04-11-07

IN HERINNERING VAN MARCEL ... de wandelpionier

Marcel Verstraete Herdenkingstocht

14 oktober 2007

Wandelsportkring Marke

Met een zonovergoten herfstweertje begeven we ons vandaag richting Harelbeke. Wandelsportklub Marke hield er immers reeds voor de zeventiende maal haar Herdenkingstocht Marcel Verstraete. Als getogen Harelbekenaar,  was Marcel destijds dan ook jarenlang het uitgangsbord van deze Kortrijkse wandelvereniging , alwaar men hem vooral binnen het lange afstandsmilieu steevast gezwind zag voorbij marcheren. Wandelen was nu eenmaal zijn leven, zelf toen hij zwaar ziek werd, wilde hij niet afgeven tot hij in 1990 tijdens een wandeling jammerlijk schielijk overleed.   Wsk Marke kon deze pionier binnen de wandelsport dan ook geen schonere hulde brengen met deze organisatie naar zijn naam te noemen.

Marke 1  Marke 2


Startend vanuit het Sint-Amandscollege kreeg deze tocht tevens het label van Chimay-wandeling mee.  Het kon dus niet meer stuk : een voortreffelijk wandelweertje , een klassebier voor achteraf maar bovenal werden we meteen via de infrastructuren van oude voetbalglorie KSK Harelbeke het recreatiedomein ‘ De Gavers ‘ ingedropt.

Ontstaan bij het aanleggen van de autosnelweg E17 , vormen de vroegere Gavermeersen tegenwoordig een enig Provinciaal Domein , alwaar menig wandelaar , jogger , zeiler  & visser er naar hartenlust kunnen vertoeven.  Onze trek door het domein werd dan ook een echt wandelfeest via schilderachtige bospaden , verende graswegels en gele bruine tapijten van herfstbladeren. Bepaald prachtig was het steeds maar wisselende zicht op het Gavermeer , dat zedig was toegedekt met een nevelsliert van de priemende zon. Iets verder schilderen een paar bootjes met hun zeil een felle witte vlek in de ochtendsluier die boven het water hing , terwijl het wateroppervlak zich maar sporadisch  liet beroeren door enkele groepjes watervogels en een neerstrijkende troep Canadeze ganzen.
Marke 3  Marke 4  Marke 5

Nadat we het Gavermeer definitief achter ons hadden gelaten en net buiten het domein een oogje hadden geworpen op de fraaie Koutermolen, wisten we al dat we ’s morgens  verkeerd bezig waren geweest in onze kleerkast. De zon zorgde immers voor temperaturen die net iets te hoog waren voor onze warme ingeduffelde lijven. Maar geen enkele wandelaar , die mopperde om deze prachtige najaarsdag … 

Heel eventjes werden we nu tussen de behuizing van Stasegem bevangen , kwestie om ons eerste stempeltje te halen in het plaatselijke gemeenschapsschooltje. En het bleef best pittig toen we onder een oorverdovend klokkengelui ons even verder door een groene strook van het Stasegembos mochten gaan boren en daarna geruime tijd het jaagpad langs het zwarte water van het kanaal Bossuit-Kortrijk mochten volgen. Stasegem  kende doorheen de eeuwen  een vooral agrarische structuur , tot in de periode van 1860 het kanaal Kortrijk-Bosuit en de aanleg van de spoorlijn Denderleeuw-Kortrijk de poort openden om van Stasegem een industriegebied te maken.

Dit profileert zich nog steeds heel duidelijk in de streek , de textielnijverheid en vooral het uitgestrekte industriecomplex van Bekaert in het nabijgelegen Zwevegem regeren er weelderig. Gelukkig bleef ons wandeltraject grotendeels veraf van de geïndustrialiseerde wereld en bleef het beperkt tot een doorsteek van de  complexen van een verweesde pannenfabriek. Waarna een oude spoorwegzate ons via een ruig boerenlandschap , met knoestige  knotwilgen en even oude statige vierkantshoven de richting injoeg van Zwevegem voor een tweede rust.

Nu ging het via enkele woonwijken en een trits dorpswegels achterdoor de huizen terug de landelijkheid in.   Het pad slingerde zich kriskras tot we een tijdlang terug langs  het kanaal Bossuit-Kortrijk stapten en tenslotte de dorpsgrens met Stasegem bereikten , alwaar we andermaal in het gemeenschapsschooltje een tweede maal mochten rusten. Een weinig benijdigenswaardige lus  in feite , die werd afgesloten met een laatste groendoorsteek van het recreatiedomein “ De Gavers “ tot de aankomst.

Hier was de stemming reeds ten top gedreven , het uitmuntende terrasjes weer en heerlijk trappistenbier van Chimay volstonden immers bij menig om te blijven kuieren en luieren over deze Marcel Verstraete herdenkingstocht.

MEER FOTO's >>

15:11 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.