03-12-07

IN DE VOETSPOREN DER 7 mijlstappers ...

8° Hoeventocht

7 mijlstappers Moorsele

24 november 2007 

Het Zuid –Westvlaamse Wevelgem , het mekka van de wielerklassieker Gent-Wevelgem , stond zaterdag 24 november ll. voor één keer in het teken van de wandelsport.  De 7 mijl-stappers Moorsele hielden er immers reeds voor de achtste maal hun Hoeventocht.

Wevelgem 1 Waregem 2 Waregem 3

Een rustige herfstwandeling die de stappers voornamelijk moest brengen langs de landelijkheid van de Leievallei en haar vlasverleden.  

Een  nukkige koude windregen voorspelde aanvankelijk niet veel goeds toen de deelnemers in het zog van het pittoreske kerkje en ter hoogte van een oorlogsmonument opgedragen aan de  gesneuvelde bemanning van drie eskadronlieden  meteen de landelijkheid van de Posthoornhoek werden ingedropt via een wel zeer smeuïg brokkenpad.  Een vlak landschap van Leiemeersen verhemelde zich met de horizon , waarna het jaagpad langs de meanders van de ‘ Golden River ‘ nu enige tijd onze metgezel zou vormen in de richting van die andere vlassersgemeente Lauwe.

Ondertussen bracht warempel een piepend herfstzonnetje nog meer kleur aan de wandeling , waarbij de contouren van statige populieren zich duidelijk weerspiegelden in het roerloze water, dat enkel op zijn beurt werd doorbroken door de passage van een binnenwaterschip.  Overtuigd kozen we nu de richting uit van de heilige restanten der Guldenbergabdij.  In de nabijheid van de Leie werd alhier tussen 1242 en 1261 een cisterciënzerinnenklooster opgetrokken, waarbij enkel nog de voormalige kloosterhoeve en monumentale westelijke poort te bezichtigen zijn.

Het was dan ook het toepasselijke Guldenbergwandelpad dat de stappers op sleeptouw nam langs enkele verrassende paden van de Wevelgemse Groene gordel , de sportterreinen en de vernieuwde parkbegraafplaats op zoek naar een eerste rust in basisschool ‘ de Regenboog ‘ .

Lang duurde het niet voordat we terug het landelijke herfstlandschap werden opgestuurd van Moorsele. Niettegenstaande de aanwezigheid van de drukke verkeerswisselaar en intervalwegen der E17 , wisten de 7 mijlstappers ons  blijven te bekoren met een mix aan onverharde paden alwaar wel hier en daar een typische vlashoeve het landschap meer cachet gaf.  Het zou ons tenslotte loodsen naar de Witte Molen van Moorsele , in de volksmond  ‘ in den groten macht molen ‘ genaamd , alwaar in de romp van deze mooie stenen stellingmolen een tweede rustpauze was voorzien.


Wevelgem 4 Waregem 5 Waregem 6

Meteen een leuk intermezzo , alvorens de terugweg aan te vatten en we enige tijd mochten gaan flirten met de grens tussen Menen en Wevelgem alwaar ons oog viel op het 'Deutscher Soldatenfriedhof 1914-18'. Op dit kerkhof liggen 47.864 Duitse militairen begraven. Temidden van het plantsoen staat een achthoekig mausoleum als herdenkingskapel. Omgeven door eiken, kastanjebomen, rododendrons en ligusters is deze sobere begraafplaats een indrukwekkende oase van rust en bezinning.

En van een rust gesproken , ietwat verder werden we door de 7mijlstappers vergast op een verkwikkend warm kruidenwijntje. Met blozende kaakjes werd dan ook via enkele stapsteentjes een einde gemaakt  aan deze verrassende hoeventocht .

In de start- & aankomstzaal heerste een drukte van jewelste van komende en gaande wandelaars. Smoezelende stappers deden zich te goed aan geurende pannenkoeken of nipten van een glaasje Picon . Niet anders dan blije gezichten dus onder de bestuursleden van de 7 mijlstappers die voor hun tomeloze inzet werden beloond met om en bij de 1000 deelnemers.

MEER FOTO's >>

21:21 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.