03-12-07

ZEDELGEMSE WANDELCLUB JAAGT " CLAYSONTOCHT " NIEUW LEVEN IN ...

SINT ELOOISTOCHT

WK VIER OP EEN RIJ GROOT-ZEDELGEM

17 NOVEMBER 2007

Een ontluikend berijmd landschap  zou de voorbode gaan betekenen van een schitterende late herfstdag. Meteen mooie vooruitzichten en  een reden te meer om onze horizon nog eens te richten naar Zedelgem , een industriële gemeente binnen het Brugse Ommeland.

Zedelgem 1 Zedelgem 2 Zedelgem 3

De wandelclub Vier op één Rij heeft er immers zijn roots en hield er vanuit de ruime sporthal Groene Meersen haar Sint-Elooitocht.  Binnen het wandeljargon al jarenlang  een ware wandelklassieker , vooral gekend onder de noemer van Claysontocht of Sperry New Holland tocht. Destijds ingericht door  wandelclub Sint Elooi Zedelgem, gaat de naam van de tocht terug naar de patroonheilige van onder meer de smeden en metaalbewerkers . Toen de vereniging het vorig jaar voor bekeken hield , nam de Zedelgemse wandelclub Vier op één rij , de uitdaging en de organisatie op zich. Met succes trouwens , want ze schotelden ons een groenrijke wandeltocht voor doorspekt met heel wat private doorsteekjes.
Het was dan ook in de schaduw van de sportterreinen dat de wandeling al vlug de bedding van een oude militaire spoorweg opzocht.  Onlangs omgetoverd tot  de  Vloethemzate  belandden we in de rust van een erg landelijke omgeving , waarbij de zon warempel een schitterende goudgele nevel over het herfstlandschap verspreidde.   Eventjes moest de drukke weg Brugge –Torhout gevolgd worden , maar ter hoogte van de domein Ter Loo (een centrum voor bezinning en vorming) werden we begeleid door talloze sfeervolle najaarsbeelden dat grotendeels overheerst werd door uitgestrekte meersen , knoestige knotwilgen , statige hoge populierendreven en idyllische boerderijtjes.
Via enkele goed onderhoudende wegels kregen we al vlug in het oog dat we aan het flirten waren met de dorpskernen van het gehucht Pierlapont en het landelijke Loppem.  We volgden nu reeds geruime tijd het Sint-Maartensveldpad , dat ons via een groene kronkel door een riante villawijk en de dorpskern van Loppem bracht naar een centrale  rustpost.
Kort hierna stuurde een stevig aangestampt natuurpad in het zog van ‘ het meer van Loppem ‘ ons terug naar wat landelijkere oorden , waar een stel rustige en gezellige wegjes ons een mooi zicht gunden op de winterse akkers en het rijkelijk aanwezige groen dat overal opdook.  Een verend brokkenpad geprangd tussen de prikkeldraad zou de aanzet betekenen van een verbluffend mooi tussenstuk.  Reeds van ver weerspiegelden de contouren van de Priorij van Bethanie zich aan de horizon.  Het klooster gesticht in 1901 en verwant aan de Benedictijnse Congregatie van Maria liet ons genieten van een enig stukje privé , die we langs een bevallig poortje mochten betreden.  En nog was de kous niet af toen een groen pad dat de herfstbladeren feestelijk onder onze voeten lieten ritselen , ons in de richting van de Abdijdreef en het bosrijke domein van de abdij van Zevenkerken stuurde.  
Een weelderig dreef die ons tussen rijen indrukwekkende bomen liet oprukken bracht ons alras voorbij de in 1910 ingezegende abdijkerk. De abdij herbergt dan ook een prestigieuze school , waar onder meer onze koning en prinses hun studies tot een goed einde zouden hebben gebracht.
We vervolgden onze weg verder door het privé gedeelte van dit domein , en nadat we via een ijzeren poort de laatste bomen achter ons hadden gelaten , stuurde een landelijke weg ons weer terug in de richting van Zedelgem.  De langere afstanden hadden ondertussen reeds afgezwenkt naar Snellegem , terwijl wij in zog van het pittoreske Romaanse Sint-Laurentiuskerkje andermaal mochten rusten.

 

Zedelgem 4  Zedelgem 5

Nog een tweetal kilometers scheidden ons van de aankomst. Een aanloopstuk dat werd opgevuld met een attractieve smeuïge kronkel rond de oude Molenweg en de romp van de Lievensmolen . Het wandelpad bracht ons uiteindelijk weer in de aanpalende woonwijk van de Groene Meersen.  Waarbij het einde van een schitterende herfstwandeling er zat aan te komen …

MEER FOTO's >>

21:18 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Blauw Amaai, die blauwe lucht lijkt al lang geleden. Ik heb deze tocht ook gestapt en heb er enorm van genoten. Zedelgem is een mooie streek en zeker als het herfst is !

Gepost door: Maaike | 10-12-07

De commentaren zijn gesloten.