03-12-07

VLAANDEREN WANDELT IN PASSENDALE ...

TO THE PASSCHENDAELE ROAD ...

11 november 2007 - Drevetrotters Zonnebeke

Het dorpje van Passendale vormde tijdens de eerste wereldoorlog ongetwijfeld het tafereel één der bloedigste en gruwelijkste oorlogsveldslagen aller tijden.  Men schrijft zelfs als een hel van modder , bloed en vuur , waarbij de strijd duurde van 04 oktober tot 06 november 1917.  In een tijdspanne van een maand werden hier meer dan 400.000 militairen buiten gevecht gesteld voor een terreinwinst van amper enkele kilometers.
 Het is dan ook precies 90 jaar geleden dat “ The Battle of Passchendaele “  zijn wonden likte.  Meteen voor de Drevetrotters uit Zonnebeke een reden te meer om in het kader van  de wapenstilstand en vooral ‘ Vlaanderen wandelt ‘een hommage te richten aan de Canadese bevrijders.  En hoe konden ze  beter dan  hun organisatie te noemen  naar ‘ To the Passchendaele road  ‘  : de legendarische route die de geallieerden gebruikten richting de hel van Passendale.

Passendale 1 Passendale 2 Passendale 3

Waarbij smalle , slingerende wandelwegjes doordrongen met een geur van prei , bloemkool en selder werden aangedaan , alsook heel wat aandacht werd geschonken aan het  oorlogsverleden. In de schaduw van de Sint-Audemaruskerk , konden de deelnemers een fototentoonstelling van hedendaagse landschapstaferelen in het kader van ‘ the Battle ‘ meepikken.  Waarna het kaasdorpje van Passendale sierlijk versierd met Canadese vlaggen, de deelnemers dropte in de licht heuvellende landelijkheid op weg naar Tyne Cot Cemetery , de grootste Britse begraafplaats op het vasteland.  In de foyer van het bezoekerscentrum alwaar de geschiedenis en de betekenis van de begraafplaats centraal staan konden de stappers er terecht voor een deugddoende aangebodene koffie.  Terwijl in de nabijheid van het begraafplaatsdomein alles in gereedheid werd gebracht voor een herdenking en huldiging.

Passendale 4 Passendale 5

De deelnemers belandden er zowaar in een intens levensverhaal van de Britse & geallieerde soldaten op weg naar ‘ the Bloody Fields of Flandres ‘, waarbij de oude spoorweglijn Ieper-Roeselare nu geruime tijd de leidraad zou gaan vormen van het wandelverhaal.  Omgetoverd tot een idyllisch fleurig wandel- & fietspad met didactisch materiaal omtrent de slag van Passendale , vormde deze spoorweg een cruciaal hoogtepunt in de oorlogsgeschiedenis.
Vandaag is het landschap herschapen in een groenrijk en vredig toneel , waarbij de wandelwegen zich glooiend voortbewegen in de richting van het kaasdorpje Passendale en wel hier en daar een kruisje of gedenkplaat aan ‘ the Great War ‘ gedenkt.  De hoogte van ’s Graventafel & de Canadian Memorial , een gedenkzuil op de heuvel van “Crest Farm”  die herinnert aan de gesneuvelde Canadezen van de Eerste & Tweede divisie tijdens de inname van Passendale, zouden de laatste  wapenfeiten van de dag gaan betekenen.

Passendale 6 Passendale 7

Waarna de deelnemers zich verenigden in het cultureel centrum van Passendale , aan de hand van een fijne babbel , een hapje of een drankje .  Na een tocht die duidelijk in het teken stond van de ‘ Grooten Oorlog en de slag om Passendale “

21:15 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Passendale Hallo,

Genoten van de update van je site met de vele foto's. Vooral deze wandeling heeft herkenbare plaatsen. Ik was er een weekje vroeger dan jij. Verslagje en foto's kun je lezen op volgende link:
http://ambigirl.skynetblogs.be/post/5186805/een-wandeling-in-het-gebied-van-de-grooten-oo

Gepost door: Ambigirl | 05-12-07

De commentaren zijn gesloten.