10-11-07

LILLE LUMIERE 2007 ...


affiche
   LILLE LUMIERE 2007

Op 15 december as. organiseert Rijsel en wandelclub " La Bassée en Balade " voor de tweede maal hun " LILLE LUMIRE ".  Een sfeervolle kerst- & eindejaarswandeling die de deelnemers moet brengen langsheen de historische en prachtig verlichte kern van de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, met name Rijsel.

Wanneer de nacht over Rijsel valt , weerspiegelen de vele Rijselse monumenten onder de pracht van de verlichting. Het oude beursgebouw , de opera , het belfort ... zijn dan immers gewijzigd in prachtige glinsterende parels , nog meer poëtisch , nog meer mysterieus .

Tijdens de organisatie van ' Lille Lumière 2007 ' zijn twee musea uitzonderlijk gratis toegankelijk voor de deelnemers.  Het paleis van Schone Kunsten en het Godshuis de la Comtesse lonen dan ook de moeite om eens een kijkje binnenin te nemen.

De organisatie staat open voor elkeen en bied een keuze tussen afstanden gaande van 4 tot 15 km. Start is mogelijk vanaf 16 tot 20 uur , vanuit Salle du Gymnase , 7 place Sébastopol - 59000 Lille

Meer info omtrent deze organisatie kan bekomen worden nabij Bassée en Balade , Dhr Daniel Verstaevel  0033/3.20.29.33.47 of 0033/3.20.29.00.70 of via de website http://benb.eu.org

Wie enkele foto's wil bekijken omtrent de editie Lille Lumière 2006 , klikt gewoon op de bijhorende foto.

lille

10:57 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-11-07

WANDELNEWS ook in NOVEMBER op pad

 Welkom op deze webstek,

WANDELNEWS is er voor allen die houden van de recreatieve wandelsport in al haar facetten. Op een kwaliteitsvolle manier willen wij u kennis laten maken met het georganiseerd wandelen in Vlaanderen & Wallonië.

Aan de hand van deze site willen wij u virtueel een glimp geven over het wandelgebeuren. Up to date wandelnieuws , fotoverslagen & wandelverslagen moeten u meenemen achter de schermen van een wandelhappening in ons klein Belgenlandje.

Neem alvast een kijkje binnen WANDELNEWS ... you never walk alone .

Wandeling in de kijker november

ZONIENWOUDWANDELTOCHT

25 november 2007

Rbs Het Groene Dal Hoeilaart

6-12-18-24-30-42-50 km

Herfstwandeling door het prachtige kader van het Zoniënwoud

 

 Recente "Wandelnieuwtjes" 


 

104 km wandelpret , langs de IJZER

Vierdaagse van Ijzer , voorafgegaan door ' de GROOTEN TOCHT '

Record aantal deelnemers haalt eindstreep DODENTOCHT

Nordic Beach Event in De Panne

Nieuw wandelnetwerk " IEPERBOOG "

 Recente "Wandelverslagen" 


 

31° MARCHE d'AUTOMNE - Pomona Trotters Welkenraedt - 13 oktober 2007

 

13° TOCHT DER 7 HEERLIJKHEDEN - Wsv Milieu 2000 Lommel - 13 oktober 2007

MARCEL VERSTRAETE HERDENKINGSTOCHT - Wsk Marke - 14 oktober 2007

ORANJETOCHT - Wsv Vos Schaffen - 14 oktober 2007

VERBROEDERINSTOCHT HEIDE & PADTOCHTEN - Padstappers Geraardsbergen - 20 oktober 2007

3° TIENBUNDERTOCHT - Wsc Langdorp - 20 oktober 2007

15° JACHTHAVENTOCHT - Wtc Nieuwpoort - 21 oktober 2007

19° METRABUS - Section Marche Stib - 21 oktober 2007

MARCHE DU VAL DE L'OURTHE - Bott In Esneux - 27 oktober 2007

MARCHE POLICE DE JETTE - Police de Jette - 27 oktober 2007

STERBOSTOCHTEN - Stroboeren Merksem - 1 november 2007

LANDSCHAPPENTOCHT - Kbg Op Stap Nukerke - 2 november 2007

6° PAZOVO TOCHT - Pazovo Oostende Westhoek - 3 november 2007

Met dank aan Patrick & Linda Vanderstukken, Jean Pierre Declerck & Stefaan Bailleur

Voor oudere verslagen nodigen we U graag uit op onze rubriek " wandelverslagen "

 Recente "Fotoreportages" 


 

MARCHE DU VAL DE L'OURTHE - Bott In Esneux - 27 oktober 2007

25° MARCHE POLICE DE JETTE - Police de Jette - 27 oktober 2007

HERFSTWANDELING - Berg & Boswandelaars 's Gravenvoeren - 27 oktober 2007

HERFSTWANDELING - Guldenbergstappers Wevelgem - 27 oktober 2007

25° MARCHE POLICE DE JETTE - Police de Jette - 28 oktober 2007

27° MARCHE DU VIADUC - Batteurs de Cuir Dinant - 28 oktober 2007

11° JAN KADODDERTOCHT - De Kadodders - 28 oktober 2007

34° INT. VOLKSWANDERUNG - Charly's wanderklub Montenau - 28 oktober 2007

20° KASTELENTOCHT - Herentalse wandelclub - 28 oktober 2007

17° MARCHE d'APRES MIDI - Les amis de l'Argentine - 1 november 2007

ALLERHEILIGENTOCHT - Tongerse wandelvrienden - 1 november 2007

PERIBLE DU 5éme ANNIVERSAIRE - La Caracole Andennaise - 1 november 2007

ANDENNE / CHATEAU DE MODAVE / ANDENNE - La Caracole - 1 november 2007

LANDSCHAPPENTOCHT - Kbg Op Stap Nukerke - 2 november 2007

DE ZILVEREN VLOOT - S Sport Wandelclub - 2 november 2007

6° PAZOVO TOCHT - Pazovo Oostende Westhoek - 3 november 2007

CANADEES WANDELWEEKEND - Wnzb Knokke Heist - 3 november 2007

32° MARCHE INT. DU HOUX - Les Roteus di Houssaie - 3 november 2007

15:17 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15 jaar WTC NIEUWPOORT , krijgt zon en zee met zich mee ...

15° JACHTHAVENTOCHT

club303
    21 oktober 2007 

WTC NIEUWPOORT

Misschien zal wandelclub Wtc Nieuwpoort , de organisator van de Jachthaventocht , het vooraf stilletjes gehoopt hebben om een recordaantal deelnemers aan te trekken voor hun jubileumeditie.  Een glunderende voorzitter Gilbert Steemans  kondigde  tijdens een receptie ter gelegenheid van het 15 jarig bestaan van de vereniging  het officieuze cijfer van 2867 deelnemers aan. Meteen een absoluut record en onverhoopt succes in de geschiedenis van deze nog vrij jonge wandelvereniging.

Jachthaventocht 4   Jachthaventocht 21  Jachthaventocht 23

Het was dan ook reeds van in de vroege kille ochtend dat de echte  wandelfreaks present gaven voor een wandeltraject gaande van 7 – 12 – 18 – 24 en 32 km.  Ze zouden worden gevolgd door vele anderen , waarbij om de haverklap wel de één of andere autocar op en af reed om zijn meute wandelaars te lossen. We zagen deelnemers uit het verre Genk , Namur of Kumtich … maar ook de burenclubs gaven massaal present. Ja van overal te lande kwamen ze aanrijden voor hun dagje wandelplezier aan zee.  In alle kleuren schitterden ze , sommige in hun trainingspakken , anderen in hun clubuitrusting of nog andere dik ingeduffeld .

Ook de weergoden stonden dit keer aan de kant van de organisatoren. Zodat onder een heerlijk nazomerweertje  en de nodige inschrijfformaliteiten in de stemmige feestzaal van de Nieuwpoortse vismijn een record aantal deelnemers op stap gingen.

De organisatoren hadden dan ook voor deze vijftiende uitgave van hun Jachthaventocht eraan gehouden de mooiste stukjes van Nieuwpoort aan te doen.  Met zijn historische binnenstad van Jeanne Panne onderscheid Nieuwpoort zich wellicht van alle andere kuststeden , maar ook het historische sluizencomplex ‘ de Ganzenpoot ‘ en de memorial Albert I konden niet aan de deelnemers voorbijgaan.  Van hieruit kregen de langere afstanden er nog een rondje natuurreservaat bij richting de dorpjes van Lombardsijde en Westende.  Waarna gezamenlijk werd opgetrokken naar Nieuwpoort-Bad  , alwaar de deelnemers er na een rust  een enig zicht kregen op de zeedijk , de Nieuwpoortse havengeul en uiteraard de Ijzermonding.    Het was dan ook via de oude en nieuwe jachthaven  en de nostalgische vissershaven dat deze wandeling rustig verder kabbelde.

Eens terug in de ruime startplaats zagen we niks anders dan goedlachse mensen die duidelijk genoten hadden van hun tochtje rond Nieuwpoort en het zeetje. De medewerkers van Wtc Nieuwpoort hadden hier ongetwijfeld hun duit in het zakje gedaan . Er  heerste dan ook de sfeer van een echte Vlaamse kermis waar men de deelnemers kon terugvinden verenigd rond een glaasje , een goeie trappist of een vers gebakken pannenkoek. 

Voorzitter Gilbert kan gerust zijn , de club die ooit zo’n vijftien jaar terug ontstond uit enkele fervente wielertoeristen die in de winter niet stil konden zitten en hun toevlucht vonden in de wandelsport  , hebben ondertussen zodanig de smaak te pakken … dat de toekomst van WTC Nieuwpoort er echt rooskleurig uitziet . En dat heeft de talrijke opkomst van vandaag nogmaals bewezen !

MEER FOTO's >>

15:16 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

IN HERINNERING VAN MARCEL ... de wandelpionier

Marcel Verstraete Herdenkingstocht

14 oktober 2007

Wandelsportkring Marke

Met een zonovergoten herfstweertje begeven we ons vandaag richting Harelbeke. Wandelsportklub Marke hield er immers reeds voor de zeventiende maal haar Herdenkingstocht Marcel Verstraete. Als getogen Harelbekenaar,  was Marcel destijds dan ook jarenlang het uitgangsbord van deze Kortrijkse wandelvereniging , alwaar men hem vooral binnen het lange afstandsmilieu steevast gezwind zag voorbij marcheren. Wandelen was nu eenmaal zijn leven, zelf toen hij zwaar ziek werd, wilde hij niet afgeven tot hij in 1990 tijdens een wandeling jammerlijk schielijk overleed.   Wsk Marke kon deze pionier binnen de wandelsport dan ook geen schonere hulde brengen met deze organisatie naar zijn naam te noemen.

Marke 1  Marke 2


Startend vanuit het Sint-Amandscollege kreeg deze tocht tevens het label van Chimay-wandeling mee.  Het kon dus niet meer stuk : een voortreffelijk wandelweertje , een klassebier voor achteraf maar bovenal werden we meteen via de infrastructuren van oude voetbalglorie KSK Harelbeke het recreatiedomein ‘ De Gavers ‘ ingedropt.

Ontstaan bij het aanleggen van de autosnelweg E17 , vormen de vroegere Gavermeersen tegenwoordig een enig Provinciaal Domein , alwaar menig wandelaar , jogger , zeiler  & visser er naar hartenlust kunnen vertoeven.  Onze trek door het domein werd dan ook een echt wandelfeest via schilderachtige bospaden , verende graswegels en gele bruine tapijten van herfstbladeren. Bepaald prachtig was het steeds maar wisselende zicht op het Gavermeer , dat zedig was toegedekt met een nevelsliert van de priemende zon. Iets verder schilderen een paar bootjes met hun zeil een felle witte vlek in de ochtendsluier die boven het water hing , terwijl het wateroppervlak zich maar sporadisch  liet beroeren door enkele groepjes watervogels en een neerstrijkende troep Canadeze ganzen.
Marke 3  Marke 4  Marke 5

Nadat we het Gavermeer definitief achter ons hadden gelaten en net buiten het domein een oogje hadden geworpen op de fraaie Koutermolen, wisten we al dat we ’s morgens  verkeerd bezig waren geweest in onze kleerkast. De zon zorgde immers voor temperaturen die net iets te hoog waren voor onze warme ingeduffelde lijven. Maar geen enkele wandelaar , die mopperde om deze prachtige najaarsdag … 

Heel eventjes werden we nu tussen de behuizing van Stasegem bevangen , kwestie om ons eerste stempeltje te halen in het plaatselijke gemeenschapsschooltje. En het bleef best pittig toen we onder een oorverdovend klokkengelui ons even verder door een groene strook van het Stasegembos mochten gaan boren en daarna geruime tijd het jaagpad langs het zwarte water van het kanaal Bossuit-Kortrijk mochten volgen. Stasegem  kende doorheen de eeuwen  een vooral agrarische structuur , tot in de periode van 1860 het kanaal Kortrijk-Bosuit en de aanleg van de spoorlijn Denderleeuw-Kortrijk de poort openden om van Stasegem een industriegebied te maken.

Dit profileert zich nog steeds heel duidelijk in de streek , de textielnijverheid en vooral het uitgestrekte industriecomplex van Bekaert in het nabijgelegen Zwevegem regeren er weelderig. Gelukkig bleef ons wandeltraject grotendeels veraf van de geïndustrialiseerde wereld en bleef het beperkt tot een doorsteek van de  complexen van een verweesde pannenfabriek. Waarna een oude spoorwegzate ons via een ruig boerenlandschap , met knoestige  knotwilgen en even oude statige vierkantshoven de richting injoeg van Zwevegem voor een tweede rust.

Nu ging het via enkele woonwijken en een trits dorpswegels achterdoor de huizen terug de landelijkheid in.   Het pad slingerde zich kriskras tot we een tijdlang terug langs  het kanaal Bossuit-Kortrijk stapten en tenslotte de dorpsgrens met Stasegem bereikten , alwaar we andermaal in het gemeenschapsschooltje een tweede maal mochten rusten. Een weinig benijdigenswaardige lus  in feite , die werd afgesloten met een laatste groendoorsteek van het recreatiedomein “ De Gavers “ tot de aankomst.

Hier was de stemming reeds ten top gedreven , het uitmuntende terrasjes weer en heerlijk trappistenbier van Chimay volstonden immers bij menig om te blijven kuieren en luieren over deze Marcel Verstraete herdenkingstocht.

MEER FOTO's >>

15:11 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

IN HET TOSCANIË DER LAGE LANDEN ...

27° Kruikenburgse wandeltochten

7 oktober 2007    club147

Kruikenburgse wandelclub

Op amper 10 kilometer van onze hoofdstad Brussel komt men in een landschap dat nog vrij rustig is van massatoerisme en industrie. Het is dan ook een paradijs voor wandel- , natuur- en geuzeliefhebbers, waarbij de afwisseling in het landschap langs de slingerende wegels steevast zorgt voor verrassende panorama en waarbij de stad Brussel op sommige plaatsen letterlijk aan de voeten ligt.

We bevinden ons in het Pajottenland , een streek die zonder overdrijven ook wel eens het Toscanië der Lage Landen wordt genoemd en zondag ll. het decor vormde van de 29ste Kruikenburgse wandeltochten.  De plaatselijke wandelclub weet dan ook telkens vanuit Ternat de omlopen te richten in een natuurlijke omgeving van mooie panorama’s langs enige veld- en bospaadjes , door kouters op en over het glooiend Pajottenland in een Breugheliaans kader.


Ternat 1 Ternat 2Ternat 3

Het verwonderde ons dan ook geenszins dat bij onze aankomst , het zoeken was naar een  vrij parkeerplaatsje. Het stralend herfstweertje, de combinatie van het Pajottenland en de uitstekende reputatie van “ Wandelclub Kruikenburg “ hadden immers reeds velen voor ons op de been gebracht. Waarbij vanuit de plaatselijke basisschool vooralsnog gezweerd werd met een verkenning van de voornaamste bezienswaardigheden van Ternat. Als een baken triomfeerde de gotische Sint Gertrudiskerk immers hoog boven de dorpskern uit . Waarna we vanop ‘ de Dries ‘ werden opgenomen in een erehaag van een groenrijke beukendreef  , deeluitmakend van het  kasteel van Kruikenburg.

Heel eventjes meenden we op de dries hoefgetrappel te horen en verwachtten we een schim van ridder Everaerd ’t Serclaes te zien verschijnen. Maar neen , het was maar onze verbeelding die op hol sloeg.  Of toch zagen we daar niet Frank en Simonneke van ‘ Thuis ‘  opdagen ?  Het decor blijkt immers de uitvalsbasis te zijn van deze populaire televisiereeks.

Het zou allemaal maar in onze gedachten blijven , want het  imposante waterslot van de heerlijkheid Kruikenburg was immers alleen weggelegd voor de kleinere afstanden , terwijl de overigen de richting uitkozen van Sint Katherina Lombeek en we het geruime tijd moesten stellen met huisjes en tuintjes kijken.  Tot het plaatselijke Knotwilgenwandelpad ons eindelijk verraste met een open golvend landschap , alwaar een veldleeuwerik hoog in de lucht gretig zijn lied kwinkelierte.  Juist perfect , want is dit immers niet het geboorteland van Pol de Mont , ook wel de Brabantse leeuwerik genaamd, die ons nu in gezapige tred richting het parochiezaaltje stuurde voor een rust.

Ternat 4Ternat 5Ternat 6

Na een verkwikkende dorstlesser , beperkte de behuizing van het dorpscentrum niet lang ons gezichtsveld. Via een brokkenpad langs de spoorwegbedding , kregen onze ogen al vlug vrij spel om rond te dwalen in het weidse landschap dat zich voor ons uitspreidde. En  nadat we een uitgestrekt maïsveld gerond hadden , stuurden rustige wegjes en enkele oude wegels langs de Steenvoortbeek ons steeds dieper in de complete rust van dit landschap.

Meteen ook de apotheose van deze wandelescapade , want algauw werd terug de woonkern van Ternat aangereikt , waarbij na een kleine omzwerving over enkele glooiingen we voor ons reeds terug de Sint Gertrudiskerk , half verscholen achter wat bomen , steeds maar dichter zagen voorbijschuiven.
De deelnemers aan de 12km  bleven tegenoverstaande van de andere afstanden weliswaar wat op hun honger zitten , maar de heerlijke nazomer en bovenal het warm onthaal van de Kruikenburgse wandelclub hadden veel goed gemaakt !

15:08 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

VERSCHOLEN TUSSEN DE UITLOPERS DER VLAAMSE ARDENNEN ...

WATERHOEKTOCHT

club345
   30 SEPTEMBER 2007

WATERHOEKSTAPPERS HEESTERT

Verscholen in de uitlopers der Vlaamse Ardennen en de vallei tussen Schelde en Leie,  ligt een streek waarbij oude en nieuwe architecturale pareltjes steevast ons blik vangen en leiden langs boeiende paden van de waterhoek.

Otegem 1  Otegem 2Otegem 3

Vanuit de  streek alwaar Stijn Streuvels (alias Frank Lateur) zijn levenswerk liet vereeuwigen , hielden de Waterhoekstappers uit Heestert vandaag immers hun gelijknamige wandeltocht.   Het anders rustige en rurale Otegem kende dan ook een hoogdag , waarbij zo’n 1700 deelnemers van heinde en verre genoten van een aantrekkelijk herfstzonnetje doch bovenal van de licht glooiende trajecten in de streek van Mira. 

Reeds van ver torende het  spitse Sint Amandus & Sint Annakerkje boven de dorpskern uit , meteen een raakpunt toen we vanuit het Cultureel Centrum “ De Spoele “ via de Kleine Ronse wijk en enkele aftandse ‘stapstientjes ‘ (kerkwegels) het wijdse decor werden ingedropt. Een enig zicht op de bekende Vlaamse heuvelruggen met de Kluisberg & Kwaremont en tout grandeur en daarnaast de smet van de elektriciteitscentrale van Ruien ontrolden zich voor onze oogluiken. 


Otegem 4  Otegem 5

Overtuigd kozen we nu de richting uit van Ingooigem , alwaar we op onze weg het weeghuisje van een oude mechanische weegbrug treffen. Hier werden tot in 1957 de wortels tot verpakte cichorei verwerkt met als merk Morgendauw. Het was hier dat Streuvels vanuit zijn Lijsternest , rechts achter de heuvel , de pittige geur van gebrande cichoreibonen snoof en hoorde hoe Hutsebolle de ruifel hanteerde en vloekte ‘ gelijk ne ketter ‘. Het was hier dat Stijn Streuvels in 1926 dan ook de inspiratie vond voor zijn meesterwerk “ Het leven en de dood in den ast “.

Het ‘ Lijsternest ‘ dat voor de gelegenheid haar deuren wagenwijd had opengezet,  vormde dan ook meteen ons volgend stapdoel.  Waarna het Streuvelspad ons meenam  langs een glooiend en frisgroen landschap omgeven door enkele bedehuisjes, een rij knotwilgen , een beekje in de diepte en die vrij kleverige leemgrond.   Het decor alwaar dat ander meesterwerk van Streuvels werd verfilmd : ‘ de Vlaschaard ‘ en alwaar zich een breed blik op de hoogte van Tiegem en zijn witgekalkte staakmolen uit 1880 tentoonspreidde.

Ingooigem haalde ons dan ook op een grandioze manier binnen via enkele nostalgische kerkwegels met de typische benaming ‘ kerhofblomme ‘ . Waarbij het stemmige Sint Antoniuskerkje best als joker mocht fungeren om kort hierna in het plaatselijke cultureel centrum een eerste rust te treffen na 5 best te pruimen kilometers. 

Ook hierna stuurde een resem van gezellige wegels , die zich smal en bochtig tussen de deinende akkers en weiden een weg zochten in de richting van de Scheihoek en het Hulstbos. Eens uit het dal , overviel ons ook nu weer de pracht van een indrukwekkend panorama , dat nog eens extra in de verf werd gezet toen een dot van een karrenspoor ons andermaal in de richting van het zonovergoten Ingooigem stuurde voor een tweede rust. 

De doortocht van het nietig dorpje liep tamelijk ongemerkt voorbij , waarna we ons mochten opmaken om kronkelend het laatste stukje aan te vatten naar het karakteristieke kerkje van Otegem dat reeds aan de horizon stond te wenken. 

Terug aangekomen in het cultureel centrum , bleef de herinnering aan een zoveelste prachtige wandeling nog geruime tijd naslepen. In het vooruitzicht van de organisatie der Nationale Wandeldag binnen enkele maanden hadden de Waterhoekstappers dan ook duidelijk aangetoond  er klaar voor te staan !

MEER FOTO's >> 

 

15:03 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |