26-12-07

SLECHT WEER SPELBREKER TIJDENS GENT BY NIGHT

gENT BY nIGHT

fLORASTAPPERS gENT

04 DECEMBER 2007

Met start en aankomst in de Gentse Campus Rabot organiseerden de Florastappers Gent zaterdag laatstleden hun Ghent by Night in.  De weersomstandigheden vielen evenwel flink tegen , regen en wind verstoorden immers de wandelpret die de deelnemers moest brengen langs de feeëriekste  hoekjes van Gent.


Toch namen zo’n 1800 stappers uit alle hoeken van ons land en ook uit Nederland deel , ze hadden dan ook de keuze uit drie afstanden gaande van 6 tot 12 km.

Het was de zogenaamde Rabot of drie torrekens die ons meteen op sleeptouw nam , waarbij voorlopig de schitterende getuigen van het historische Gent nog veraf bleven , toen enkele nauwe donkere steegjes  ter hoogte van het Prinsenhof ons lieten opvangen in de vertedering van de medische wereld met de ziekenhuiscampus van Sint Lucas , Sint Vincentius en de Volkskliniek.  Toevallig het decor tijdens de generiek van de populaire Gentse tv-reeks ‘ Flikken ‘.

Reeds van ver weerspiegelde zich het robuuste Gravenkasteel aan de horizon . Van grafelijke residentie tot katoenspinnerij , van kleine versterking tot imposant kasteel , van machtssymbool tot toeristische trekpleister kende het Gravensteen een bewogen geschiedenis.  Het zou ons brengen ter hoogte van het Sint-Veerleplein en zijn oude vismijn, waarna we werden ondergedompeld in een doolhof van steegjes en één van Gents oudste wijken het Patershol. In de  17de en 18de eeuw was het de verblijfplaats van magistraten , maar toen de fabrieken zich hingen vestigen buiten de Gentse stadsrand  werd het Patershol het straatbeeld van de minstbedeelden.  De wijk van kroegen , vechtersbazen , bordelen en lanterfanters is er gelukkig reeds lang verdwenen . Zodat de gezelligheid van de sierlijke oude huisjes tegenwoordig wordt opgenomen door heel wat restaurateurs en de heerlijke geuren van allerhande culinaire hoogstandjes ons lieten weg deinen in de richting van de Vrijdagsmarkt met zijn Toreken (het gildehuis van de huidevetters) en haar robuust Jacob van Artevelde standbeeld.


Hierna kreeg de wandeling een andere wending , toen we  vanop de Nieuwbrugkaai , de Veerkaai en tussen de donkere contouren van een dreigende hemel,  een enig beeld verkregen op de verende verlichte bootjes en de kleurig verlichte Sint Baafs. Daar alwaar Gent ontstond , toen éné Sint-Amandus in de eerste helft van de zevende eeuw op de samenvloeiing van Schelde en Leie een kerk en abdij bouwde die bekend stond als de ‘ Ganda ‘. Waarna we mochten afdwalen langs de boorden van de Reep en ter hoogte van het Geeraard de Duivelsteen gebouw (een burcht uit de 13de eeuw) halverwege een ruime rust treffen in de Sint-Bavo.

Via het Sint-Annaplein en de gelijknamige Sint Annakerk bleven we echter alsnog de buitenrand van Gent volgen , het stukje van de 12 km die ons richting de Zuid en vermoedelijk de Sint-Pietersabdij moest brengen  hadden we allang opgeheven . Zodat we geschoren onder moeders paraplu de kant opschoven van de Vooruit en de Koninklijke Opera die met een immense verlichte kerstkrans  menig wist te imponeren.

Nu pas zette de historische stad Gent al zijn registers open , vooreerst met de St-Jacobs en wat later met de Sint Baafskathedraal , de Sint Niklaaskerk , prachtige patriciërswoningen en de verlichte belforttoren en Lakenhalle. Allen schitterende getuigen van een roemrijk verleden , prachtig badend in het licht van de kerstversiering en een jammerlijk volledig verwaterde kerstmarkt.

Via de overdekte ijspiste bogen we verder af van het centrum , waarbij een laatste glimp op een resem verlichte blikvangers die de donkere  hemel afbakende niet kon ontbreken. De Graslei voerde ons hierna naar de Groentenmarkt. Meteen viel ons oog op de ingetogenheid van het schattige Galgenhuisje (het oudste en kleinste caféetje van Gent) doch ook de middeleeuwse overdekte vleeshalle , met gildenhuis en slagerskapel ( het Groot Vleeshuis). Tegen de zuidgevel leunen er de penshuizekes (1542), daar alwaar de arme mensen de beulingen van de geslachte dieren konden kopen .

Waarna de Leie , Gent middendoor snijdend , ons nu verder op sleeptouw nam in de richting van de Sint Michielskerk en het vroegere dominicanenklooster van het Pand. Hierna zorgden wat donkere en grimmige steegjes vol graffiti ervoor dat we verder afweken van het “ bruisende “ Gentse stadsleven en we met de sereniteit van het voormalig Sint Elisabeth begijnhof een einde mochten gaan breien aan deze jammerlijk verwaterde stadswandeling.


Gelukkig heerste in de zaal een drukte van jewelste , een allegaartje van Vlaamse en Hollandse tevreden dialecten spreidde zich tentoon.  Een indringende geurende wafelbak had menig aantrek bij de hongerige deelnemers , terwijl anderen zich tegoed deden aan iets sterker aan de hand van een Gulden Draak of Augustijntje.

Het slechte weer kon bij menig duidelijk de pret niet deren , zodat deze natte Gent by Night alsnog uitgroeide tot een waar wandelfeest  getekend Florastappers Gent.

Bekijk het volledige fotoboek

17:03 Gepost door stefba in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.