26-12-07

LILLE LUMIERE ... EEN KERSTTOCHT A LA FLAMANDE

LILLE LUMIERE 2007 ... 

BASSEE EN BALADE

15 DECEMBER 2007

De laatste jaren zijn de eindejaars- & kerstverlichtingtochten als paddenstoelen  uit de grond gestampt.  Ieper , Gent , Kortrijk , Brugge , Antwerpen en zovele anderen hebben ongetwijfeld elk hun karakter en charmes.  Lille Lumière  een organisatie die berust op de Franse wandelfederatie FFRP en wandelclub Bassée en Balade is de laatste telg in de grote familie.

Het was vanuit  de keurig ingerichte “  Salle de Gymnase ‘  in de Rijselse voorstad Wazemmes dat deze “ Lille Lumière 2007 ‘’ zijn aanvang zou treffen.  Na een hartelijke begroeting en terugzien met de mensen van  Bassée en Balade konden we eindelijk de nocturne aanvangen via enkele imposant verlichte Boulevards . Ze zouden ons brengen aan de oevers van de Deule die zorgden voor de eigenlijke intro van deze historische stadswandeling. Meteen een geslaagde opening in een groenrijk decor , waarna de passage langs “ Le Bois de Boulogne “ en zijn citadel een keurig en rustig vervolg breidden aan onze ontdekking van de Rijselse metropool.

Eens de Deule opnieuw gedwarst opende het historische Rijsel al haar registers. Het monument van de gefusilleerde Rijselnaren zou de eerste vormen van een ganse resem. Dicht aanleunend tegen het episch centrum van het Oude Rijsel , bleven  we vooralsnog zweren bij enkele groenrijke doorsteekjes . Les Quais du Wault , square Ditillieu en square Foch met zijn indrukwekkend ruiterbeeld vormden dan ook een welgekomen verpozing alvorens ons te werpen in de drukte van het Rijselse shopping en uitgangsleven.

La Rue Nationale volledig gehuld in het allooi  van de beurs- en bankwereld liet ons een eerste glimp opvangen van majestueuze Vlaamse gevelgebouwen op het drukke Place du General de Gaulle , daar alwaar het grote reuzenrad als een baken boven de gebouwen uitstak.  We vergaapten ons aan de kleurrijke vitrines fleurig gestoffeerd in de romantische kerstsfeer. Smalle winkelsteegjes gedrapeerd in een waaier van gezelligheid lieten ons wegsmelten in een roes. Mondaine zaken als Cartier , Dolce Cabana , Louis Vuitton , lacoste , Chanel en andere waren hier alom aanwezig. Als kapoenen met grote ogen en wijde mond waren we niet weg te krijgen van de vitrine van de gekende Patisserie Meert. Onder gebracht in een prachtig art-deco gebouw , deden heerlijke taartjes , chocolades en ander snoepgoed ons lekkerbekken , doch alleen het prijskaartje konden we niet echt aan …
Zodat we het hazenpad maar kozen. Het bleef een best onderhouden tochtje … waarna enkele historische gebouwen hierna de revue passeerden . Het gedrocht van de ‘ Kathedraal Notre Dame de la Treille ‘ kon ons van buitenaf niet echt bekoren.  Doch van binnen was het een pareltje van diverse kunststijlen die simultaan naast elkaar waren opgenomen, niet verwonderlijk als men weet dat de bouw begonnen in 1856 pas werd afgewerkt in 1999. Het ‘ Hospice Comtesse ‘ daarentegen is wel een pareltje. Het godshuis opgericht in de 13de eeuw door gravin Jeanne de Flandres herbergt dan ook een collectie van unieke kunstwerken.
Hierna mochten we ons terug gaan begeven tussen de drukte van koopgrage dagjesmensen. Uitzonderlijk ook veel Vlamingen zowaar , die met de komende feestdagen in het verschiet een dagje shopping best wel zagen zitten. Ondertussen flaneerden we tussen sierlijke historische gebouwen. De ‘ rue du Peuple Belge ‘ wist te bekoren met het justitiepaleis , terwijl de Gentpoort uit 1620 in de Rue de Gand duidelijk liet merken dat de Rijselnaars zich nog best ‘ Vlaming ‘ voelen al spreken ze geen jota Vlaams meer.
De Rue des Chats Bossus mag dan uitpeulen van heerlijke eethuisjes en winkels. Maar the place to be blijft ongetwijfeld ‘ A l’Huitrière ‘ een gerenommeerd vis- & schelpdierenhuis in art-deco stijl uit 1928. Wie een bord lekkere cruditées  wenst dient er ook een gepeperd prijsje voor te betalen.
Dit alles was nog maar een voorsmaakje daar nu ‘ het hartje van le Vieux Lille of le coeur des Flandres ‘  tot ons werd opgenomen. De kamer van Koophandel , het belfort uit 1910 , les maisons de Beauregard met typische architectuur uit het einde van de 16de eeuw , het gebouw van “ La Voix du Nord ‘ , de oude beurs en de opera wisten ons onder te dompelen in een smeltkroes van diverse stijlen .
De pleiade van monumenten hadden we nu zowat achter de rug  , doch alvorens een einde te gaan breien aan de eerste lus  wachtte ons nog een doortrekje langs  het paleis van Schone Kunsten en de Opéra Sébastopol.   In de annexen van  “ la salle deGymnase ‘’ was het ondertussen reeds een drukte van jewelste.  Wie halfweg was werd er immers vergast met een overvloed aan heerlijke cakes en een gratis drankje.  Het was dan ook aanschuiven voor een warm wijntje , een tasje soep of koffie …
Ons buikje vol wachtte nu immers een tweede onderonsje die de deelnemers meer langs het zogenaamde ‘ nieuwe ‘ Rijsel diende te brengen.  De tocht liet ons dan ook verder borrelen meteen omhuld door de Hospice de l’Hermitage , la Porte de Paris (een eerbetoon aan de Zonnekoning ) en de contouren van het Rijselse stadhuis en nieuwe belfort.  Kortstondig mochten we nog eventjes aanleunen tegen het historische centrum van Rijsel , waarna zich reeds aan de skyline het Europese Lille onthulde. Lille Porte de l’Europe met zijn immens winkelcentrum Euralille en het meest moderne metro & TGV station ‘ Lille Europe ‘ werden nu voor onze voeten geschoven. Midden de square verfraaide een sobere buste van wijlen président François Mitterand het geheel , terwijl ‘ Le Bouquet de Tulipe ‘ van de Japanse kunstenares Yogoi Kusama , Rijsel herinnerde als cultuurstad 2004.


Als afsluit wist een rustigere strook van le Parc St Hubert en la Porte de Roubaix (1620) ons terug te dompelen in de nocturne van de kerstdagen en het einde van een openbarende en geslaagde verkenning van ‘ le Capitale des Flamands ‘.
De zaal was ondertussen vol gelopen met een allegaartje van tevreden wandelaars , veelal afkomstig uit het naburige Picardië , de Somme of de streek van Dunkerque , Boulogne.  Doch tussen de meute van om en bij de 2000 deelnemers mochten we ook de Heuvellandstappers en Buitenbeentjes Landegem waarnemen  die hier aanwezig waren met de bus.  
Hopelijk hebben ook zij genoten van Lille Lumière 2007 en zien we reeds uit naar een volgende editie.

Bekijk het volledige fotoboek

17:06 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Beste wensen Beste wensen voor een goed en leuk en gezond wandeljaar in 2008.
Dit wens ik jullie en al jullie lezers.

Gepost door: G.U.Y. | 29-12-07

Beste wensen Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar aan de gehele familie! Mag 2008 een voorspoedig jaar worden in goede gezondheid zodat er vele kilometers kunnen gewandeld worden.

Gepost door: Dirkjogt | 01-01-08

De commentaren zijn gesloten.