03-12-07

STAPPEN VOOR HET GOEDE DOEL ... MET PAZOVO

 

 Pazovo-tocht

3 november 2007 

PAZOVO-tocht , een nogal bizarre benaming voor een wandeltocht mij dunkt. Ware het niet dat PAZOVO , een letterwoord is dat staat voor Palliatieve Zorg Voettocht , waarbij de deelnemers hun waardering betonen voor het goede doel en voornamelijk voor de deskundige thuiszorgequipes die patiënten helpen om hen in een vertrouwde omgeving menswaardig te laten sterven.

Ieper 1   Ieper 2  Ieper 3
 

Het was dan ook vanuit het zorg- en wooncentrum Zonnelied in Ieper , dat wij in het zog van West-Vlaams gouverneur  Paul Breyne deelnamen aan deze organisatie , die ons rond het groene hart van de Ieperse kattestad zou brengen.
Ieper weerspiegelt zich dan ook al bijna 90 jaar lang aan de gruwelen die zich hier tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben afgespeeld.  Maar wat velen niet weten is dat Ieper en omgeving , zich ook onderdompelt in een rijke natuurlijke verscheidenheid.  Het Esplanadeplein , alwaar we door de mensen van de Christelijke Mutualiteit werden verwelkomt met een appeltje tegen de honger of een flesje water tegen de dorst zou de aanzet betekenen van een heerlijk streepje vestiging wandelen.
We zochten dan ook de brede Majoorgracht op , alwaar we ons poëtisch lieten meedrijven met de schilderachtige hoekjes die deze oude Vaubanvesting te bieden had. Ingetogen treurwilgen in hun uitzonderlijke herfsttooi spiegelden zich koket in het nagenoeg rimpelloze water , terwijl de torens van de Sint-Maartenskathedraal en de Lakenhalle zich gracieus tentoonspreidden aan de horizon. In een uitspringende hoek stond een reiger statig te staren naar een niks vermoedende speelse kolonie kleine visjes, terwijl onder onze wandelsloffen een knapperig  bladerentapijt  gaande van geel , bruin of rood voorbijschoof.
Onder de Ieperse kazematten door en via de nieuwe Vestingsbrug, kregen we hierna een kort stukje van de vestigingsroute voorgeschoteld , kwestie van een eerste controle te gaan opzoeken in het rust- & verzorgingscentrum Sint Jozef.
Ook hierna bleef de organisatie zweren aan de groene long die Ieper rijk is, waarna een stukje van het Hoornwerk ons zou afzetten op de kaarsrechte fietsweg tussen Ieper en Zillebeke, waarbij een betoverend zicht op het fraaie torenwerk van Ieper onze volle aandacht kreeg. Het zou ons brengen aan de boorden van de Zillebekevijver. Doch tot een rondgang van deze kwam het niet , want de pijlen wezen de richting uit van de pracht der ‘ Verdronken Weiden ‘.
Verende en drassige graspaden slingerden zich door dit heerlijk ontwikkelingsgebied en drinkwaterspaarbekken. Het domein werd dan ook ingericht om overstromingen van de stad Ieper te vermijden , waarbij het geheel door de Groendienst van Ieper en de afdeling Natuur werd uitgebouwd tot een enig fauna- en floraparadijs. Vanop de hoge dijkberm konden we vanuit een kijkhut naar hartenlust verstaren aan een overvloed van watervogels en kregen we nog maar eens een fraai zicht op deze groene biotoop en de historische kern van Ypres Salient.
We vervolgden onze lang trek langs de hooilanden en het ogenschijnlijk ‘rommelig ‘ landschap alwaar schapen en runderen in de zomerperiode komen grazen , tot we terug  ter hoogte van de zwevende waterkraan , de Ieperse binnenstad werden ingejaagd via de Leopold III-laan en de imposante Memoriaal van de Menenpoort.  Op de muren van deze historische gedenkplaats  staan dan ook de namen van duizenden en duizenden  vermiste soldaten  gebeiteld , dit voor nooit meer oorlog , never  war again.  
Een stille getuige der gruwelijke Eerste Wereldoorlog , die ons nu gezapig langs de herfstelijk ingekleurde Majoorgracht brengt naar het rust- & verzorgingscentrum Wieltjesgracht voor een tweede rust.
Hierna restte ons nog een tweetal kilometer , waarbij ook nu nog duidelijk de groene kaart werd doorgetrokken met de gelijknamige Wieltjesgracht , waarna enkele nauwe steegjes in en rond het Minneplein meteen het slotstuk vormen van een bovenal genietbare en vrij groenrijke wandeling voor het goede doel !

Ieper 4   Ieper 5

MEER FOTO's >>

21:06 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

nieuwe albums Beste wensen en vele mooie wandelingen in 2008 en succes met de blog
In 2008 open ik een nieuw album voor mijn fotos
http://picasaweb.google.com/paul.baestaens2008a

Gepost door: baestaens paul | 01-01-08

De commentaren zijn gesloten.