04-11-07

VERSCHOLEN TUSSEN DE UITLOPERS DER VLAAMSE ARDENNEN ...

WATERHOEKTOCHT

club345
   30 SEPTEMBER 2007

WATERHOEKSTAPPERS HEESTERT

Verscholen in de uitlopers der Vlaamse Ardennen en de vallei tussen Schelde en Leie,  ligt een streek waarbij oude en nieuwe architecturale pareltjes steevast ons blik vangen en leiden langs boeiende paden van de waterhoek.

Otegem 1  Otegem 2Otegem 3

Vanuit de  streek alwaar Stijn Streuvels (alias Frank Lateur) zijn levenswerk liet vereeuwigen , hielden de Waterhoekstappers uit Heestert vandaag immers hun gelijknamige wandeltocht.   Het anders rustige en rurale Otegem kende dan ook een hoogdag , waarbij zo’n 1700 deelnemers van heinde en verre genoten van een aantrekkelijk herfstzonnetje doch bovenal van de licht glooiende trajecten in de streek van Mira. 

Reeds van ver torende het  spitse Sint Amandus & Sint Annakerkje boven de dorpskern uit , meteen een raakpunt toen we vanuit het Cultureel Centrum “ De Spoele “ via de Kleine Ronse wijk en enkele aftandse ‘stapstientjes ‘ (kerkwegels) het wijdse decor werden ingedropt. Een enig zicht op de bekende Vlaamse heuvelruggen met de Kluisberg & Kwaremont en tout grandeur en daarnaast de smet van de elektriciteitscentrale van Ruien ontrolden zich voor onze oogluiken. 


Otegem 4  Otegem 5

Overtuigd kozen we nu de richting uit van Ingooigem , alwaar we op onze weg het weeghuisje van een oude mechanische weegbrug treffen. Hier werden tot in 1957 de wortels tot verpakte cichorei verwerkt met als merk Morgendauw. Het was hier dat Streuvels vanuit zijn Lijsternest , rechts achter de heuvel , de pittige geur van gebrande cichoreibonen snoof en hoorde hoe Hutsebolle de ruifel hanteerde en vloekte ‘ gelijk ne ketter ‘. Het was hier dat Stijn Streuvels in 1926 dan ook de inspiratie vond voor zijn meesterwerk “ Het leven en de dood in den ast “.

Het ‘ Lijsternest ‘ dat voor de gelegenheid haar deuren wagenwijd had opengezet,  vormde dan ook meteen ons volgend stapdoel.  Waarna het Streuvelspad ons meenam  langs een glooiend en frisgroen landschap omgeven door enkele bedehuisjes, een rij knotwilgen , een beekje in de diepte en die vrij kleverige leemgrond.   Het decor alwaar dat ander meesterwerk van Streuvels werd verfilmd : ‘ de Vlaschaard ‘ en alwaar zich een breed blik op de hoogte van Tiegem en zijn witgekalkte staakmolen uit 1880 tentoonspreidde.

Ingooigem haalde ons dan ook op een grandioze manier binnen via enkele nostalgische kerkwegels met de typische benaming ‘ kerhofblomme ‘ . Waarbij het stemmige Sint Antoniuskerkje best als joker mocht fungeren om kort hierna in het plaatselijke cultureel centrum een eerste rust te treffen na 5 best te pruimen kilometers. 

Ook hierna stuurde een resem van gezellige wegels , die zich smal en bochtig tussen de deinende akkers en weiden een weg zochten in de richting van de Scheihoek en het Hulstbos. Eens uit het dal , overviel ons ook nu weer de pracht van een indrukwekkend panorama , dat nog eens extra in de verf werd gezet toen een dot van een karrenspoor ons andermaal in de richting van het zonovergoten Ingooigem stuurde voor een tweede rust. 

De doortocht van het nietig dorpje liep tamelijk ongemerkt voorbij , waarna we ons mochten opmaken om kronkelend het laatste stukje aan te vatten naar het karakteristieke kerkje van Otegem dat reeds aan de horizon stond te wenken. 

Terug aangekomen in het cultureel centrum , bleef de herinnering aan een zoveelste prachtige wandeling nog geruime tijd naslepen. In het vooruitzicht van de organisatie der Nationale Wandeldag binnen enkele maanden hadden de Waterhoekstappers dan ook duidelijk aangetoond  er klaar voor te staan !

MEER FOTO's >> 

 

15:03 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.