04-11-07

IN HET TOSCANIË DER LAGE LANDEN ...

27° Kruikenburgse wandeltochten

7 oktober 2007    club147

Kruikenburgse wandelclub

Op amper 10 kilometer van onze hoofdstad Brussel komt men in een landschap dat nog vrij rustig is van massatoerisme en industrie. Het is dan ook een paradijs voor wandel- , natuur- en geuzeliefhebbers, waarbij de afwisseling in het landschap langs de slingerende wegels steevast zorgt voor verrassende panorama en waarbij de stad Brussel op sommige plaatsen letterlijk aan de voeten ligt.

We bevinden ons in het Pajottenland , een streek die zonder overdrijven ook wel eens het Toscanië der Lage Landen wordt genoemd en zondag ll. het decor vormde van de 29ste Kruikenburgse wandeltochten.  De plaatselijke wandelclub weet dan ook telkens vanuit Ternat de omlopen te richten in een natuurlijke omgeving van mooie panorama’s langs enige veld- en bospaadjes , door kouters op en over het glooiend Pajottenland in een Breugheliaans kader.


Ternat 1 Ternat 2Ternat 3

Het verwonderde ons dan ook geenszins dat bij onze aankomst , het zoeken was naar een  vrij parkeerplaatsje. Het stralend herfstweertje, de combinatie van het Pajottenland en de uitstekende reputatie van “ Wandelclub Kruikenburg “ hadden immers reeds velen voor ons op de been gebracht. Waarbij vanuit de plaatselijke basisschool vooralsnog gezweerd werd met een verkenning van de voornaamste bezienswaardigheden van Ternat. Als een baken triomfeerde de gotische Sint Gertrudiskerk immers hoog boven de dorpskern uit . Waarna we vanop ‘ de Dries ‘ werden opgenomen in een erehaag van een groenrijke beukendreef  , deeluitmakend van het  kasteel van Kruikenburg.

Heel eventjes meenden we op de dries hoefgetrappel te horen en verwachtten we een schim van ridder Everaerd ’t Serclaes te zien verschijnen. Maar neen , het was maar onze verbeelding die op hol sloeg.  Of toch zagen we daar niet Frank en Simonneke van ‘ Thuis ‘  opdagen ?  Het decor blijkt immers de uitvalsbasis te zijn van deze populaire televisiereeks.

Het zou allemaal maar in onze gedachten blijven , want het  imposante waterslot van de heerlijkheid Kruikenburg was immers alleen weggelegd voor de kleinere afstanden , terwijl de overigen de richting uitkozen van Sint Katherina Lombeek en we het geruime tijd moesten stellen met huisjes en tuintjes kijken.  Tot het plaatselijke Knotwilgenwandelpad ons eindelijk verraste met een open golvend landschap , alwaar een veldleeuwerik hoog in de lucht gretig zijn lied kwinkelierte.  Juist perfect , want is dit immers niet het geboorteland van Pol de Mont , ook wel de Brabantse leeuwerik genaamd, die ons nu in gezapige tred richting het parochiezaaltje stuurde voor een rust.

Ternat 4Ternat 5Ternat 6

Na een verkwikkende dorstlesser , beperkte de behuizing van het dorpscentrum niet lang ons gezichtsveld. Via een brokkenpad langs de spoorwegbedding , kregen onze ogen al vlug vrij spel om rond te dwalen in het weidse landschap dat zich voor ons uitspreidde. En  nadat we een uitgestrekt maïsveld gerond hadden , stuurden rustige wegjes en enkele oude wegels langs de Steenvoortbeek ons steeds dieper in de complete rust van dit landschap.

Meteen ook de apotheose van deze wandelescapade , want algauw werd terug de woonkern van Ternat aangereikt , waarbij na een kleine omzwerving over enkele glooiingen we voor ons reeds terug de Sint Gertrudiskerk , half verscholen achter wat bomen , steeds maar dichter zagen voorbijschuiven.
De deelnemers aan de 12km  bleven tegenoverstaande van de andere afstanden weliswaar wat op hun honger zitten , maar de heerlijke nazomer en bovenal het warm onthaal van de Kruikenburgse wandelclub hadden veel goed gemaakt !

15:08 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.