bestaande GR 5A west wordt gevolgd , voor een mooi stukje oevertraject langs het vernieuwde jaagpad tot in Stavele.

 Maar de Ijzer  wekt ook heel wat herinneringen aan de Grote Oorlog . Diksmuide die ons laat kennismaken met de wijdse Ijzerbroeken , vormde immers het decor van het gruwele Ijzerfront in 1914-1918.  De Ijzertoren , de Dodengang , Oud-Stuivenskerke  zijn dan ook maar enkele stille getuigen .

Voorbij het natuurgebied van de Viconiakleiputten wordt de Ijzer terug onze metgezel , waarna  het nieuwe Gr-Pad verder koers zet via het sluizencomplex de Ganzepoot , de havengeul en de zeedijk van  Nieuwpoort-Bad .

 

De Gr ijzer die tot stand kwam via diverse instanties aan beide zijden van ‘ de schreve ‘ , is een lange afstandswandeling , die elementair bewegwijzerd is met de alombekende rood-witte streepjes . Via een mooi beschreven topogids  helpt GR je graag een handje mee om de route in diverse etappes te stappen.  Zo zijn tevens in het boekje 7 zogenaamde dagstappers beschreven , voor geoefende stappers weliswaar want de afstanden variëren toch van 21 tot 27 km.

Meer info omtrent dit GR-pad kan bekomen worden nabij varlogo5
, alwaar tevens de Topogids met een omstandige beschrijving en kaarten kan besteld worden.

 

12:01 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Vernieuwde link De link naar de groteroutepaden is vernieuwd . http://89.31.223.244/grlf/v1.nsf/

Gepost door: lesage freddy | 30-09-07

De commentaren zijn gesloten.